«Επανάσταση» στο διάστημα: Τηλεσκόπιο «συλλαμβάνει» μαύρη τρύπα σε πρωτοφανή έγχρωμη φωτογραφία

Το τηλεσκόπιο Event Horizon κατέγραψε τη μαύρη τρύπα σε πρωτοφανή έγχρωμη φωτογραφία με χρήση τριπλής συχνότητας

Εικόνα από το ETH Collab. που δείχνει ποια εύρη ζώνης δημιούργησαν ποιο χρώμα στην τελική εικόνα

EHT, D. Pesce, A. Chael

Για ολόκληρες γενιές η ανθρωπότητα έπρεπε να αρκείται σε καλλιτεχνικές απεικονίσεις μαύρων τρυπών και να επιστρατεύει τη φαντασία για «απρόσιτα» κοσμικά φαινόμενα. Τώρα όμως, το Event Horizon Telescope (EHT) Collaboration, που έδωσε στον κόσμο την πρώτη πραγματική εικόνα μιας μαύρης τρύπας το 2019, απεικόνισε το ίδιο αντικείμενο με διαφορετικές συχνότητες και με την υψηλότερη ανάλυση από ποτέ.

Η εν λόγω απεικόνιση αύξησε το φάσμα φωτός του δυναμικού απεικόνισης έως και 345 Ghz. Οι επιστήμονες συνδύασαν το αποτέλεσμα με υπάρχουσες εικόνες των υπερμεγέθων μαύρων τρυπών στις καρδιές του σπειροειδούς γαλαξία M87 και του Τοξότη Α, στη χαμηλότερη συχνότητα των 230 GHz για να δημιουργήσουν πολύχρωμες όψεις της περιοχής, ακριβώς έξω από τα όρια αυτών των κοσμικών «θηρίων».

Οι νέες ανιχνεύσεις με επικεφαλής επιστήμονες από το Κέντρο Αστροφυσικής του Χάρβαρντ και του Smithsonian Astrophysical Observatory (SAO) δημοσιεύθηκαν στο The Astronomical Journal.

«Με το EHT είδαμε τις πρώτες εικόνες μαύρων τρυπών ανιχνεύοντας ραδιοκύματα στα 230 GHz, αλλά ο φωτεινός δακτύλιος που είδαμε, που σχηματίστηκε από το φως που κάμπτεται στη βαρύτητα της μαύρης τρύπας, φαινόταν ακόμη θολός», δήλωσε ο Alexander Raymond, επικεφαλής στο Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA (NASA-JPL).

Εικόνα από το ETH Collab. που δείχνει ποια εύρη ζώνης δημιούργησαν ποιο χρώμα στην τελική εικόνα

EHT, D. Pesce, A. Chael

Το εν λόγω επίτευγμα συμβάλλει στην κατάκτηση ενός ακόμα σκαλοπατιού στον δρόμο για την απόκτηση εικόνων υψηλής γνησιότητας του περιβάλλοντος του ορίζοντα, στο οποίο «κρύβονται» μαύρες τρύπες και οι οποίες εξακολουθούν να προκαλούν παγκόσμια ανησυχία. Το σχεδιαζόμενο έργο EHT (ngEHT) επόμενης γενιάς θα προσθέσει νέες κεραίες στο τηλεσκόπιο EHT και θα ενισχύσει τους υπάρχοντες σταθμούς αναβαθμίζοντάς τους όλους ώστε να λειτουργούν σε πολλαπλές συχνότητες μεταξύ 100 GHz και 345 GHz ταυτόχρονα.

Ως αποτέλεσμα αυτών και άλλων αναβαθμίσεων, η παγκόσμια συστοιχία αναμένεται να αυξήσει τον όγκο των ευκρινών, καθαρών δεδομένων που έχει το EHT, επιτρέποντας στους επιστήμονες να παράγουν ακόμα περισσότερο λεπτομερείς εικόνες με μεγάλη ευκρίνεια.

*Με πληροφορίες από goodnewsnetwork

Σχετικές ειδήσεις