Αλλάζουν οι όροι μάχης: Η Γαλλία ανακοινώνει stealth drone για το μαχητικό Rafale F5

Και Rafale και drone: Συνδυασμός επανδρωμένου-μη επανδρωμένου αεροσκάφους 

Σε μια κομβική στιγμή στην τεχνολογική πρόοδο των αμυντικών εξοπλισμών, η γαλλική Πολεμική Αεροπορία και Διαστημική Δύναμη ανακοίνωσε την ανάπτυξη ενός αόρατου μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος (UCAV) που θα πετάει παράλληλα με το φουτουριστικό «Super Rafale» σε μια ομαδική διαμόρφωση επανδρωμένου-μη επανδρωμένου.

Ο Γάλλος υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων, Sébastien Lecornu, έκανε την ανακοίνωση στην αεροπορική βάση Saint-Dizier, καθώς γιόρτασε την 60ή επέτειο των Γαλλικών Στρατηγικών Αεροπορικών Δυνάμεων (FAS). Ο αρχηγός του Επιτελείου της Γαλλικής Αεροπορίας και Διαστήματος (AAE), στρατηγός Jérôme Bellang, και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dassault Aviation, Éric Trappier, ήταν επίσης παρόντες στην εκδήλωση.

Τι είναι το Super Rafale και πώς θα συνεισφέρει το αόρατο drone

Η παραλλαγή του Rafale F5 που ονομάζεται επίσης «Super Rafale», βρίσκεται υπό ανάπτυξη και θεωρείται η πιο προηγμένη παραλλαγή του αεροσκάφους που έχει σχεδιαστεί μέχρι σήμερα. Ο Lecornu τόνισε ότι το νέο μη επανδρωμένο αεροσκάφος μάχης (UCAV) θα συμπληρώσει το πρότυπο Rafale F5 μετά το 2030.

Μετά την ανακοίνωση του Lecornu, ο διευθύνων σύμβουλος της Dassault Éric Trappier ανέφερε σε δήλωσή του: «Αυτό το stealth μη επανδρωμένο αεροσκάφος μάχης θα συμβάλει στην τεχνολογική και επιχειρησιακή υπεροχή της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας μέχρι το 2033».

«Είναι σημαντικό το γεγονός ότι ξεκινά σήμερα, καθώς γιορτάζουμε την 60ή επέτειο των Στρατηγικών Αεροπορικών Δυνάμεων και την 90ή επέτειο της Αεροπορικής και Διαστημικής Δύναμης. Στην αεροναυπηγική - έναν εξαιρετικά πολύπλοκο τομέα - το μέλλον έχει βαθιές ρίζες και η καινοτομία βασίζεται στην εμπειρία. Η Dassault Aviation και οι συνεργάτες της είναι υπερήφανοι που υπηρετούν τις γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις και τη Γαλλική Υπηρεσία Αμυντικών Προμηθειών (DGA)», τόνισε.

Η Dassault Aviation θα είναι υπεύθυνη για τη βιομηχανική πλευρά του προγράμματος drone.

Ο κατασκευαστής εξήγησε ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) θα σχεδιαστεί για να λειτουργεί σε συνδυασμό με το Rafale και θα είναι ιδανικό για συνεργατικό πόλεμο. Θα ενσωματώνει χαρακτηριστικά όπως εσωτερική χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου, αυτόνομο έλεγχο και τεχνολογία stealth, μεταξύ άλλων τεχνολογιών αιχμής. Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος θα είναι εξαιρετικά ευπροσάρμοστο και θα κατασκευαστεί για να προσαρμόζεται σε νέες απειλές μάχης.