Στέλνουν διαστημικό σκάφος για το κυνήγι εξωγήινης ζωής στο φεγγάρι....της Ευρώπης

Προορισμός της αποστολής είναι η Europa, ένα βαθιά μυστηριώδες φεγγάρι που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον μακρινό πλανήτη Δία - Θα μπορούσε να αλλάξει όσα γνωρίζουμε για τη ζωή στο ηλιακό μας σύστημα

Στέλνουν διαστημικό σκάφος για το κυνήγι εξωγήινης ζωής στο φεγγάρι....της Ευρώπης
Roberto Molar Candanosa/Johns Hopkins Univeristy
2'

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την αποστολή κυνηγιού εξωγήινης ζωής σε ένα μακρινό φεγγάρι.

Σε λίγες ώρες, ένα διαστημικό σκάφος θα εκτοξευθεί από τη Φλόριντα για το κυνήγι ενδείξεων εξωγήινης ζωής.

Προορισμός του είναι η Europa, ένα βαθιά μυστηριώδες φεγγάρι που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον μακρινό πλανήτη Δία, σύμφωνα με το BBC.

Κάτω από την παγωμένη επιφάνειά του θα μπορούσε να υπάρχει ένας τεράστιος ωκεανός με διπλάσια ποσότητα νερού από τη Γη.

Το διαστημόπλοιο Europa Clipper θα κυνηγήσει μια ευρωπαϊκή αποστολή που έφυγε πέρυσι, αλλά χρησιμοποιώντας ένα κοσμικό piggyback, θα προσπεράσει και θα φτάσει πρώτο.

Αυτό δεν θα γίνει πριν από το 2030, αλλά αυτό που θα βρει θα μπορούσε να αλλάξει τα όσα γνωρίζουμε για τη ζωή στο ηλιακό μας σύστημα.

Ένα φεγγάρι πέντε φορές φωτεινότερο από το δικό μας

Χρόνια προετοιμασίας, η εκτόξευση του Europa Clipper καθυστέρησε την τελευταία στιγμή μετά τον τυφώνα Μίλτον που έπληξε τη Φλόριντα αυτή την εβδομάδα.

Το διαστημόπλοιο μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε εσωτερικούς χώρους για να προστατευτεί, αλλά μετά τον έλεγχο της εξέδρας εκτόξευσης στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ για ζημιές, οι μηχανικοί έδωσαν τώρα το πράσινο φως για την απογείωση στις 1206 τοπική ώρα (1706 BST) στις 14 Οκτωβρίου.

«Αν ανακαλύψουμε ζωή τόσο μακριά από τον Ήλιο, αυτό θα υποδηλώνει μια ξεχωριστή προέλευση της ζωής από τη Γη», λέει ο Mark Fox-Powell, πλανητικός μικροβιολόγος στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο. «Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, διότι αν αυτό συμβεί δύο φορές στο ηλιακό μας σύστημα, θα μπορούσε να σημαίνει ότι η ζωή είναι πραγματικά κοινή», λέει.

Σε απόσταση 628 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, η Ευρώπη είναι λίγο μεγαλύτερη από το φεγγάρι μας, αλλά εκεί τελειώνει η ομοιότητα.

Αν βρισκόταν στον ουρανό μας, θα έλαμπε πέντε φορές πιο έντονα, επειδή ο πάγος του νερού θα αντανακλούσε πολύ περισσότερο ηλιακό φως.

Ο παγωμένος φλοιός του έχει πάχος έως και 25 χιλιόμετρα και κάτω από αυτόν θα μπορούσε να υπάρχει ένας τεράστιος ωκεανός αλμυρού νερού. Μπορεί επίσης να υπάρχουν χημικές ουσίες που είναι τα συστατικά για απλή ζωή.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή