Νέα διαδικτυακή απάτη: Επιτήδειοι στέλνουν email για δήθεν αποζημιώσεις - Πώς στήνουν την παγίδα

Η νέα e-απάτη που μπορεί να αδειάσει τον τραπεζικό λογαριασμό των θυμάτων.

Νέα διαδικτυακή απάτη: Επιτήδειοι στέλνουν email για δήθεν αποζημιώσεις - Πώς στήνουν την παγίδα
Pixabay
1'

Διαδικτυακή παγίδα έχουν στήσει επιτήδειοι οι οποίοι προσποιούνται ότι είναι εκπρόσωποι μιας συγκεκριμένης ευρωπαϊκής υπηρεσίας, ενημερώνοντας τους χρήστες για δήθεν αποζημιώσεις τις οποίες δικαιούνται να λάβουν.

Πρόκειται για ένα είδος απάτης το οποίο σταδικά επεκτείνεται σε όλη την Ευρώπη, όπως προειδοποιεί και το Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας (CSIi).

Οι απατεώνες στέλνουν emails σε ανυποψίαστους χρήστες προσποιούμενοι εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), με το πρόσχημα μιας αποζημίωσης που δικαιούνται, καθώς σύμφωνα με το αφήγημά τους, είχαν εμπλακεί σε υπόθεση απάτης.

Τα συγκεκριμένα emails εμφανίζονται ως επίσημα και δίνουν την εντύπωση στους χρήστες ότι έχουν ήδη αναγνωριστεί από επίσημους φορείς ως θύματα κάποιας απάτης, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση της ασφάλειας.

Στην συνέχεια οι απατεώνες τους προσφέρουν μια δελεαστική «αποζημίωση», δίνοντας τους την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να ανακτήσουν χρήματα ή περιουσιακά στοιχεία που έχουν χάσει λόγω απάτης.

Όπως μπορείτε να δείτε στις παρακάτων εικόνες, τα emails περιλαμβάνουν οδηγίες για το πώς θα λάβουν οι παραλήπτες την αποζημίωση, ζητώντας τους να απαντήσουν στο μήνημα . Μόλις τα θύματα απαντήσουν, οι απατεώνες μπορεί να τους ζητήσουν ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία, όπως τραπεζικούς λογαριασμούς, αριθμούς
ταυτότητας, ή ακόμα και να πληρώσουν «διοικητικά έξοδα» για την υποτιθέμενη αποζημίωση.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι απατεώνες εκμεταλλεύονται τα στοιχεία που
τους παρέχονται για να πραγματοποιήσουν περαιτέρω απάτες, όπως
κλοπή ταυτότητας, πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή ακόμα και
επιθέσεις phishing.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή