Επιστήμονες διαμαρτύρονται για τους δορυφόρους του Μασκ: «Μας κόβουν τη θέα από το σύμπαν»

Οι δορυφόροι παρέχουν ευρυζωνικό διαδίκτυο σε όλο τον κόσμο, συχνά σε απομακρυσμένα μέρη, συμπεριλαμβανομένων δύσκολων συνθηκών όπως η Ουκρανία και η Υεμένη

Τα ραδιοκύματα από το αυξανόμενο δίκτυο δορυφόρων του Elon Musk εμποδίζουν την ικανότητα των επιστημόνων να κοιτάξουν στο σύμπαν, σύμφωνα με ερευνητές στην Ολλανδία.

Σύμφωνα με το BBC, η νέα γενιά δορυφόρων Starlink, που παρέχουν γρήγορο διαδίκτυο σε όλο τον κόσμο, παρεμβαίνει περισσότερο στα ραδιοτηλεσκόπια από ό,τι οι προηγούμενες εκδόσεις, λένε.

Οι χιλιάδες δορυφόροι που βρίσκονται σε τροχιά «τυφλώνουν» τα ραδιοτηλεσκόπια και μπορεί να εμποδίζουν την αστρονομική έρευνα, σύμφωνα με το Ολλανδικό Ινστιτούτο Ραδιοαστρονομίας (ASTRON).

Οι δορυφόροι παρέχουν ευρυζωνικό διαδίκτυο σε όλο τον κόσμο, συχνά σε απομακρυσμένα μέρη, συμπεριλαμβανομένων δύσκολων συνθηκών όπως η Ουκρανία και η Υεμένη.

Χρησιμοποιούνται επίσης για τη σύνδεση απομακρυσμένων περιοχών του Ηνωμένου Βασιλείου με γρήγορο διαδίκτυο.

Το 2022 οι δοκιμές έδειξαν ότι το Starlink θα μπορούσε να παρέχει ταχύτητες διαδικτύου τέσσερις φορές ταχύτερες από τον μέσο όρο, σύμφωνα με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Πολιτισμού, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Αθλητισμού.

Οι αστρονόμοι λένε ότι αυτό έχει κόστος

«Κάθε φορά που εκτοξεύονται περισσότερα από αυτά με τέτοιου είδους επίπεδα εκπομπών, βλέπουμε όλο και λιγότερο μέρος του ουρανού», δήλωσε στο BBC News η καθηγήτρια Jessica Dempsey, διευθύντρια του ASTRON.

«Προσπαθούμε να εξετάσουμε πράγματα όπως οι πίδακες, οι οποίοι εκπέμπονται από τις μαύρες τρύπες στο κέντρο των γαλαξιών. Εξετάζουμε επίσης μερικούς από τους πρώιμους γαλαξίες, εκατομμύρια και εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, καθώς και εξωπλανήτες», είπε, υπογραμμίζοντας τις περιοχές που επηρεάζει η ακτινοβολία του δορυφόρου.

Οι παρεμβολές από τους δορυφόρους δεύτερης γενιάς, ή V2, διαπιστώθηκε από το ASTRON ότι είναι 32 φορές ισχυρότερες από την πρώτη γενιά.

Η ποσότητα της ακτινοβολίας που εκπέμπεται υπερβαίνει τους κανονισμούς που έχει θέσει ο οργανισμός του κλάδου, η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών, πρόσθεσε η καθηγήτρια Dempsey.

Σύμφωνα με μια εκτίμηση, υπάρχουν σήμερα 6.402 δορυφόροι Starlink σε τροχιά γύρω στα 550 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη, γεγονός που τον καθιστά μακράν τον μεγαλύτερο πάροχο.

Οι δορυφόροι είναι σχετικά μεγάλοι, με επίπεδους πίνακες 3 μέτρων και μια ηλιακή διάταξη 8 μέτρων για την παροχή ενέργειας.

Ο κύριος ανταγωνιστής της SpaceX, η OneWeb, διαθέτει λιγότερους από 1.000. Πρόκειται όμως για έναν αναπτυσσόμενο επιχειρηματικό τομέα. Η Amazon αναπτύσσει το δικό της δίκτυο και ελπίζει να εκτοξεύσει τουλάχιστον 3.000 μέσα στα επόμενα χρόνια.

Μέχρι το 2030 ο αριθμός των δορυφόρων σε τροχιά αναμένεται να ξεπεράσει τους 100.000.

Η μελέτη έγινε με τη χρήση του ραδιοτηλεσκοπίου LOFAR στην Ολλανδία σε μία μόνο ημέρα τον Ιούλιο νωρίτερα φέτος.

Πολλά αντικείμενα στο διάστημα, συμπεριλαμβανομένων μακρινών γαλαξιών και πλανητών, εκπέμπουν φως στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα.

Αυτή η ακτινοβολία ταξιδεύει σαν κύματα και τα ραδιοτηλεσκόπια μπορούν να πιάσουν αυτά τα κύματα, επιτρέποντάς μας να πάρουμε μια εικόνα πραγμάτων που δεν μπορούμε να δούμε με τα μάτια μας.

Αλλά αυτά τα κύματα διαταράσσονται από τους δορυφόρους.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ακούσια ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από σχεδόν όλους τους δορυφόρους V2 Starlink που παρατηρήθηκαν.

Ήταν περίπου 10 εκατομμύρια φορές φωτεινότερη από ό,τι από τις πιο αδύναμες πηγές φωτός που εντοπίστηκαν, λένε.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Cees Bassa δήλωσε ότι ήταν σαν να συγκρίνει κανείς «τα πιο αμυδρά αστέρια που είναι ορατά με γυμνό μάτι και τη φωτεινότητα της πανσελήνου».

«Δεδομένου ότι η SpaceX εκτοξεύει περίπου 40 δορυφόρους Starlink δεύτερης γενιάς κάθε εβδομάδα, το πρόβλημα αυτό γίνεται όλο και χειρότερο», πρόσθεσε.

Ο Robert Massey, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε: «είναι ξεκάθαρο ότι αν έχεις κάτι τόσο φωτεινό που θέτει σε κίνδυνο ένα μεγάλο ραδιοπαρατηρητήριο τόσο πολύ, τότε πρέπει να κάνουμε κάτι και πρέπει να το κάνουμε γρήγορα».

Ερωτηθείς σχετικά με την αξία της αστρονομικής έρευνας, είπε: «είναι λάθος να λέμε ότι υπάρχει κάποια επιστήμη την οποία μπορείτε απλώς να απορρίψετε. Οι εφαρμογές μπορεί να βρίσκονται δεκαετίες ή και περισσότερο στο μέλλον, αλλά μπορεί να είναι πολύ θεμελιώδεις και πολύ σημαντικές».

Οι επιστήμονες ανησυχούν επίσης για τη φωτορύπανση από τους δορυφόρους και φοβούνται ότι αυτή παρεμβαίνει και στα οπτικά τηλεσκόπια.

Οι αστρονόμοι λένε ότι μίλησαν στη SpaceX για την ακτινοβολία από την πρώτη γενιά δορυφόρων και η εταιρεία άκουσε τις ανησυχίες τους.

Η ASTRON λέει τώρα ότι η V2 βρέθηκε να είναι ακόμη πιο ισχυρή

«Το να ενεργοποιήσουμε ξανά το LOFAR και να δούμε αυτά τα εκρηκτικά σήματα από αυτούς τους νέας γενιάς δορυφόρους V2 Mini της SpaceX ήταν λίγο σοκαριστικό», λέει η καθηγήτρια Dempsey.

«Αυτό στην πραγματικότητα απειλεί το σύνολο της επίγειας αστρονομίας σε κάθε μήκος κύματος και με διαφορετικούς τρόπους. Αν συνεχιστεί, χωρίς το είδος του μετριασμού που θα κάνει αυτούς τους δορυφόρους αθόρυβους, τότε θα γίνει μια υπαρξιακή απειλή για τα είδη της αστρονομίας που κάνουμε», πρόσθεσε η καθηγήτρια Dempsey.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι χρειάζεται περισσότερη ρύθμιση του διαστήματος και του τρόπου λειτουργίας των δορυφόρων για να μην τεθεί σε κίνδυνο η επιστημονική εργασία.

Είπαν ότι ως ο μεγαλύτερος πάροχος δορυφόρων, η SpaceX θα μπορούσε να θέσει ένα πρότυπο για τον περιορισμό της ρύπανσης.

Η καθηγήτρια Dempsey δήλωσε ότι απλές ενέργειες όπως η θωράκιση της μπαταρίας του δορυφόρου θα μπορούσαν να κάνουν μεγάλη διαφορά και να μειώσουν την εκπεμπόμενη ακτινοβολία.

Ορισμένες παρεμβολές προέρχονται από ελαττωματικά ηλεκτρονικά συστήματα, οπότε αυτό θα μπορούσε να αποτρέψει κάτι τέτοιο.

Αλλά χωρίς δράση, «πολύ σύντομα οι μόνοι αστερισμοί που θα βλέπουμε θα είναι ανθρώπινης κατασκευής», πρόσθεσε.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Astronomy and Astrophysics.