ΗΠΑ: Σχολείο φύτεψε ένα «Δέντρο του Φεγγαριού» - Καλλιεργήθηκε με σπόρους που πέταξαν στο διάστημα!

Δεν είναι γνωστό αν τα ταξίδια στο διάστημα έχουν επίδραση στον τρόπο ανάπτυξης των φυτών και οι επιστήμονες συνεχίζουν να μελετούν το θέμα

ΗΠΑ: Σχολείο φύτεψε ένα «Δέντρο του Φεγγαριού» - Καλλιεργήθηκε με σπόρους που πέταξαν στο διάστημα!
AP
3'

Φυτεύτηκε ένα δέντρο στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ που δεν είναι τόσο συνηθισμένο.

Το λεγόμενο «Δέντρο του Φεγγαριού», το οποίο καλλιεργήθηκε με σπόρους που πέταξαν γύρω από το φεγγάρι, «εμφανίστηκε» πάνω σε ένα βαγόνι συνοδευόμενο από μαθητές που κουβαλούσαν φτυάρια για να βοηθήσουν στο σκάψιμο του νέου του σπιτιού στο Santiago STEAM Magnet Elementary School στο Lake Forest.

Σύμφωνα με το Associated Press, το σχολείο ήταν μεταξύ εκείνων που επιλέχθηκαν για να λάβουν ένα βλαστάρι μιας γιγαντιαίας σεκόγιας, η οποία καλλιεργήθηκε με σπόρους που πέταξαν με την αποστολή Artemis I της NASA το 2022.

«Είναι κάπως απίστευτο», δήλωσε η Emily Aguesse, μαθήτρια της έκτης δημοτικού που συμμετείχε στην τελετή της Δευτέρας για την υποδοχή του δέντρου. «Πάντα ήθελα να πάω στο διάστημα, αλλά αυτό μου δίνει ακόμη μεγαλύτερο κίνητρο».

Είναι η δεύτερη φορά που η NASA πετάει σπόρους στο διάστημα και τους φέρνει πίσω για φύτευση. Ένας αστροναύτης για την αποστολή Apollo 14 το 1971, ο οποίος ήταν πρώην πυροσβέστης της δασικής υπηρεσίας των ΗΠΑ, μετέφερε σπόρους οι οποίοι αργότερα αναπτύχθηκαν στην πρώτη γενιά «Δέντρων του Φεγγαριού», τα οποία φυτεύτηκαν σε πολιτείες που εκτείνονται από την Αλαμπάμα έως την Ουάσινγκτον.

Ενώ πολλά από αυτά τα βλαστάρια διανεμήθηκαν σε εθνικά μνημεία, αυτή η τελευταία παρτίδα δόθηκε σε σχολεία και μουσεία για την προώθηση της εκπαίδευσης στην επιστήμη και τη διατήρηση της φύσης αλλά και για να βοηθήσει «να έρθει το διάστημα στη Γη», δήλωσε ο Paul Propster, επικεφαλής αρχιτέκτονας ιστορίας του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης της NASA.

«Είναι πολύ ωραίο και διασκεδαστικό να φέρνουμε σε επαφή το διάστημα με την επόμενη γενιά εξερευνητών», δήλωσε ο Propster.

Σχεδόν 2.000 σπόροι για 4 εβδομάδες στο διάστημα

Δεν είναι γνωστό αν τα διαστημικά ταξίδια έχουν επίδραση στον τρόπο ανάπτυξης των φυτών και οι επιστήμονες συνεχίζουν να μελετούν το θέμα, είπε.

Το 2022, η NASA και η Δασική Υπηρεσία μετέφεραν σχεδόν 2.000 σπόρους από πέντε είδη δέντρων στο μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Orion, το οποίο μπήκε σε σεληνιακή τροχιά και πέρασε περίπου τέσσερις εβδομάδες ταξιδεύοντας στο διάστημα.

Μόλις επέστρεψαν στη Γη, οι σπόροι αναπτύχθηκαν σε διάφορα είδη δέντρων που θα μπορούσαν να μοιραστούν με το κοινό μέσω μιας διαδικασίας υποβολής αιτήσεων.

Σχεδόν 150 βλαστάρια διανεμήθηκαν νωρίτερα μέσα στη χρονιά, και άλλη μια παρτίδα αναμένεται αυτό το φθινόπωρο, δήλωσαν αξιωματούχοι της NASA.

Το Santiago, ένα σχολείο που εστιάζει στην επιστήμη και την τεχνολογία, φύτεψε το δέντρο του σε έναν υπαίθριο κήπο με θέμα το διάστημα, διακοσμημένο με πολύχρωμες πέτρες που ζωγράφισαν οι μαθητές. Ο σύλλογος γονέων και καθηγητών του σχολείου θα βάλει εθελοντές της κοινότητας να φροντίζουν το «Δέντρο του Φεγγαριού», το οποίο αναμένεται να μεγαλώνει για δεκαετίες μέσα σε ένα άλσος ευκαλύπτων που σκιάζει την πανεπιστημιούπολη στη Νότια Καλιφόρνια.

Πολύχρωμα σχοινιά τοποθετήθηκαν κυκλικά στο έδαφος για να δείξουν στους μαθητές πόσο μεγάλο μπορεί να γίνει το δέντρο σε 50 έως και 500 χρόνια από τώρα.

«Αυτό το δέντρο θα μεγαλώσει μαζί με τα παιδιά», δήλωσε η Λιζ Γκίμπσον, η οποία έχει τρία παιδιά στο σχολείο και προήδρευσε της τελετής για το δέντρο της NASA.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή