Δικαστική νίκη της Google για πρόστιμο 1,5 δισ. ευρώ

Το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ δήλωσε ότι απορρίπτει την ποινή του 2019 που επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό
Pixabay

Η Google κέρδισε μια δικαστική προσφυγή την Τετάρτη κατά ενός προστίμου 1,49 δισεκατομμυρίων ευρώ της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιβλήθηκε πριν από πέντε χρόνια και στόχευε τις διαδικτυακές διαφημιστικές δραστηριότητές της.

Το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ δήλωσε ότι απορρίπτει την ποινή του 2019 που επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι ο κορυφαίος φορέας επιβολής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας του μπλοκ των 27.

«Το Γενικό Δικαστήριο ακυρώνει την απόφαση της Επιτροπής στο σύνολό της», ανέφερε το δικαστήριο σε δελτίο τύπου.

Η απόφαση της επιτροπής εφαρμόστηκε σε ένα περιορισμένο τμήμα της διαφημιστικής επιχείρησης της Google: διαφημίσεις που ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας πούλησε δίπλα στα αποτελέσματα αναζήτησης Google σε ιστότοπους τρίτων.

Οι ρυθμιστικές αρχές είχαν κατηγορήσει την Google ότι εισήγαγε ρήτρες αποκλειστικότητας στις συμβάσεις της, οι οποίες απαγόρευαν σε αυτούς τους ιστότοπους να προβάλλουν διαφημίσεις που πωλούνται από τους ανταγωνιστές της Google. Η Επιτροπή δήλωσε όταν εξέδωσε την ποινή ότι η συμπεριφορά της Google είχε ως αποτέλεσμα οι διαφημιστές και οι ιδιοκτήτες ιστότοπων να έχουν λιγότερες επιλογές και πιθανότατα να αντιμετωπίσουν υψηλότερες τιμές που θα μετακυλιστούν στους καταναλωτές.

Ωστόσο, το Γενικό Δικαστήριο δήλωσε ότι η Επιτροπή «διέπραξε σφάλματα» κατά την αξιολόγηση αυτών των ρητρών. Η Επιτροπή απέτυχε να αποδείξει ότι οι συμβάσεις της Google αποθάρρυναν την καινοτομία, έβλαψαν τους καταναλωτές ή βοήθησαν την εταιρεία να διατηρήσει και να ενισχύσει τη δεσπόζουσα θέση της στις εθνικές αγορές διαδικτυακών διαφημίσεων αναζήτησης.

Η απόφαση μπορεί να εφεσιβληθεί, αλλά μόνο για νομικά ζητήματα.

Η επιτροπή ανέφερε σε σύντομη δήλωσή της ότι «θα μελετήσει προσεκτικά την απόφαση και θα εξετάσει πιθανά επόμενα βήματα».

Η Google δήλωσε ότι άλλαξε τις συμβάσεις της το 2016 για να αφαιρέσει τις εν λόγω διατάξεις, ακόμη και πριν η Επιτροπή επιβάλει την απόφασή της.

«Είμαστε ικανοποιημένοι που το δικαστήριο αναγνώρισε λάθη στην αρχική απόφαση και ακύρωσε το πρόστιμο», ανέφερε η Google σε δήλωσή της. «Θα επανεξετάσουμε προσεκτικά την πλήρη απόφαση».