Μπορεί το περιβάλλον να καταστραφεί από τα Memes;

Κι όμως σύμφωνα με μελέτη τα memes μπορούν να έχουν αρνητική επιρροή στον πλανήτη
PIXABAY

Τα memes είναι ιδιαίτερα δημοφιλή ειδικά στην εποχή του ίντερνετ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ποιος θα μπορούσε όμως να φανταστεί πώς θα μπορούσαν να έχουν αρνητική επιρροή στον πλανήτη. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η συντριπτική πλειονότητα των δεδομένων που αποθηκεύονται, πρόκειται για «σκοτεινά δεδομένα».

Αυτό δηλαδή σημαίνει πως όλα τα memes και τα αστεία που μοιραζόμαστε με την οικογένειας και τους φίλους μας, βρίσκονται κάπου εκεί έξω και συσσωρεύονται σε ένα κέντρο δεδομένων, το οποίο καταναλώνει ενέργεια.

Μάλιστα, το Εθνικό Δίκτυο προβλέπει πως μέχρι το 2030 τα κέντρα δεδομένων θα αντιπροσωπεύουν λίγο λιγότερο από το 6% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου. Επομένως γίνεται αντιληπτό πως η αντιμετώπιση των ανεπιθύμητων δεδομένων, πρόκειται να αποτελέσει σημαντικό μέρος της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.

«Ξεκίνησα πριν από μερικά χρόνια, προσπαθώντας να κατανοήσω τον αρνητικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο που μπορεί να έχουν τα ψηφιακά δεδομένα», δήλωσε στον Guardian, ο καθηγητής Ian Hodgkinson από το Πανεπιστήμιο Loughborough.

«Και στην αρχή μπορεί να είναι μια αρκετά εύκολη ερώτηση για να απαντηθεί, αλλά στην πραγματικότητα αποδεικνύεται ότι είναι πολύ πιο περίπλοκη. Αλλά απολύτως, τα δεδομένα έχουν αρνητικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο», είπε.

Ανακάλυψε επίσης πως το 68% των δεδομένων που χρησιμοποιούνται από εταιρείες δεν χρησιμοποιούνται ποτέ ξανά και εκτιμά ότι τα προσωπικά δεδομένα λένε την ίδια ιστορία.

«Αν σκεφτούμε τα άτομα και την κοινωνία ευρύτερα, αυτό που βρήκαμε είναι ότι πολλοί εξακολουθούν να υποθέτουν ότι τα δεδομένα είναι ουδέτερα από άνθρακα, αλλά κάθε κομμάτι δεδομένων είτε είναι εικόνα, είτε ανάρτηση στο Instagram, ό,τι κι αν είναι, υπάρχει ένα αποτύπωμα άνθρακα συνδεδεμένο σε αυτό.

«Έτσι, όταν αποθηκεύουμε πράγματα στο cloud, σκεφτόμαστε το λευκό χνουδωτό σύννεφο, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι αυτά τα κέντρα δεδομένων είναι απίστευτα ζεστά, απίστευτα θορυβώδη, καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ενέργειας», τόνισε ο Hodgkinson.

Aπό μόνο του ένα meme δεν πρόκειται φυσικά να καταστρέψει τον πλανήτη, ωστόσο τα εκατομμύρια που παραμένουν αποθηκευμένα έχουν κάποιο αντίκτυπο. «Η μία φωτογραφία δεν πρόκειται να έχει δραστικό αντίκτυπο. Αλλά φυσικά, αν μπείτε στο δικό σας τηλέφωνό σας και δείτε όλες τις παλιές φωτογραφίες που έχετε, σωρευτικά, αυτό δημιουργεί πολύ μεγάλη εντύπωση όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας», πρόσθεσε.

Οι χειριστές cloud και οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν ένα οικονομικό κίνητρο να εμποδίσουν τους ανθρώπους να διαγράφουν ανεπιθύμητα δεδομένα, καθώς όσο περισσότερα δεδομένα αποθηκεύονται, τόσο περισσότερα πληρώνουν οι άνθρωποι για να χρησιμοποιήσουν τα συστήματά τους.

Ο Hodgkinson είπε: «Πληρώνουμε για αυτήν την αποθήκευση. Τώρα ουσιαστικά, πληρώνετε για κάτι που δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε ποτέ ξανά, επειδή δεν γνωρίζετε καν ότι υπάρχει. Και όταν σκεφτόμαστε το σημαντικό κόστος που έχει για οικονομικούς όρους, αλλά και για το περιβάλλον».

«Γνωρίζουμε μέσω προβλέψεων ότι τον επόμενο έως δύο χρόνο, εάν πάρουμε όλη την ανανεώσιμη ενέργεια στον κόσμο , αυτό δεν θα ήταν αρκετό για να καλύψει την απαιτούμενη ποσότητα ενεργειακών δεδομένων. Οπότε αυτή είναι πολύ τρομακτική σκέψη».