Η απίστευτη ιστορία του πρώτου ανθρώπου που σκοτώθηκε ποτέ από ρομπότ

Ταξίδι στον χρόνο, πίσω σε ένα δυστύχημα που δεν φανταζόταν κανείς

Πριν από 45 χρόνια, ο Robert Williams έγινε ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία που σκοτώθηκε από ρομπότ, αλλά σίγουρα δεν ήταν ο τελευταίος.

Ο Williams, 25 ετών, ήταν υπάλληλος στο εργοστάσιο χύτευσης της Ford Motor Company στο Flat Rock του Μίσιγκαν.

Στις 25 Ιανουαρίου 1979, δούλευε με δύο άλλους άνδρες σε ένα ρομποτικό όχημα μεταφοράς που μετέφερε υλικά από το ένα μέρος του εργοστασίου στο άλλο.

Όταν το ρομπότ άρχισε να πηγαίνει αργά, ο Williams φέρεται να σκαρφάλωσε στον τρίτο όροφο του ραφιού αποθήκευσης για να ανακτήσει εξαρτήματα με το χέρι.

Δυστυχώς, χτυπήθηκε στο κεφάλι από το μηχανικό χέρι του ρομπότ ενός τόνου και πέθανε ακαριαία.

Πιστεύεται ότι το ρομποτικό σύστημα τον είχε αναγνωρίσει εσφαλμένα ως ένα άψυχο αντικείμενο που έπρεπε να μετακινηθεί από τη μονάδα αποθήκευσης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ ειδήσεων εκείνης της εποχής, το ρομπότ συνέχισε να λειτουργεί για περίπου 30 λεπτά, ενώ ο άνδρας βρισκόταν νεκρός.

Το σώμα του ανακαλύφθηκε λίγο αργότερα, όταν οι συνάδελφοί του ανησύχησαν επειδή αγνοούνταν.

Η οικογένεια του Williams μήνυσε αργότερα τη Litton Industries, η οποία κατασκεύασε τη μηχανή που τον σκότωσε επειδή δεν παρείχε επαρκείς συσκευές ασφαλείας σε περιοχές όπου ο ρομποτικός βραχίονας κινούνταν με μεγάλη δύναμη.

Μετά τον θάνατό του, ένας από τους δικηγόρους της οικογένειας, Joan Lovell, είπε στον Ottawa Citizen: «Αν δεν ήθελαν ανθρώπους εκεί πάνω όταν το ρομπότ κυκλοφορούσε, θα έπρεπε να είχαν εγκαταστήσει συσκευές ασφαλείας.

Σε μια απόφαση της κριτικής επιτροπής το 1983, τους επιδικάστηκε αποζημίωση 10 εκατομμυρίων δολαρίων - η μεγαλύτερη πληρωμή σωματικών τραυματισμών στην ιστορία της πολιτείας εκείνη την εποχή. Αυτό αυξήθηκε αργότερα στα 15 εκατομμύρια δολάρια το 1984.

Ένας άλλος από τους δικηγόρους της οικογένειας, ο Πολ Ρόζεν, είπε: «Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να μην πάμε πίσω στις αντιλήψεις που είχαμε κατά τη διάρκεια της Βιομηχανικής Επανάστασης ότι οι άνθρωποι είναι αναλώσιμοι».

Τραγικά, ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς δεν είναι ο μόνος άνθρωπος που σκοτώνεται στα χέρια ενός ρομπότ.

Μια μελέτη του 2023 διαπίστωσε ότι τουλάχιστον 41 θάνατοι που σχετίζονται με ρομπότ είχαν σημειωθεί στις ΗΠΑ μεταξύ 1992 και 2017. Η πλειονότητα αυτών των θανάτων συνέβη στη Midwest, η οποία είναι γνωστή για τη μεταποιητική βιομηχανία της.

*Με πληροφορίες από το Unilad