Άνοια: Με σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, η έγκαιρη διάγνωση της νόσου

Οι επιστήμονες στοχεύουν να δημιουργήσουν ψηφιακά εργαλεία που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ακτινολόγοι

Άνοια: Με σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, η έγκαιρη διάγνωση της νόσου
1'

Περισσότερες από 1,6 εκατομμύρια σαρώσεις θα πραγματοποιηθούν και θα αναλυθούν από ερευνητές στη Βρετανία χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, προκειμένου να αναπτύξουν νέα ισχυρά προγνωστικά εργαλεία για την έγκαιρη ανίχνευση της άνοιας.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για μια ομάδα 20 ερευνητών από τα πανεπιστήμια του Εδιμβούργου και του Νταντί η οποία θα εξετάσει 1,6 εκατομμύρια αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της συνήθους κλινικής περίθαλψης μεταξύ 2008 και 2018. Οι επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για να αναλύσουν τις σαρώσεις προκειμένου να εντοπίσουν μοτίβα ή σημάδια άνοιας.

Οι επιστήμονες σύμφωνα με το BBC στοχεύουν να δημιουργήσουν ψηφιακά εργαλεία που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ακτινολόγοι για να προσδιορίσουν τον κίνδυνο άνοιας και να διαγνώσουν νωρίτερα τη νόσο και τις σχετικές καταστάσεις. Τα εργαλεία θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της ανάπτυξης πιο αποτελεσματικών θεραπειών για την άνοια. Η ομάδα είπε ότι θα έχει καλύτερη κατανόηση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας στις αρχές του επόμενου έτους, αλλά ότι θα χρειαστούν κάποια χρόνια για να αναπτύξει ένα εργαλείο που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί κλινικά.

Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με άνοια παγκοσμίως προβλέπεται να τριπλασιαστεί σε 153 εκατομμύρια έως το 2050 και οι ερευνητές προειδοποιούν ότι αυτό αποτελεί μια ταχέως αυξανόμενη απειλή για τα συστήματα υγείας και κοινωνικής φροντίδας.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή