70 χρόνια CERN: Το ελληνικό αποτύπωμα είναι εντυπωσιακό

Με αφορμή τον εορτασμό των 70 χρόνων του CERN, επισημαίνεται ότι η επιστήμη ενώνει την Ευρώπη πιο δυνατά από ποτέ

70 χρόνια CERN: Το ελληνικό αποτύπωμα είναι εντυπωσιακό
Φωτογραφία Αρχείου
1'

Από το 1954, οι Έλληνες επιστήμονες συμμετέχουν σε μερικά από τα μεγαλύτερα πειράματα στην ιστορία, όπως το CMS και το Atlas, συνεισφέροντας με 300 ερευνητές, μηχανικούς και φοιτητές.

Στο CERN, 100 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Γης, στα σύνορα Γαλλίας-Ελβετίας, επιστήμονες επιδιώκουν να αναπαραγάγουν τις συνθήκες του Big Bang, συγκρούοντας πρωτόνια με την ταχύτητα του φωτός.

Η ελληνική συμμετοχή είναι δυνατή, με τον καθηγητή Κώστα Φούντα στο τιμόνι ως νέος πρόεδρος του Συμβουλίου του CERN.

Στους εορτασμούς για τα 70 χρόνια του CERN, στη Γενεύη, βρίσκεται η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Αντριάνα Παρασκευοπούλου για να καλύψει την εκδήλωση, μεταφέροντας τις εξελίξεις. Θα παραβρεθούν εξέχουσες προσωπικότητες της πολιτικής και της επιστήμης όπως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Με αφορμή τον εορτασμό των 70 χρόνων του CERN, επισημαίνεται ότι η επιστήμη ενώνει την Ευρώπη πιο δυνατά από ποτέ, ενώ οι συνεργασίες στην έρευνα γίνονται ακόμη πιο κρίσιμες σε έναν κόσμο όπου η Κίνα απειλεί την πρωτοκαθεδρία της Ευρώπης στην επιστημονική καινοτομία.

Η δέσμευση του CERN για τη συμμετοχή γυναικών είναι επίσης σημαντική, με στόχο το 25% των εργαζομένων να είναι γυναίκες μέχρι το 2025.

Το ελληνικό αποτύπωμα στο CERN είναι εντυπωσιακό και δείχνει ότι τίποτα δεν είναι άπιαστο όταν υπάρχει κοινό όραμα και αφοσίωση στην επιστήμη.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή