Βρήκαν νέο υλικό για τη μετατροπή του μαγνητικού πεδίου της Γης σε ρεύμα

Ηλεκτρική ενέργεια: Οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα υλικό που φορτίζει από το μαγνητικό πεδίο της Γης

Ένα νέο εύκαμπτο υλικό για τη μετατροπή του μαγνητικού πεδίου της Γης σε ρεύμα δημιούργησαν ειδικοί από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Ερευνών MIET ως μέρος μιας διεθνούς επιστημονικής ομάδας.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, η ανάπτυξη μπορεί να γίνει μέρος τόσο των υπολογιστών όσο και των έξυπνων εμφυτευμάτων, όπως προκύπτει από ένα άρθρο στο Journal of Magnetism and Magnetic Materials.

Αναλυτικότερα, επιστήμονες από το ρωσικό Εθνικό Ερευνητικό Πανεπιστήμιο Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας MIET, μαζί με συναδέλφους τους από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Νόβγκοροντ, τη Λευκορωσία και την Κίνα, ανέπτυξαν ένα εύκαμπτο μαγνητοηλεκτρικό σύνθετο που «επεξεργάζεται» την ενέργεια του μαγνητικού πεδίου της Γης σε ηλεκτρική ενέργεια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η τάση που λαμβάνεται στο υλικό (2,2 mV) είναι επαρκής για τη μετάδοση πληροφοριών σε σύγχρονους προσωπικούς υπολογιστές (2–2,5 mV), αναφέρει το RIA Novosti .

Όπως εξήγησε ο Maxim Silibin, αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Προηγμένων Υλικών και Τεχνολογιών του Εθνικού Πανεπιστημίου Ερευνών MIET, η αποτελεσματικότητα της μετατροπής ενός μαγνητικού πεδίου σε ηλεκτρικό ρεύμα εκφράζεται από το μαγνητοηλεκτρικό φαινόμενο, το οποίο στο δείγμα που προκύπτει είναι 110 mV/ Α.

Τόνισε ότι οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν πολυβινυλιδενοφθοριούχο τριφθοροαιθυλένιο (PVDF-TrFE), το οποίο χρησιμοποιείται για τη δημιουργία υλικών ανθεκτικών στην κρούση.

Ο Silibin είπε ότι η έρευνα έχει δείξει ότι το PVDF-TrFE χαρακτηρίζεται από υψηλές τιμές πιεζοηλεκτρικού συντελεστή, γεγονός που του επιτρέπει να χρησιμοποιείται ως αποτελεσματικό πιεζοηλεκτρικό συστατικό ενός μαγνητοηλεκτρικού σύνθετου υλικού, πράγμα που σημαίνει ότι όταν εφαρμόζεται μηχανική πίεση, το υλικό αποκτά ηλεκτρική τάση.

Επιπλέον, το PVDF-TrFE κάνει το νέο μαγνητοηλεκτρικό σύνθετο βιοσυμβατό, καθιστώντας το κατάλληλο για χρήση στην παραγωγή εμφυτευμάτων.