Το όχημα Perseverance της NASA στον Άρη αρχίζει μια απότομη ανάβαση στο χείλος ενός κρατήρα

Το Perseverance θα σκαρφαλώσει βραχώδη εδάφη και πλαγιές έως και 23 μοιρών στο πολύμηνο ταξίδι

Το ρομπότ-όχημα Perseverance 

NASA μέσω AP

Το όχημα Perseverance της NASA αντιμετωπίζει μια νέα απότομη πρόκληση στον Άρη. Το εξάτροχο όχημα έχει περάσει τα τελευταία τρισήμισι χρόνια περιπλανώμενο στον πυθμένα ενός κρατήρα. Την Τρίτη άρχισε να ανεβαίνει στην κορυφή.

Το όχημα θα ανέβει 305 μέτρα στο χείλος του κρατήρα Jezero για να σκάψει δείγματα πετρωμάτων.

Από την προσεδάφισή του στον κόκκινο πλανήτη το 2021, το Perseverance έχει συλλέξει 22 δείγματα πυρήνων βράχων από τον πυθμένα του κρατήρα, ο οποίος κάποτε ήταν γεμάτος με νερό.

Τα δείγματα του οχήματος μπορεί να βοηθήσουν τους επιστήμονες να συνθέσουν το πώς ήταν το κλίμα του πλανήτη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια και να μάθουν αν καραδοκούσε κάποια αρχαία ζωή στον Άρη.

Η NASA διερευνά τρόπους για να μεταφέρει τα δείγματα πετρωμάτων στη Γη. Το υπόβαθρο στο χείλος του κρατήρα μπορεί να δώσει στοιχεία για το πώς δημιουργήθηκαν βραχώδεις πλανήτες όπως ο Άρης και η Γη, δήλωσε ο Στίβεν Λι από το Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA στην Καλιφόρνια.

Αλλά ο δρόμος μπροστά μας δεν θα είναι εύκολος. Το Perseverance θα σκαρφαλώσει βραχώδη εδάφη και πλαγιές έως και 23 μοιρών στο πολύμηνο ταξίδι.

«Το Perseverance είναι σίγουρα ένας πραγματικός στρατιώτης» δήλωσε ο Λι. Το όχημα έχει διανύσει περίπου 29 χιλιόμετρα κατά τη διάρκεια της εξερεύνησής του.

Το πέτρωμα στην κορυφή του κρατήρα μπορεί να προέρχεται από υδροθερμικές πηγές του παρελθόντος, τοποθεσίες όπου θερμαινόμενο νερό και διαλυμένα ορυκτά εκτοξεύονται μετά από ανακύκλωση κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη.

Στη Γη, παρόμοιες τοποθεσίες, όπως στο Εθνικό Πάρκο Yellowstone, θεωρούνται κοιτίδα για τη ζωή.

Πηγή: AP News