Έκλειψη ηλίου: Το «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» - Πού θα είναι ορατό το φαινόμενο τον Οκτώβριο

Ηλιακές εκλείψεις συμβαίνουν περίπου δύο έως πέντε φορές το χρόνο

Η έκλειψη ηλίου «δαχτυλίδι της φωτιάς» θα κάνει την εμφάνισή της αυτόν τονμήνα, ωστόσο λίγοι θα είναι εκείνοι που θα έχουν την τύχη να την απολαύσουν.

Η δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου θα είναι ορατή πάνω από το νησί του Πάσχα και τις άκρες της Αργεντινής και της Χιλής.

Τι είναι μια δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου;

Οι εκλείψεις ηλίου συμβαίνουν όταν ο ήλιος, η σελήνη και η Γη ευθιγραμμίζονται. Το φεγγάρι ρίχνει μια σκιά που μπορεί να μπλοκάρει εν μέρει ή πλήρως το φως του ήλιου.

Κατά τη διάρκεια μιας δακτυλιοειδούς έκλειψης, το φεγγάρι κρύβει όλα εκτός από ένα δακτυλιοειδές κομμάτι του ήλιου. Αυτό συμβαίνει επειδή το φεγγάρι βρίσκεται σε ένα σημείο της τροχιάς του που είναι πιο μακριά από τη Γη και φυσικά επειδή είναι μικρότερο από τον ήλιο.

Αυτή η έκλειψη θα συμβεί κυρίως πάνω από τον Ειρηνικό. Το Ράπα Νούι, γνωστό ως Νησί του Πάσχα, βρίσκεται στο μονοπάτι μαζί με μέρη της Αργεντινής και της Χιλής.

Μια μερική έκλειψη ηλίου, συμβαίνει όταν ο ήλιος εμφανίζεται ως ημισέληνος, μπορεί να φανεί από πολλές τοποθεσίες, όπως η Βραζιλία, η Παραγουάη, η Ουρουγουάη και η Χαβάη.

Ηλιακές εκλείψεις συμβαίνουν περίπου δύο έως πέντε φορές το χρόνο. Η ολική έκλειψη του ήλιου τον Απρίλιο θάμπωσε τους παρατηρητές ουρανού σε μέρη του Μεξικού, του Καναδά και των ΗΠΑ

Πώς βλέπω με ασφάλεια μια ηλιακή έκλειψη;

Το να κοιτάτε απευθείας τον ήλιο μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα μάτια, ακόμη και όταν το μεγαλύτερο μέρος του είναι καλυμμένο.

Η δακτυλιοειδής έκλειψη να παρατηρηθεί φορώντας γυαλιά ηλιακής έκλειψης, τα οποία εμποδίζουν το υπεριώδες φως του ήλιου, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν τα απλά γυαλιά ηλίου ή τα κιάλια.

Τα γυαλιά πρέπει να αναφέρουν ότι συμμορφώνονται με τα πρότυπα ISO 12312-2, αν και οι «μαϊμού» προμηθευτές μπορούν επίσης να το αναφέρουν στα προϊόντα τους.

Οι επόμενες ηλιακές εκλείψεις

Δύο μερικές εκλείψεις ηλίου θα κοσμήσουν τους ουρανούς του χρόνου τον Μάρτιο και τον Σεπτέμβριο.

Η επόμενη ολική έκλειψη ηλίου δεν θα φτάσει μέχρι το 2026 και θα περάσει από τις βόρειες παρυφές της Γροιλανδίας, της Ισλανδίας και της Ισπανίας.