Η Γη θα αποκτήσει δεύτερο φεγγάρι για δύο μόνο μήνες

Η περιστροφή του μίνι-φεγγαριού θα διαρκέσει 56.6 ημέρες
Φωτογραφία Αρχείου

Ένας αστεροειδής, ο 2024 PT5, κατευθύνεται προς τη Γη, όμως αντί να καεί στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας, θα συμβεί κάτι τελείως διαφορετικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, είναι πολύ πιθανό να «παγιδευτεί» σε τροχιά γύρω από τη Γη και να γίνει κάτι που ονομάζεται μίνι-φεγγάρι. Αυτό δεν θα κρατήσει για πάνω από δύο μήνες όμως γιατί μόνο τόσο θα παραμείνει υπό την έλξη της βαρύτητας της Γης.

Ο αστεροειδής ονομάζεται 2024 PT5 και βρέθηκε πρώτη φορά το στις 7 Αυγούστου 2024. Έχει διάμετρο περίπου 10 μέτρα.

Ο Carlos de la Fuente Marcos και ο Raúl de la Fuente Marcos, δύο αστρονόμοι από το Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης, μελέτησαν την τροχιά του αντικειμένου και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θα «εγκλωβιστεί» στην τροχιά της Γης για ένα σύντομο χρονικό διάστημα μεταξύ 29 Σεπτεμβρίου και 25 Νοεμβρίου.

Στην πορεία, θα ξαναμπει στην τροχιά του Ήλιου και θα συνεχίσει την πορεία του μέσα από το Ηλιακό Σύστημα.

Με λίγα λόγια, η Γη για αυτή την περίοδο θα έχει δύο δορυφόρους φεγγάρια. Το φεγγάρι μας και ένα πολύ μικρότερο, που θα γυρίζει γύρω της.

Η περιστροφή του μίνι-φεγγαριού θα διαρκέσει 56.6 ημέρες.

Το μέγεθός του δεν είναι αρκετό για να μπορούμε να το δούμε με γυμνό μάτι και πιθανότατα ούτε και μέσα από ερασιτεχνικά τηλεσκόπια.

Σύμφωνα με το Jet Propulsion Lab της NASA, έχει απόλυτο μέγεθος 27.6, που το κάνει τρομερά δύσκολο και αμυδρό να παρατηρηθεί από τα περισσότερα ερασιτεχνικά τηλεσκόπια.

Τα λεγόμενα μίνι-φεγγάρια έχουν περάσει από τη Γης στο παρελθόν. Ο αστεροειδής 2022 NX 1 ήταν ένα μίνι-φεγγάρι το 1981. Έφυγε γρήγορα από τον πλανήτη μας, πριν επιστρέψει ως μίνι-φεγγάρι το 2022 . Υπολογίζεται ότι θα επιστρέψει ως τέτοιο το 2051 για άλλη μια ακόμη φορά.

Ο αστεροειδής 2024 PT5 θα επιστρέψει και αυτός σαν μίνι-φεγγάρι αρκετές φορές. Η πρώτη από αυτές θα είναι το 2025, όπου θα ξαναμπεί σε τροχιά γύρω από την Γη, ενώ θα περάσει ξανά το 2055.