Γυάλινες χάντρες δείχνουν ότι το φεγγάρι είχε ενεργά ηφαίστεια όταν οι δεινόσαυροι βρίσκονταν στη Γη

Οι γυάλινες χάντρες είναι η πρώτη φυσική απόδειξη των ενεργών ηφαιστείων, δήλωσε η ανώτερη επιστήμονας του Σεληνιακού και Πλανητικού Ινστιτούτου, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί η προέλευσή τους

Γυάλινες χάντρες δείχνουν ότι το φεγγάρι είχε ενεργά ηφαίστεια όταν οι δεινόσαυροι βρίσκονταν στη Γη

Το Chang'e-5 όταν βρισκόταν στο φεγγάρι το 2020.

China National Space Administration/Xinhua μέσω AP
2'

Ηφαίστεια εκρήγνυνταν ακόμη στο φεγγάρι όταν οι δεινόσαυροι περιπλανιόταν στη Γη, υποστηρίζει νέα έρευνα.

Η απόδειξη: τρεις μικροσκοπικές γυάλινες χάντρες που συλλέχθηκαν από την επιφάνεια του φεγγαριού και μεταφέρθηκαν στη Γη το 2020 από ένα κινεζικό διαστημόπλοιο. Η χημική τους σύσταση δείχνει ότι υπήρχαν ενεργά σεληνιακά ηφαίστεια μέχρι πριν από περίπου 120 εκατομμύρια χρόνια, πολύ πιο πρόσφατα από ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες.

Μια προηγούμενη ανάλυση των πετρωμάτων από την αποστολή Chang'e 5 είχε δείξει ότι τα ηφαίστεια είχαν σβήσει πριν από 2 δισεκατομμύρια χρόνια. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις έφταναν μέχρι και τα 4 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Science.

«Ήταν λίγο απροσδόκητο», δήλωσε η Τζούλι Στόπαρ, ανώτερη επιστήμονας του Σεληνιακού και Πλανητικού Ινστιτούτου, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Εικόνες από το Lunar Reconnaissance Orbiter της NASA το 2014 είχαν επίσης υποδείξει πιο πρόσφατη ηφαιστειακή δραστηριότητα. Οι γυάλινες χάντρες είναι η πρώτη φυσική απόδειξη, δήλωσε η Στόπαρ, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί η προέλευσή τους.

Τα δείγματα του Chang'e 5 ήταν τα πρώτα σεληνιακά πετρώματα που μεταφέρθηκαν στη Γη μετά από εκείνα που συλλέχθηκαν από τους αστροναύτες του Απόλλων της NASA και από διαστημόπλοια της Σοβιετικής Ένωσης τη δεκαετία του 1970. Τον Ιούνιο, η Κίνα επέστρεψε δείγματα από την άλλη πλευρά του φεγγαριού.

Η έρευνα μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε πόσο καιρό μπορούν να παραμείνουν ηφαιστειακά ενεργοί μικροί πλανήτες και φεγγάρια, συμπεριλαμβανομένου και του δικού μας, δήλωσε σε email ο συν-συγγραφέας της μελέτης Χε Γιουγιάνγκ από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών.

Οι ερευνητές μελέτησαν περίπου 3.000 σεληνιακές γυάλινες χάντρες μικρότερες από ένα κεφάλι καρφίτσας και βρήκαν τρεις με ενδείξεις ότι προέρχονται από ηφαίστειο. Οι γυάλινες χάντρες μπορούν να σχηματιστούν στο φεγγάρι όταν λιωμένα σταγονίδια ψύχονται μετά από μια ηφαιστειακή έκρηξη ή πρόσκρουση μετεωρίτη.

Οι υπάρχουσες χρονικές γραμμές υποδηλώνουν ότι το φεγγάρι είχε ήδη κρυώσει πέρα από το σημείο της ηφαιστειακής δραστηριότητας κατά το χρονικό πλαίσιο που προτείνει η νέα έρευνα, σημείωσε η Στόπαρ.

«Θα πρέπει να εμπνεύσει πολλές άλλες μελέτες για να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό», είπε.

Πηγή: AP News

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή