Αστροναύτης με «ρεκόρ» παραμονής στο διάστημα, συμβουλεύει τους εγκλωβισμένους συναδέλφους του

Ο Φρανκ Ρούμπιο γνωρίζει από πρώτο χέρι τις απροσδόκητα μεγάλες διαστημικές πτήσεις

Αστροναύτης με «ρεκόρ» παραμονής στο διάστημα, συμβουλεύει τους εγκλωβισμένους συναδέλφους του

Ο Φρανκ Ρούμπιο

Ivan Timoshenko/Roscosmos Space Corporation/AP
3'

Ο αστροναύτης της NASA, που έχει «σπάσει» ρεκόρ παραμονής στο διάστημα, προτρέπει τους δύο εγκλωβισμένους συναδέλφους του να παραμείνουν θετικοί και να «συνεχίσουν την καλή δουλειά».

Ο Φρανκ Ρούμπιο γνωρίζει από πρώτο χέρι τις απροσδόκητα μεγάλες διαστημικές πτήσεις. Η δική του επίσκεψη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό διήρκεσε λίγο περισσότερο από έναν χρόνο, δηλαδή διπλάσιο χρόνο από τον προγραμματισμένο.

Έτσι, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, βοηθάει στην παρατεταμένη παραμονή των φίλων του. Είπε ότι μίλησε με τη Σούνι Γουίλιαμς την Πέμπτη και εξέφρασε την περηφάνια του για το πώς εκείνη και ο Μπουτς Γουίλμορ αντιμετώπισαν την κατάστασή τους.

astronaftes-nasa.jpg

Οι εγκλωβισμένοι στο διάστημα, η Σούνι Γουίλιαμς και ο Μπουτς Γουίλμορ

NASA

Ο Γουίλιαμς και ο Γουίλμορ θα έπρεπε να είχαν επιστρέψει στη Γη με την προβληματική κάψουλα Starliner της Boeing τον Ιούνιο, μια εβδομάδα μετά την εκτόξευση τους για την πρώτη δοκιμαστική πτήση με πλήρωμα.

Μετά από εκτεταμένες δοκιμές και αναλύσεις για προβλήματα στους προωθητήρες και τις διαρροές ηλίου, η NASA αποφάσισε το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι θα ήταν ασφαλέστερο για τη SpaceX να τους φέρει πίσω στο σπίτι, αλλά αυτό δεν θα μπορέσει να συμβεί μέχρι το Φεβρουάριο, περισσότερους από οκτώ μήνες μετά την απογείωσή τους.

«Κάνουν σπουδαία δουλειά, διατηρούν πραγματικά μια θετική στάση εκεί πάνω, δίνουν το καλό παράδειγμα και κάνουν πολλή επιπλέον δουλειά στον διαστημικό σταθμό», δήλωσε ο Ρούμπιο στο Associated Press από το Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον της NASA στο Χιούστον.

Αν και η παραμονή στο διάστημα μέχρι το επόμενο έτος δεν είναι «το βέλτιστο αποτέλεσμα», είπε ο Ρούμπιο, «έχουν κάνει φανταστική δουλειά στην αντιμετώπιση των αντίξοων συνθηκών». Οι οικογένειές τους, όπως και η δική του, χρειάστηκε επίσης να κάνουν θυσίες λόγω της αλλαγής των σχεδίων.

«Αλλά αυτό είναι μέρος της δουλειάς μας, να προσαρμοζόμαστε και να ξεπερνάμε και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό με την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε», είπε, “και έκαναν ακριβώς αυτό, γι' αυτό είμαστε πολύ περήφανοι γι' αυτούς».

Η Γουίλιαμς και ο Γουίλμορ δεν έχουν μιλήσει δημοσίως για το δίλημμα που υπάρχει όσον αφορά το Starliner. Η μοναδική τους συνέντευξη Τύπου έγινε τον περασμένο μήνα, πολύ πριν από την απόφαση να τους μεταφέρουν στη SpaceX και να φέρουν πίσω την άδεια κάψουλα της Boeing στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά τον Ρούμπιο, η αποστολή του παρατάθηκε αφού η ρωσική κάψουλα Σογιούζ χτυπήθηκε από διαστημικά σκουπίδια και διέρρευσε όλο το ψυκτικό υγρό της. Χρειάστηκε να ετοιμαστεί εσπευσμένα ένα νέο Σογιούζ για τον ίδιο και τους δύο Ρώσους συντρόφους του, με το οποίο επέστρεψαν στη Γη τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο Ρούμπιο κατέχει το αμερικανικό ρεκόρ για τη μεγαλύτερη μεμονωμένη διαστημική πτήση με την αποστολή του που διήρκεσε 371 ημέρες.

Πηγή: AP News

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή