Μια δομή σε σχήμα ντόνατ βρέθηκε στον πυρήνα της Γης - Η σχέση με τα σεισμικά κύματα

Αυστραλοί επιστήμονες χαιρετίζουν το εύρημα ως ένα βήμα προς την αποκάλυψη των μυστικών του προστατευτικού μαγνητικού πεδίου του πλανήτη

Μια δομή σε σχήμα ντόνατ βρέθηκε στον πυρήνα της Γης - Η σχέση με τα σεισμικά κύματα
2'

Μια περιοχή σε σχήμα ντόνατ έχει ανακαλυφθεί από επιστήμονες.

Σύμφωνα με τον Guardian, η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances εντόπισε μια περιοχή σε σχήμα ντόνατ εντός του εξωτερικού πυρήνα, παράλληλη προς τον ισημερινό.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης και γεωφυσικός του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας, καθηγητής Hrvoje Tkalčić, δήλωσε ότι επειδή οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να φτάσουν στον πυρήνα με την τρέχουσα τεχνολογία, η ομάδα ανέλυσε τις μορφές των σεισμικών κυμάτων που δημιουργούνται από μεγάλους σεισμούς καθώς ταξιδεύουν μέσα σε αυτόν.

Τα ευρήματα αναμένεται να παρέχουν μια εικόνα για το μαγνητικό πεδίο που προστατεύει τον πλανήτη.

Υπάρχει ένας μανδύας πάχους περίπου 3 χιλιομέτρων κάτω από τον φλοιό της Γης. Κάτω από αυτό το στρώμα, το οποίο αποτελεί σχεδόν το 84% του συνολικού όγκου του πλανήτη, υπάρχει ο πυρήνας . Ο πυρήνας, που αποτελείται από δύο μέρη, είναι στερεός εσωτερικά και υγρός εξωτερικά.

Δεδομένου ότι οι επιστήμονες δεν μπορούν να κατέβουν στο εσωτερικό της Γης και να το εξετάσουν, όσα είναι γνωστά για αυτά τα στρώματα προέρχονται κυρίως από σεισμικά δεδομένα.

Ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας εξέτασαν τα σεισμικά κύματα που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια μεγάλων σεισμών . Ωστόσο, σε αντίθεση με το κανονικό, ακολούθησαν τα κύματα που προχωρούσαν ώρες μετά την έναρξη του σεισμού.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα κύματα επιβραδύνθηκαν κοντά στα όρια του μανδύα και του πυρήνα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι η δομή που εκτείνεται παράλληλα με τον ισημερινό υπάρχει μόνο σε χαμηλά γεωγραφικά πλάτη.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή