Στην κορυφή παγκόσμιας έρευνας για την παραπληροφόρηση οι ιδιοκτήτες των social media
Οι ιδιοκτήτες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης βρίσκονται στην κορυφή της παγκόσμιας έρευνας για τις ανησυχίες σχετικά με την παραπληροφόρηση.
Ο συνιδρυτής της ομάδας εμπειρογνωμόνων λέει ότι «η ανεξέλεγκτη δύναμη αυτών των οντοτήτων αποτελεί σοβαρό κίνδυνο» για το ειδησεογραφικό περιβάλλον.
Οι ιδιοκτήτες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι πολιτικοί και οι κυβερνήσεις αποτελούν τις μεγαλύτερες απειλές για ένα αξιόπιστο διαδικτυακό ειδησεογραφικό περιβάλλον, σύμφωνα με μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που μελετά την παραπληροφόρηση και της οποίας οι εργασίες έχουν ως πρότυπο τη Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.
Η Διεθνής Ομάδα για το Πληροφοριακό Περιβάλλον (IPIE) δήλωσε ότι η έκθεση δείχνει ότι το παγκόσμιο περιβάλλον πληροφόρησης βρίσκεται σε «κρίσιμη καμπή».
Τα ευρήματα της ομάδας βασίστηκαν σε απαντήσεις 412 ακαδημαϊκών ερευνητών σε τομείς όπως οι κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες και οι επιστήμες υπολογιστών, με τις συνεισφορές να επικεντρώνονται στις ΗΠΑ και τη δυτική Ευρώπη, αν και η Κίνα, η Ινδία, η Νιγηρία και η Βραζιλία ήταν μεταξύ των άλλων χωρών που συμπεριλήφθηκαν.
Η έκθεση δεν προσδιορίζει συγκεκριμένους ιδιοκτήτες τεχνολογικών πλατφορμών, αλλά ο Χάουαρντ, συν-συγγραφέας της έκθεσης, δήλωσε ότι η ιδιοκτησία του Έλον Μασκ στην X -την πλατφόρμα που ήταν γνωστή ως Twitter- είχε προκαλέσει ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένων αναφορών για υπερβολική προώθηση των tweets του ίδιου του Μασκ, ενώ η Φράνσις Χάουγκεν, πληροφοριοδότης στο Meta του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ισχυρίστηκε ότι ο ιδιοκτήτης του Facebook και του Instagram δίνει χαμηλότερη προτεραιότητα στη μετριοπάθεια μη αγγλόφωνου περιεχομένου
Ο συνιδρυτής του IPIE, Φίλιπ Χάουαρντ, καθηγητής διαδικτυακών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, πρόσθεσε ότι το TikTok, το οποίο ανήκει στην ByteDance με έδρα το Πεκίνο, ήταν μια άλλη πηγή ανησυχίας, αφού οι νομοθέτες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού εξέφρασαν φόβους ότι θα μπορούσε να είναι επιρρεπές σε πιέσεις από την κινεζική κυβέρνηση.
Ο διευθύνων σύμβουλος του TikTok, Shou Zi Chew, δήλωσε πέρυσι ότι ο ιδιοκτήτης της πλατφόρμας «δεν είναι πράκτορας της Κίνας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας», ενώ η Meta έχει δηλώσει ότι εξετάζει το περιεχόμενο στο Facebook και το Instagram σε περισσότερες από 70 γλώσσες.
Σχεδόν τα δύο τρίτα των εμπειρογνωμόνων που συμμετείχαν στην έρευνα θεώρησαν ότι τα βίντεο, η φωνή, οι εικόνες και τα κείμενα που παράγονται από την τεχνητή νοημοσύνη είχαν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον πληροφόρησης, ενώ το ίδιο ποσοστό ήταν «πεπεισμένο» ότι μεγεθύνει το πρόβλημα της παραπληροφόρησης.
Στην ερώτηση πώς να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που επισημαίνονται στην έκθεση, οι ερωτηθέντες συνέστησαν την προώθηση ελεύθερων και ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης, την εφαρμογή εκστρατειών ψηφιακού αλφαβητισμού, την ενθάρρυνση του ελέγχου των γεγονότων και την επισήμανση παραπλανητικού περιεχομένου.