Κινέζικη εισβολή στο Χόλιγουντ: Πώς απειλεί με φθηνά μικροδράματα τις υπερπαραγωγές
Η κινηματογραφική βιομηχανία του Χόλιγουντ απειλείται από τα μικροδράματα της Κίνας, που ανθούν με μόλις 5 δισεκατομμυρία δολαρία ετησίως, αλλά την έχουν ισχυροποιήσει, τοποθετώντας την, στη δεύτερη θέση.
Τα βίντεο μικρού μήκους είναι ένας όλο και πιο ισχυρός ανταγωνιστής της κινηματογραφικής βιομηχανίας της Κίνας, λένε ορισμένοι ειδικοί και κυριαρχείται από την κρατική China Film Group.
Και η τάση εξαπλώνεται ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια σπάνια περίπτωση κινεζικών πολιτιστικών εξαγωγών που βρίσκουν έλξη στη Δύση.
Τρεις μεγάλες εφαρμογές μικροδράματος που υποστηρίζονται από την Κίνα κατέβηκαν 30 εκατομμύρια φορές μέσω app της Google και της Apple, το πρώτο τρίμηνο του 2024, κερδίζοντας 71 εκατομμύρια δολάρια διεθνώς, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Appfigures.
Ο ηγέτης στον χώρο είναι το Kuaishou, μια εφαρμογή που αντιπροσώπευε το 60% των κορυφαίων 50 κινεζικών μικροδραμάτων πέρυσι, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία ανάλυσης μέσων Endata.
Περίπου 94 εκατομμύρια άνθρωποι - περισσότεροι από τον πληθυσμό της Γερμανίας - παρακολουθούσαν περισσότερα από 10 επεισόδια την ημέρα στο Kuaishou.
Τα αρχικά επεισόδια σε τέτοιες εφαρμογές είναι συχνά δωρεάν, αλλά για να ολοκληρωθεί ένα μικροδράμα, με 64 κλιπ για παράδειγμα, το κοινό μπορεί να πληρώσει δεκάδες γιουάν.
Πολλά δημοφιλή μικροδράματα, συχνά «δείχνουν ανθρώπους που τη μια μέρα είναι κατώτερης τάξης και την επόμενη μέρα γίνονται ανώτερης τάξης - γίνεσαι τόσο πλούσιος που μπορείς να ταπεινώσεις εκείνους που συνήθιζαν να σε ταπεινώνουν», δήλωσε μια 26χρονη σεναριογράφος γνωστή με το ψευδώνυμο Camille Rao.
Η Rao εγκατέλειψε πρόσφατα την κακοπληρωμένη δουλειά της στην παραδοσιακή κινηματογραφική βιομηχανία για αυτό που περιέγραψε ως τον πιο δυναμικό και λιγότερο ιεραρχικό κόσμο των μικροδραμάτων. Τώρα γράφει και προσαρμόζει σενάρια για την αγορά των ΗΠΑ, στην οποία κυριαρχούν οι ιστορίες φαντασίας για λυκανθρώπους και βρικόλακες.
Τα μικροδράματα που σχεδιάζονται για τη Δύση γίνονται συχνά από συνεργεία παραγωγής και υποκριτικής στο Λος Άντζελες και γυρίζονται επί τόπου. Τα σενάρια, τα οποία είναι στα αγγλικά, μπορεί επίσης να περιστρέφονται γύρω από θέματα πλούτου, εξαπάτησης συνεργατών και θαυμάτων.
Κρατική λογοκρισία
Η έκρηξη των μικροδραμάτων στην Κίνα έχει φέρει τον έλεγχο από το Κομμουνιστικό Κόμμα.
Από τα τέλη του 2022 έως τις αρχές του 2023, η ρυθμιστική αρχή της Εθνικής Διοίκησης Ραδιοτηλεόρασης (NRTA) δήλωσε ότι οργάνωσε μια «ειδική εκστρατεία διόρθωσης» κατά τη διάρκεια της οποίας αφαίρεσε 25.300 μικροδράματα, συνολικά σχεδόν 1,4 εκατομμύρια επεισόδια, λόγω του «πορνογραφικού, αιματηρού, βίαιου, χαμηλού και χυδαίου περιεχομένου τους».
Τον Ιούνιο, η κυβέρνηση άρχισε να απαιτεί από ορισμένους δημιουργούς να καταχωρούν μικροδράματα στο NRTA.
Το κλειδί για την εμπορική επιτυχία αυτών των ταινιών είναι οι ανατροπές, καθώς το κάθε επεισόδιο περιλαμβάνει μία στο κλείσιμό του, υποχρεώνοντας τους θεατές να πληρώσουν για το επόμενο ώστε να μάθουν τι συνέβη.
Η κάθετη κινηματογράφηση και διανομή μέσω εφαρμογών κοινωνικών μέσων σημαίνει ότι τα μικροδράματα μπορούν να γίνουν με μικρά γενικά έξοδα. Οι προϋπολογισμοί για τέτοιες ταινίες κυμαίνονται μεταξύ 28.000 δολαρίων (200.000 γιουάν) και 280.000 δολαρίων (2 εκατομμύρια γιουάν), σύμφωνα με τον ερευνητή αγοράς iResearch.