Διεθνείς ομάδες αστρονομίας ετοιμάζουν ρολόι για να μετράνε την ώρα στο φεγγάρι

Το φεγγάρι έχει λιγότερη βαρύτητα σε σύγκριση με τη Γη, οπότε ο χρόνος περνάει περίπου 58,7 μικροδευτερόλεπτα πιο γρήγορα κάθε μέρα

Διεθνείς ομάδες αστρονομίας ετοιμάζουν ρολόι για να μετράνε την ώρα στο φεγγάρι
PIXABAY
2'

Ο χρόνος κινείται λίγο πιο γρήγορα στο φεγγάρι.

Τώρα μια διεθνής ομάδα αστρονόμων ενώνει τις φωνές της για να αποκτήσει το φεγγάρι το δικό του ρολόι, ώστε οι μελλοντικές διαστημικές αποστολές να μπορούν να παρακολουθούν τα λεπτά στο ουράνιο σώμα.

Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση ψήφισε την Πέμπτη ενθαρρύνοντας τους διαστημικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο να συνεργαστούν για ένα πρότυπο χρονομέτρησης για το φεγγάρι, όπου μια ημέρα διαρκεί 29,5 γήινες ημέρες.

«Αυτή είναι η ουσία της απόφασής μας: να συνεργαστούμε για την καθιέρωση αυτού του σταθερού χρόνου» δήλωσε η Σούζαν Στιούαρτ του Ναυτικού Αστεροσκοπείου των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα στο συνέδριο της ομάδας στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής.

Η Στιούαρτ βοήθησε στην πρόταση του ψηφίσματος.

Το φεγγάρι έχει λιγότερη βαρύτητα σε σύγκριση με τη Γη, οπότε ο χρόνος περνάει περίπου 58,7 μικροδευτερόλεπτα πιο γρήγορα κάθε μέρα.

Καθώς όλο και περισσότερες χώρες και ιδιωτικές εταιρείες στοχεύουν σε μελλοντικές σεληνιακές αποστολές, οι αστρονόμοι θέλουν να εξασφαλίσουν τον τέλειο συγχρονισμό με ένα ενιαίο ρολόι.

Επί του παρόντος, μια σεληνιακή αποστολή λειτουργεί με την ώρα του έθνους που διαχειρίζεται το διαστημόπλοιο.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος πίεσε πέρυσι για τη δημιουργία ενός σεληνιακού ρολογιού. Και νωρίτερα φέτος, ο Λευκός Οίκος έδωσε εντολή στη NASA και σε άλλες υπηρεσίες να συγκεντρώσουν μια αρχική ιδέα μέχρι το τέλος του έτους, ενώ το τελικό σχέδιο θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του 2026.

Οι αστρονόμοι βρίσκονται ακόμη στην αρχή του έργου τους για να καθορίσουν πώς ακριβώς θα χτυπάει ο σεληνιακός χρόνος, δήλωσε ο Bijunath Patla, φυσικός στο Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας.

«Νομίζω ότι η κοινότητα έχει συνειδητοποιήσει ότι αυτό πρέπει να γίνει», δήλωσε ο Patla. «Και αυτή είναι η αρχή».

Πηγή: AP News

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή