NASA: Αγριεύει ο Ήλιος - Οι μαγνητικοί πόλοι αναποδογυρίζουν

Ο ηλιακός κύκλος είναι ένας φυσικός κύκλος που διανύει ο Ήλιος καθώς μεταβαίνει μεταξύ χαμηλής και υψηλής μαγνητικής δραστηριότητας

Σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους την Τρίτη, εκπρόσωποι της NASA, της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) και της διεθνούς επιτροπής πρόβλεψης του ηλιακού κύκλου ανακοίνωσαν ότι ο Ήλιος έχει φτάσει στην περίοδο του ηλιακού μέγιστου, η οποία μπορεί να συνεχιστεί για το επόμενο έτος.

Ο ηλιακός κύκλος είναι ένας φυσικός κύκλος που διανύει ο Ήλιος καθώς μεταβαίνει μεταξύ χαμηλής και υψηλής μαγνητικής δραστηριότητας. Περίπου κάθε 11 χρόνια, στο αποκορύφωμα του ηλιακού κύκλου, οι μαγνητικοί πόλοι του Ήλιου αναποδογυρίζουν - στη Γη, αυτό θα ήταν σαν να αλλάζουν θέση ο Βόρειος και ο Νότιος πόλος κάθε δεκαετία - και ο Ήλιος μεταβαίνει από την ηρεμία σε μια ενεργή και θυελλώδη κατάσταση.

Εικόνες ορατού φωτός από το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής της NASA αναδεικνύουν την εμφάνιση του Ήλιου στο ηλιακό ελάχιστο (αριστερά, Δεκέμβριος 2019) έναντι του ηλιακού μέγιστου (δεξιά, Μάιος 2024). (βλεπε αρχική φωτό)

Πότε είναι ο Ήλιος είναι πεντακάθαρος

Κατά τη διάρκεια του ηλιακού ελάχιστου, ο Ήλιος είναι συχνά πεντακάθαρος. Οι ηλιακές κηλίδες σχετίζονται με την ηλιακή δραστηριότητα και χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της προόδου του ηλιακού κύκλου.

Εικόνες από το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής της NASA αναδεικνύουν την εμφάνιση του Ήλιου στο ηλιακό ελάχιστο (αριστερά, Δεκέμβριος 2019) έναντι του ηλιακού μέγιστου (δεξιά, Μάιος 2024). Αυτές οι εικόνες είναι στο μήκος κύματος 171angstrom του ακραίου υπεριώδους φωτός, το οποίο αποκαλύπτει τις ενεργές περιοχές στον Ήλιο που είναι πιο συχνές κατά τη διάρκεια του ηλιακού μέγιστου.

«Κατά τη διάρκεια του ηλιακού μέγιστου, ο αριθμός των ηλιακών κηλίδων και, επομένως, η ποσότητα της ηλιακής δραστηριότητας αυξάνεται», δήλωσε ο Jamie Favors, διευθυντής του Προγράμματος Διαστημικού Καιρού στα κεντρικά γραφεία της NASA στην Ουάσινγκτον.

«Αυτή η αύξηση της δραστηριότητας παρέχει μια συναρπαστική ευκαιρία να μάθουμε για το κοντινότερο αστέρι μας - αλλά προκαλεί επίσης πραγματικές επιπτώσεις στη Γη και σε όλο το ηλιακό μας σύστημα».