Πληθαίνουν οι απάτες με ενοικιάσεις κατοικιών - Πώς θα προστατευτείτε

Απάτη με ενοικιάσεις διαμερισμάτων μέσω διαδικτύου

Το CSI Institute εφιστά την προσοχή των πολιτών σε νέες μορφές διαδικτυακής απάτης που αφορούν ενοικιάσεις διαμερισμάτων. Η τελευταία περίπτωση αφορά ένα φαινόμενο στο οποίο οι δράστες παρουσιάζουν ελκυστικές προσφορές ενοικίασης διαμερισμάτων μέσω αγγελιών σε γνωστές ιστοσελίδες ενοικιάσεων. Οι υποψήφιοι ενοικιαστές καλούνται να καταβάλουν μεγάλα ποσά ως προκαταβολή μέσω τρίτων πλατφορμών που θα λειτουργούν ως διαμεσολαβητές στην συναλλαγή, ενώ δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν το ακίνητο πριν την πληρωμή.

Χαρακτηριστικά της απάτης

Απαίτηση για προπληρωμή: Ζητείται προπληρωμή πριν από οποιαδήποτε επίσκεψη ή επίδειξη του ακινήτου. Οι υποψήφιοι αγοραστές μπορούν να δουν φωτογραφίες του ακινήτου αποκλειστικά μόνο μέσα από συγκεκριμένο σύνδεσμο που τους αποστέλλουν οι επιτήδειοι.

1. Χρήση πλατφορμών τρίτων: Οι απατεώνες χρησιμοποιούν ονόματα γνωστών πλατφορμών, ζητώντας να καταβληθεί προκαταβολή. Αν και η χρήση αυτών των πλατφορμών είναι συχνή σε τουριστικά καταλύματα, δεν υπάρχει καμία σύνδεσή τους με ενοικιάσεις μακροχρόνιας διαμονής.

2. Αποστολή προσωπικών στοιχείων: Για την σύναψη του υποτιθέμενου συμβολαίου ζητείται από τους ενοικιαστές να στείλουν προσωπικά έγγραφα όπως ταυτότητα ή διαβατήριο.

Σημεία που απαιτούν προσοχή:

Επίσημος αλλά μη φυσικός τόνος: Ο τρόπος γραφής φαίνεται να προσπαθεί να δημιουργήσει μια αίσθηση επαγγελματισμού και αξιοπιστίας, αλλά η γλώσσα είναι συχνά αμήχανη και δεν ρέει φυσικά. Αυτό είναι χαρακτηριστικό των μηνυμάτων που έχουν παραχθεί από τεχνητή νοημοσύνη ή κακές μεταφράσεις, με τις φράσεις να μην αντικατοπτρίζουν την ομιλία ενός πραγματικού ατόμου.

1. Λάθη στη γραμματική και τη σύνταξη: Υπάρχουν πολλά γραμματικά και συντακτικά λάθη, τα οποία -σε συνδυασμό με όλα τα υπόλοιπα σημάδια- μπορούν να υποδεικνύουν πως το κείμενο έχει δημιουργηθεί μέσω τεχνητής νοημοσύνης ή αποτελεί κακή μετάφραση από έναν συντάκτη που δεν είναι ομιλητής της ελληνικής γλώσσας.

2. Αλλαγή από ενικό σε πληθυντικό: Σε ορισμένα σημεία του μηνύματος η επικοινωνία γίνεται σε ενικό, ενώ σε άλλα σε πληθυντικό. Αυτή η μεταβολή αποτελεί, επίσης, ένδειξη απάτης.

3. Απουσία Συνοχής: Η αδυναμία να διατηρηθεί μια σταθερή μορφή γραφής μπορεί να υποδεικνύει ότι το μήνυμα έχει συνταχθεί γρήγορα ή μηχανικά (τεχνητή νοημοσύνη), κάτι που ενισχύει την υποψία της απάτης.

Στρατηγικές Επικοινωνίας

  • Πίεση και βιασύνη: Ο αποστολέας ενθαρρύνει τη γρήγορη λήψη αποφάσεων, αναφέροντας ότι υπάρχουν άλλοι ενδιαφερόμενοι ("έχω άλλα 4 άτομα που ενδιαφέρονται"). Αυτή η στρατηγική επιδιώκει να προκαλέσει φόβο στους παραλήπτες ότι θα χάσουν μια τόσο καλή προσφορά ενοικίασης, ενισχύοντας την πιθανότητα να προχωρήσουν σε μια βιαστική απόφαση.
  • Δημιουργία αίσθησης κανονικότητας: Η αναφορά σε πολιτικές ακύρωσης ("η πολιτική ακύρωσης είναι πλήρως ευέλικτη") προσπαθεί να καθησυχάσει τους υποψήφιους ενοικιαστές, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι πρόκειται για μια νόμιμη διαδικασία. Ωστόσο, αυτές οι "πολιτικές" δεν ισχύουν σε πραγματικές περιπτώσεις ενοικίασης.

Τι πρέπει να κάνετε αν υποπτεύεστε απάτη:

  • Μην προχωρήσετε σε καμία πληρωμή ή αποστολή στοιχείων.
  • Επικοινωνήστε με την αστυνομία ή το CSI Institute για καθοδήγηση.
  • Αναφέρετε το περιστατικό στη σχετική πλατφόρμα αγγελιών για να αποτρέψετε άλλους από το να πέσουν θύματα της απάτης.

Το CSI Institute βρίσκεται δίπλα σας για να σας ενημερώνει για τις διαδικτυακές απειλές, αλλά και για να ενισχύσει την ασφάλεια σας στο ψηφιακό περιβάλλον.