Ουράνιο σώμα που ανακαλύφθηκε ως καφέ νάνος πριν 30 χρόνια τελικά είναι δίδυμοι που κάνουν κύκλους

Τα δίδυμα περιφέρονται στο διάστημα γύρω από ένα μικρό αστέρι σε απόσταση περίπου 18 ετών φωτός
AP

Ένα αντικείμενο του ουρανού που ανακαλύφθηκε πριν από δεκαετίες είναι στην πραγματικότητα δίδυμα που περιφέρονται το ένα γύρω από το άλλο, επιβεβαιώνει μια νέα μελέτη.

Σύμφωνα με το Associated Press, οι επιστήμονες έχουν προβληματιστεί σχετικά με το αντικείμενο που είναι γνωστό ως Gliese 229B, τον πρώτο γνωστό καφέ νάνο που ανακαλύφθηκε πριν από 30 χρόνια. Οι καφέ νάνοι αποκαλούνται μερικές φορές «αποτυχημένα αστέρια» επειδή είναι ελαφρύτεροι από τα αστέρια, αλλά βαρύτεροι από τους πλανήτες που είναι γίγαντες αερίου.

Αυτό το αντικείμενο φαινόταν πολύ αχνό για τη μάζα που έχει. Οι αστρονόμοι συνέλεξαν στοιχεία για το φως και τις χημικές ενδείξεις του νάνου χρησιμοποιώντας το «Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο» στη Χιλή και παρατήρησαν ότι πρόκειται για ένα δίδυμο που περιστρέφεται κοντά το ένα στο άλλο.

«Επιλύει μια κραυγαλέα ασυμφωνία», δήλωσε ο Kevin Luhman, αστρονόμος στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Τα δίδυμα περιφέρονται γύρω από ένα μικρό αστέρι σε απόσταση περίπου 18 ετών φωτός. Ένα έτος φωτός είναι 9.3 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα.

Οι αστρονόμοι έχουν εντοπίσει και στο παρελθόν ζευγάρια καφέ νάνων, αλλά αυτοί οι δύο στροβιλίζονται σε πολύ πιο κοντινή απόσταση. Βρίσκονται σε τροχιά ο ένας γύρω από τον άλλον κάθε 12 ημέρες, λιγότερο από το χρόνο που χρειάζεται το φεγγάρι για να κάνει τον κύκλο του γύρω από τη Γη.

«Σας δείχνει πόσο παράξενο είναι το σύμπαν και πόσο διαφορετικά είναι τα ηλιακά συστήματα μεταξύ τους», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Rebecca Oppenheimer από το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Nature.

Η ανακάλυψη των διδύμων σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλοι καφέ νάνοι που «παραμονεύουν» με έναν κρυφό σύντροφο, δήλωσε ο συν-συγγραφέας Jerry Xuan του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας.

Σχετικές ειδήσεις