Polaris Dawn: Ξεκινά ο πρώτος διαστημικός περίπατος: Οι στολές, το πρόγραμμα και τα πειράματα

Ο δισεκατομμυριούχος Jared Isaacman και άλλα τέσσερα μέλη της αποστολής απογειώθηκαν στο διάστημα

Η τετραμελής αποστολή στο διάστημα 

The Washington Post - Getty Images

Τον πρώτο διαστημικό περίπατο με ιδιωτική χρηματοδότηση θα κάνει ο δισεκατομμυριούχος Jared Isaacman, ο οποίος απογειώθηκε με πύραυλο της SpaceX.

Η αποστολή, που ονομάζεται Polaris Dawn, είναι η πρώτη από τις τρεις που χρηματοδοτούνται από τον ιδρυτή της επιχείρησης Shift4 (μια αμερικανική εταιρεία επεξεργασίας πληρωμών με έδρα την Πενσυλβάνια). Ανάμεσα στο πλήρωμα είναι ο στενός του φίλος, Scott Poteet, που είναι συνταξιούχος πιλότος της πολεμικής αεροπορίας και δύο μηχανικοί της SpaceX, η Anna Menon και η Sarah Gillis.

Το διαστημικό σκάφος, που ονομάζεται Resilience, θα μπει σε μια τροχιά που θα τους οδηγήσει τελικά σε 870 μίλια (1.400 χιλιόμετρα) πάνω από τον πλανήτη. Κανένας άνθρωπος δεν έφτασε τόσο μακριά από τότε που τελείωσε το πρόγραμμα Apollo της Nasa τη δεκαετία του 1970.

Οι αστροναύτες θα περάσουν από μια περιοχή του διαστήματος γνωστή ως ζώνη Van Allen, η οποία έχει υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας, αλλά το πλήρωμα θα προστατεύεται από το διαστημόπλοιο και τις πρόσφατα αναβαθμισμένες διαστημικές στολές τους.

Το πλήρωμα θα περάσει τη δεύτερη μέρα στο διάστημα στο μέγιστο υψόμετρο, πραγματοποιώντας έως και 40 πειράματα, συμπεριλαμβανομένης της διαδορυφορικής επικοινωνίας με λέιζερ μεταξύ του διαστημικού σκάφους Dragon και του δορυφορικού αστερισμού Starlink του Space X.

Εάν όλα πάνε καλά, την τρίτη ημέρα της αποστολής, ο Isaacman και η Sarah Gillis αναμένεται να επιχειρήσουν τον πρώτο διαστημικό περίπατο με ιδιωτική χρηματοδότηση, ο οποίος έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει δύο ώρες. Αυτό θα γίνει ενώ βρίσκονται σε τροχιά 700 χλμ.

Οι αστροναύτες θα δοκιμάσουν τις νέες υπερσύγχρονες στολές αστροναυτών EVA. Η εν λόγω στολή ενσωματώνει μια οθόνη στο κράνος της, η οποία παρέχει πληροφορίες για την ίδια τη στολή όσο αυτή χρησιμοποιείται. Οι στολές EVA λέγεται ότι είναι αρκετά άνετες και ευέλικτες ώστε να φοριούνται κατά την εκτόξευση και την προσγείωση.

Οι στολές EVA

Space X

«Το Space X φιλοδοξεί να φτάσει στον Άρη και να κάνει τη ζωή πολυπλανητική. Για να φτάσουμε εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε από κάπου», δήλωσε ο Isaacman. Το Space X γνωρίζει ότι χρησιμοποιώντας τις εν λόγω στολές θα καταφέρει κάποια στιγμή να κάνει πραγματικότητα ένα μεγάλο όνειρο, δηλαδή να εποικίσουν οι γήινοι σε άλλον πλανήτη», συμπλήρωσε.

Μερικοί αντιδρούν στην ιδέα των δισεκατομμυριούχων που πληρώνουν για τον εαυτό τους προκειμένου να βρεθούν στο διάστημα δυσάρεστη.

Κάτι τέτοιο όμως, δεν πρέπει να θεωρηθεί ως ματαιοδοξία, σύμφωνα με τον δρ. Simeon Barber, διαστημικό επιστήμονα στο Open University, ο οποίος καταπιάνεται με επιστημονικά όργανα σε διαστημόπλοια, χορηγούμενα από την κυβέρνηση.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως η συμμετοχή των μεγιστάνων στα διαστημικά θέματα είναι κάτι που μπορεί να αποδειχθεί πολύ παραγωγικό. «Αν επιθυμούν να βγουν εκτός πλανήτη, να φτάσουν στη Σελήνη ή ακόμα και στον Άρη, τότε η επιθυμία τους θα δώσει έδαφος στην Επιστήμη προκειμένου να εξερευνηθεί το όλο τοπίο. Όσο περισσότεροι είναι οι λόγοι που οι μεγιστάνες θέλουν να δουν τον κόσμο από το διάστημα τόσο περισσότερο ενισχύεται το πρόγραμμα», είπε κλείνοντας.

*Με πληροφορίες από BBC

Σχετικές ειδήσεις