SpaceX: Το πλήρωμα του Polaris Dawn επέστρεψε στη Γη - Δείτε βίντεο από τη στιγμή προσγείωσης

Η επιστροφή στη Γη είναι από τα πιο επικίνδυνα τμήματα οποιασδήποτε διαστημικής αποστολής

Η κάψουλα Crew Dragon που μεταφέρει τέσσερις αστροναύτες επιστρέφει στη Γη στις 15 Σεπτεμβρίου μετά από πενθήμερη αποστολή σε τροχιά

SpaceX μέσω CNN

Το πλήρωμα του Polaris Dawn της SpaceX επέστρεψε στην πατρίδα του, ολοκληρώνοντας μια πενθήμερη αποστολή σε τροχιά, η οποία περιελάμβανε τον πρώτο εμπορικό διαστημικό περίπατο στον κόσμο, πέφτοντας στον Κόλπο του Μεξικού.

Σύμφωνα με το CNN, η κάψουλα Crew Dragon που μετέφερε τέσσερις αστροναύτες προσγειώθηκε στα ανοικτά της ακτής Dry Tortugas, στη Φλόριντα, στις 3:37 π.μ. την Κυριακή.

Η αποστολή Polaris Dawn έγραψε ιστορία καθώς έφτασε σε μεγαλύτερο υψόμετρο από ό,τι έχει διανύσει άνθρωπος εδώ και πέντε δεκαετίες. Ο διαστημικός περίπατος που πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί της Πέμπτης σηματοδότησε επίσης την πρώτη φορά που ένα τέτοιο εγχείρημα ολοκληρώθηκε από μια ιδιωτικά χρηματοδοτούμενη και διαχειριζόμενη αποστολή.

Όμως η επιστροφή στη Γη είναι από τα πιο επικίνδυνα τμήματα οποιασδήποτε διαστημικής αποστολής.

Για να φθάσει με ασφάλεια στην πατρίδα, η κάψουλα Crew Dragon πραγματοποίησε αυτό που ονομάζεται «καύση εξόδου από την τροχιά», προσανατολίζοντας τον εαυτό της καθώς ετοιμαζόταν να διασχίσει το πιο πυκνό τμήμα της γήινης ατμόσφαιρας.

Το διαστημόπλοιο έφτασε στη συνέχεια σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, έως και 1.900 βαθμούς Κελσίου, λόγω της πίεσης και της τριβής που προκλήθηκε από το χτύπημα με τον αέρα, ενώ εξακολουθούσε να ταξιδεύει με ταχύτητα περίπου 27.000 χιλιομέτρων την ώρα. Το πλήρωμα, ωστόσο, θα πρέπει να παρέμεινε σε άνετες θερμοκρασίες, προστατευόμενο από τη θερμική ασπίδα του Crew Dragon, η οποία βρίσκεται στο κάτω μέρος της κάψουλας πλάτους 4 μέτρων.

Η έλξη έναντι του αέρα άρχισε να επιβραδύνει το όχημα πριν το Crew Dragon ενεργοποιήσει τα αλεξίπτωτα που επιβράδυναν περαιτέρω την κάθοδό του.

Αφού έπεσε στον ωκεανό, το διαστημόπλοιο κουνήθηκε για λίγο στο νερό μέχρι τα συνεργεία διάσωσης που περίμεναν κοντά το έβγαλαν από τον ωκεανό και το ανέβασαν σε ένα ειδικό σκάφος, που αναφέρεται ως «φωλιά του Δράκου». Εκεί πραγματοποιήθηκαν οι τελικοί έλεγχοι ασφαλείας πριν το πλήρωμα αποβιβαστεί από την κάψουλα και ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής στη στεριά.

Δείτε τη στιγμή που βγήκαν από την κάψουλα: