Προσοχή! Αναβαθμίστε άμεσα το Chrome - Κίνδυνος να πέσετε θύμα χάκερ

H Google συνιστά να προχωρήσετε άμεσα σε αναβάθμιση του Google Chrome και να βεβαιωθείτε ότι τρέχετε την νεότερη έκδοση του browser της που επιδιορθώνει το πρόβλημα, καθώς εντοπίστηκε μια σοβαρή ευπάθεια.

Η Google ενημερώθηκε από την Microsoft για ένα νέο ελάττωμα «υψηλού κινδύνου» στο πρόγραμμα περιήγησης του Chrome. Ο τεχνολογικός κολοσσός προτρέπει τους χρήστες να προχωρήσουν σε ενημέρωση που θα επιδιορθώσει το πρόβλημα.

Η νέα ευπάθεια αποτελεί ενός μοτίβου της μηχανή JavaScript V8 της Chrome, η οποία έχει γίνει «ιδιαίτερα ελκυστική για τους επιτιθέμενους στον πραγματικό κόσμο», όπως προειδοποίησε ένας ειδικός της Google στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Με απλά λόγια, η προσφάτως ανακαλυφθείσα ευπάθεια στο Chrome επιτρέπει στους χάκερς να αναλάβουν τον έλεγχο του προγράμματος περιήγησής σας μέσω ενός κακόβουλου κώδικα που κρύβεται μέσα σε μια παραποιημένη ιστοσελίδα HTML.

Η προειδοποίηση έρχεται στον απόηχο ενός καταστροφικού – από πλευράς κυβερνοασφάλειας - καλοκαιριού, όπου σημειώθηκε μεταξύ άλλων η διαρροή του «RockYou2024» η οποία έβγαλε αποκάλυψε 10 δισεκατομμύρια κωδικούς πρόσβασης σε χάκερς, καθώς και μιας μαζικής παραβίασης των αριθμών κοινωνικής ασφάλισης των ΗΠΑ.

Πού έχουν πρόσβαση οι χάκερς

Το νέο κενό ασφαλείας στο Chrome, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους χάκερς για την κλοπή κωδικών από το Google Password Manager του προγράμματος περιήγησης, πληροφοριών «αυτόματης συμπλήρωσης» πιστωτικών καρτών και πολλών ακόμα προσωπικών πληροφορίων, αυτά πριν καν ο χρήστης του Chrome υποψιαστεί ότι το σύστημά του έχει παραβιαστεί.

Από τις 19 Αυγούστου είναι γνωστό το πρόβλημα

Το Microsoft Threat Intelligence Center (MSTIC) και το Microsoft Security Response Center (MSRC) ανέφεραν για πρώτη φορά το νέο ελάττωμα της μηχανή JavaScript V8 στις 19 Αυγούστου 2024.

Σύμφωνα με την Google, το πρόβλημα επιδιορθώθηκε μετά από δύο μέρες και είναι πλέον είναι διαθέσιμο στις τελευταίες ενημερώσεις του Chrome.

Το πώς ακριβώς αυτό το πρόβλημα με το V8 μπορεί να εκμεταλλευτεί έξυπνα οι χάκερ εξακολουθεί να είναι ένα στενά φυλαγμένο μυστικό από τον τεχνολογικό γίγαντα, εν μέρει για την προστασία της βάσης χρηστών του που δεν έχουν ενημερώσει τα προγράμματα περιήγησής τους.

Πώς θα ενημερώσετε το Chrome

Για να ενημερώσετε το Chrome στον υπολογιστή σας, ανοίξτε πρώτα το πρόγραμμα περιήγησης και κάντε κλικ στις κάθετα ευθυγραμμισμένες τρεις κουκκίδες στην επάνω δεξιά γωνία του προγράμματος περιήγησης.

Από εκεί, μεταβείτε στο μενού «Βοήθεια» (help) και κάντε κλικ στο «Σχετικά με το Chrome» (About Chrome).

Η νέα σελίδα θα σας εμφανίσει τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις (ενδέχεται να τις ενημερώνει αυτόματα, εκτός εάν η συσκευή κάποιος υπολογιστής σε χώρο εργασίας που χρειάζεται δικαιώματα διαχειριστή που απαιτεί βοήθεια ενός IT).

Μόλις ενημερωθεί το Chrome, απλώς κάντε κλικ στην «Επανεκκίνηση» (Relauch) για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία.