To Instagram δίνει τον έλεγχο στους γονείς των εφήβων - Πώς θα ανοίγουν «προφίλ» οι ανήλικοι

Σε μία προσπάθεια προστασίας των παιδιών από τις παγίδες του διαδικτύου αλλά και καθησυχασμού των γονιών
Ap

Το Instagram αναθεωρεί τον τρόπο λειτουργίας του για τους εφήβους, υποσχόμενο περισσότερη «ενσωματωμένη προστασία» για τους νέους και πρόσθετους ελέγχους ώστε να καθησυχαστούν οι γονείς.

Οι νέοι "λογαριασμοί εφήβων", για παιδιά ηλικίας 13 έως 15 ετών, θα αναγκάσουν πολλές ρυθμίσεις απορρήτου να είναι ενεργοποιημένες από προεπιλογή, αντί να συμμετέχει ένα παιδί.

Οι δημοσιεύσεις των εφήβων θα είναι επίσης ιδιωτικές, καθιστώντας τις μη ορατές σε άτομα που δεν τους ακολουθούν και πρέπει να εγκρίνουν όλους τους νέους ακόλουθους.

Αυτές οι ρυθμίσεις μπορούν να αλλάξουν μόνο αν δώσετε σε έναν γονέα ή κηδεμόνα την επίβλεψη του λογαριασμού ή όταν το παιδί γίνει 16 ετών.

Οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης βρίσκονται υπό πίεση παγκοσμίως για να κάνουν τις πλατφόρμες τους ασφαλέστερες, με ανησυχίες ότι δεν γίνονται αρκετά για να προστατεύσουν τους ανήλικους από επιβλαβές περιεχόμενο.

Το NSPCC χαρακτήρισε την ανακοίνωση ένα «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», αλλά είπε ότι ο ιδιοκτήτης του Instagram, Meta, φάνηκε να «δίνει έμφαση στα παιδιά και τους γονείς που πρέπει να παραμείνουν ασφαλείς».

Η Meta περιγράφει τις αλλαγές ως μια «νέα εμπειρία για τους εφήβους, καθοδηγούμενη από τους γονείς» και λέει ότι θα «υποστηρίξουν καλύτερα τους γονείς και θα τους δώσουν ηρεμία ότι οι έφηβοί τους είναι ασφαλείς με τη σωστή προστασία».

Ωστόσο, η ρυθμιστική αρχή των μέσων ενημέρωσης Ofcom εξέφρασε ανησυχίες τον Απρίλιο σχετικά με την προθυμία των γονέων να παρέμβουν για να κρατήσουν τα παιδιά τους ασφαλή στο διαδίκτυο.

Αναγνώριση ηλικίας

Το σύστημα θα βασίζεται κυρίως στους χρήστες που είναι ειλικρινείς σχετικά με την ηλικία τους - αν και το Instagram διαθέτει ήδη εργαλεία που επιδιώκουν να επαληθεύσουν την ηλικία ενός χρήστη εάν υπάρχουν υποψίες ότι δεν λένε την αλήθεια.

Από τον Ιανουάριο, στις ΗΠΑ, θα αρχίσει επίσης να χρησιμοποιεί εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης (AI) για να προσπαθήσει να εντοπίσει προληπτικά εφήβους χρησιμοποιώντας λογαριασμούς ενηλίκων, για να τους επαναφέρει σε έναν λογαριασμό εφήβων.

Ο νόμος για την ασφάλεια στο διαδίκτυο του Ηνωμένου Βασιλείου, που ψηφίστηκε νωρίτερα φέτος, απαιτεί από τις διαδικτυακές πλατφόρμες να αναλάβουν δράση για να κρατήσουν τα παιδιά ασφαλή ή να αντιμετωπίσουν τεράστια πρόστιμα.