Πώς δύο άνθρωποι επικοινώνησαν στα όνειρά τους – Ο ιθύνων νους μιλάει αποκλειστικά στο Newsbomb.gr

Μοιάζει σαν «όνειρο» επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο σήμερα μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Μια ανακάλυψη που δύναται να αναδείξει για πρώτη φορά νέες– και άγνωστες μέχρι τώρα- δυνατότητες του ανθρώπινου εγκεφάλου και πνεύματος, και κατ’ επέκταση, να μεταβάλλει ραγδαία τον πολιτισμό και την κοινωνία μας. Επιστήμονες, κατάφεραν να επιτύχουν την επικοινωνία δύο ανθρώπων μέσω των… ονείρων τους! Ο ιθύνων νους, μιλάει αποκλειστικά για αυτό στο Newsbomb.gr.

Πόσοι από εμάς έχουν ονειρευτεί, κάποια στιγμή ή ακόμα και συχνά, στη ζωή τους, νιώθοντας ότι το όνειρό ήταν «πολύ αληθινό» - στον βαθμό που υπάρχει η πλήρως συνειδητή επίγνωση του εαυτού μας και του γεγονότος ότι κοιμόμαστε κι ότι αυτό που βλέπουμε είναι… ένα… όνειρο; Οι περισσότεροι, καθώς το 55% των ανθρώπων έχει αναφέρει τουλάχιστον μία περίπτωση «διαυγούς ονείρου» όπως λέγεται, κι αυτό είναι κάτι εντελώς φυσιολογικό.

Τα όποια… ιστορικά προηγούμενα για να μάθουμε περισσότερα για τα διαυγή όνειρα (lucid dreams), ή είναι εντελώς ανύπαρκτα, ή κάποτε εκφράζονταν ως ενοράσεις, επικοινωνία με το θείο κτλ. Συστηματικά -και φυσικά σε πολύ πρώιμο στάδιο, τα διαυγή όνειρα άρχισαν να μελετούνται μόλις τη δεκαετία του 1970. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι το σώμα μας αντιδρά σε αυτό, με τη γνωστή ταχεία κίνηση των ματιών ενώ κοιμόμαστε, το οποίο σημαίνει ότι βρισκόμαστε σε κατάσταση βαθέος ύπνου.

Ακριβώς σε αυτή την κατάσταση, REM (rapid eye movement) όπως λέγεται, φαίνεται πια πως είναι δυνατόν να επιτύχουμε με το πνεύμα μας πολλά περισσότερα από το να «ελέγξουμε» ένα όνειρο ή να το παρακολουθούμε συνειδητά. Φαίνεται δηλαδή, χάρη σε ένα πολύ πρόσφατο πείραμα, ότι μπορούμε να επικοινωνήσουμε με άλλους ανθρώπους, οι οποίοι εκείνη τη δεδομένη χρονική στιγμή, βρίσκονται επίσης σε κατάσταση διαυγούς ονείρου! Μέχρι πρότινος, αυτό που είχε επιτευχθεί, ήταν η μετάδοση μηνύματος από άνθρωπο που ονειρευόταν συνειδητά, μέσω κώδικα Μορς, με τον έξω κόσμο!

Αν θεωρείτε ότι τα παραπάνω δεν σας είναι και τόσο άγνωστα ή σας θυμίζουν κάτι, μάλλον αυτό γίνεται γιατί έχετε δει την κορυφαία ταινία «Inception», η οποία πραγματεύεται -σε πολύ διαφορετικό βαθμό βέβαια- έναν… πραγματικό κόσμο μέσα στα όνειρά μας, κατά τα οποία οι άνθρωποι επικοινωνούν, και όχι μόνο, κανονικά.

Η εταιρεία τεχνολογίας με έδρα την Καλιφόρνια «REMspace» πραγματοποιεί έρευνες πάνω στον ανθρώπινο ύπνο εδώ και χρόνια, εστιάζοντας ακριβώς στην πιο ενδιαφέρουσα φάση του ύπνου, την REM, όπως και σε άλλα «περίεργα» κι όχι επαρκώς εξηγημένα φαινόμενα, όπως είναι η υπνική παράλυση ή η εξωσωματική εμπειρία. Αυτό που πέτυχε και ανακοίνωσε πριν από λίγες εβδομάδες ήταν να πραγματοποιηθεί μια επιτυχής, απλή επικοινωνία, μεταξύ δύο ανθρώπων και ενώ ονειρεύονταν… Αναμένεται η επίσημη δημοσίευση σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό, μέσα στους επόμενους μήνες καθώς και η επιβεβαίωση όλων αυτών από ανεξάρτητες επιστημονικές επιτροπές.

Με τεράστιο ενθουσιασμό, οι επιστήμονες είδαν δύο από τους επτά συμμετέχοντες του πειράματος τους, να επικοινωνούν, με τον έναν να εκφράζει μια απλή λέξη και τον δεύτερο να την ακούει και να την… επαναλαμβάνει λίγα λεπτά αργότερα.

Πώς έγινε το πείραμα

Στο πρόσφατο πείραμα, οι επτά συμμετέχοντες κοιμόντουσαν στα σπίτια τους «καλωδιωμένοι» με ειδικά όργανα, και μια εξελιγμένη συσκευή κατέγραφε τα εγκεφαλικά τους κύματα κι άλλα δεδομένα από τις μυικές κινήσεις του προσώπου.

Το πείραμα πραγματοποιήθηκε σε δύο νύχτες, που απείχαν μεταξύ τους δύο εβδομάδες, στην αρχή προς τα μέσα του Σεπτέμβρη. Στα αυτιά των συμμετεχόντων ενώ κοιμούνταν και ονειρεύονταν διαυγώς, στάλθηκε μια τυχαία λέξη μέσω των ακουστικών τους. Τότε, αυτοί έπρεπε να την επαναλάβουν. Καταγράφηκαν συνολικά 10 «ικανοποιητικά» και 8 «χαμηλής ποιότητας» διαυγή όνειρα.

Από τις 10 περιπτώσεις των ικανοποιητικών ονείρων, στις 6 επιτεύχθηκε επικοινωνία ανθρώπου-διακομιστή και στις δύο, επικοινωνία ανθρώπου προς άνθρωπο, μέσω του διακομιστή.

Ο κεντρικός διακομιστής της REMSpace εντόπισε ότι ένας συμμετέχων εισήλθε σε διαυγές όνειρο, και δημιούργησε μια τυχαία λέξη στην ηλεκτρομυογραφική γλώσσα Remmyo που αξιοποιείται ειδικά για την πρωτοφανή αυτή επιστημονική διαδικασία (κατά την οποία το υποκείμενο του πειράματος επικοινωνεί με τις εκφράσεις του προσώπου του – ο συγκεκριμένος τρόπος επικοινωνίας έχει επιτυχία -δηλαδή μεταφέρει το σωστό μήνυμα- σε ποσοστό 80%).

Ο συμμετέχων επανέλαβε τη λέξη στο όνειρό του, με την απάντησή του να καταγράφεται και να αποθηκεύεται στον διακομιστή. Ο δεύτερος από τους συμμετέχοντες που κατάφεραν εκείνο το βράδυ να εισέλθουν σε διαυγές όνειρο, οκτώ λεπτά αργότερα από τον πρώτο, έλαβε το αποθηκευμένο στον διακομιστή μήνυμα από τον πρώτο συμμετέχοντα! Το επιβεβαίωσε ο ίδιος αφού ξύπνησε, επαναλαμβάνοντας τη λέξη.

Και αυτή, ήταν η ιστορική στιγμή της πρώτης -μέσω μεσολαβητή- συνομιλίας που ανταλλάχθηκε ποτέ σε όνειρα! Ο μεσολαβητής όμως – δηλαδή ο διακομιστής της εταιρείας που έλαβε και μετέδωσε το μήνυμα- ίσως να είναι απαραίτητος μόνο προς το παρόν, και στην πρώιμη φάση που βρίσκεται η σχετική επιστημονική έρευνα…

Τι μπορεί να σημαίνει αυτή η τρομερή -ή και τρομακτική για κάποιους- εξέλιξη, εφόσον αναπτυχθούν περαιτέρω οι έρευνες; Από τα προφανή -ραγδαίες εξελίξεις στην ψυχολογία, την ψυχοφυσιολογία, τη φυσιολογία και την ψυχιατρική- μέχρι τα… απρόβλεπτα, για το τι μπορεί να συμβεί τελικά με το είδος μας, δεδομένων των όσων είναι ικανό να επιτύχει, και δεν γνωρίζαμε ακόμα. ..

«Αυτές οι μέθοδοι τελικά θα ρίξουν τα τείχη μεταξύ των ονείρων και της φυσικής πραγματικότητας», εκτιμούν χαρακτηριστικά οι ερευνητές της εταιρείας…

Το Newsbomb.gr συνομίλησε αποκλειστικά με τον ιδρυτή της REMSpace, Michael Raduga.

Newsbomb.gr: Ποια ήταν η αρχική έμπνευση σας ώστε να ξεκινήσετε τη συγκεκριμένη έρευνα; Γιατί δεν επιτεύχθηκε κάποιο αποτέλεσμα από το 1970, οπότε και ξεκίνησαν τα πειράματα;

Michael Raduga: Βλέπω διαυγή όνειρα από τα 16 μου. Ονειρευόμουν την επικοινωνία σε διαυγή όνειρα από την αρχή γιατί ήθελα να… γνωρίσω ανθρώπους εκεί! Θεωρώ ότι οι επιστήμονες θα τα κατάφερναν σύντομα ήδη από το 1970, αλλά δεν μπόρεσαν διότι δεν είχαν τους πόρους και την τεχνογνωσία για μια τόσο περίπλοκη τεχνολογία, που είναι διαθέσιμη σε εμάς σήμερα. Πριν από 20 χρόνια δοκίμασα την άμεση επικοινωνία στα όνειρα χωρίς καμία εξωτερική βοήθεια. Επειδή δεν υπήρχαν σαφή αποτελέσματα, άρχισα να ψάχνω για έναν πιο επιστημονικό τρόπο.

Δηλαδή κάποιος άνθρωπος μπορεί συνειδητά να προκαλέσει διαυγές όνειρο και στη συνέχεια επικοινωνία;

Τώρα, αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με έμπειρους και καλά εκπαιδευμένους διαυγείς ονειροπόλους. Στο μέλλον, όταν θα έχουμε εργαλεία για να προκαλέσουμε εύκολα διαυγή όνειρα, όλοι θα έχουν πρόσβαση σε αυτό.

Σημειώστε ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να μελετήσεις έναν άνθρωπο που ονειρεύεται διαυγώς, σε συνθήκες εργαστηρίου. Τα διαυγή όνειρα συνήθως διαρκούν ένα μόλις λεπτό – πόσο μάλλον να επιτευχθεί αυτό για δύο ανθρώπους ταυτόχρονα. Επίσης, δεν είναι δυνατόν δυο άνθρωποι να επικοινωνήσουν μεταξύ τους απευθείας μόνο με τις εκφράσεις του προσώπου τους ή τις ανάσες τους.

Για αυτό ακριβώς εμείς σκεφτήκαμε να αποθηκεύουμε τα μηνύματα σε διακομιστή, όπως συμβαίνει π.χ. και με τα email μας, ώστε ο λήπτης του μηνύματος να το λαμβάνει αργότερα. Στο μέλλον, πιστεύουμε ότι θα μπορεί να γίνεται απευθείας επικοινωνία.

Οι εκφράσεις του προσώπου στην κατάσταση ύπνου REM είναι αρκετά αξιόπιστος παράγοντας ώστε να κριθεί ότι το άτομο όντως βρίσκεται σε κατάσταση διαυγούς ονείρου και μπορεί να επικοινωνεί;

Σίγουρα, δεν είναι αρκετό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σε όλες μας τις μελέτες παρακολουθούμε με ειδικά όργανα και ηλεκτρομυογραφική τεχνολογία τους συμμετέχοντες, και τα δεδομένα αυτά που επιβεβαιώνουν το διαυγές όνειρο στον ύπνο REM, είναι αδύνατο να παραποιηθούν.

Πρέπει να ξέρετε ότι πριν λίγα χρόνια, σε ένα αντίστοιχο πείραμα που κάναμε, οι τέσσερις συμμετέχοντες κλήθηκαν να πουν τη φράση «σε αγαπώ». Το έκαναν αυτό πριν πέσουν για ύπνο και μετά αφού έβλεπαν συνειδητά το όνειρο. Και οι τέσσερις το κατάφεραν, τουλάχιστον μια φορά, καθώς παρατηρήσαμε τα ίδια στοιχεία εγκεφαλικής και μυικής δραστηριότητας (στο κεφάλι) κατά την εκφορά της φράσης, σε κατάσταση ξύπνιου και στη συνέχεια του ύπνου.

Σε άλλο πείραμά μας στο παρελθόν, τέσσερις συμμετέχοντες κλήθηκαν να μιλήσουν στη Remmyo και να πουν τις φράσεις «όχι στον πόλεμο» και «ελευθερία». Η επιτυχία σε αυτό κυμάνθηκε, κατά τη διάρκεια 15 διαυγών ονείρων, από το 13% έως το 81%. Σε άλλα δύο πειράματα επίσης, στο ένα οι συμμετέχοντες μπόρεσαν να εκφράσουν τον μουσικό ρυθμό που άκουγαν στον ύπνο τους -μέσω των μυικών τους συσπάσεων- και στο άλλο, το πιο πρόσφατο, χειρίστηκαν με επιτυχία ένα ψηφιακό αυτοκίνητο, οδηγώντας και αποφεύγοντας τα εμπόδια στον δρόμο.

Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα για τη γλώσσα Remmyo; Θα μπορούσε να αντικατασταθεί για αυτές τις επικοινωνίες με την κανονική γλώσσα, αγγλικά, ελληνικά κτλ;

Η ηλεκτρομυογραφική τεχνολογία (EMG) για την κατανόηση φράσεων ανθρώπων που δεν εκφράζονται με λέξεις, χρησιμοποιείται σε έρευνες ήδη από το 1980 και μέσω αυτής της τεχνικής πλέον μπορεί να αναγνωριστεί το 90% των λέξεων.

Το Remmyo είναι προσωρινή λύση. Στο μέλλον, θα μπορούμε να διαβάζουμε οποιαδήποτε γλώσσα από τα όνειρα. Χρησιμοποιούμε το Remmyo γιατί λειτουργεί τώρα.

Ποιες προοπτικές διανοίγονται για την κατανόηση του ανθρώπινου εγκέφαλου αλλά και τον ανθρώπινο ψυχισμό, με αυτή την ανακάλυψη;

Σε πρώτη φάση, αυτή η τεχνολογία θα βοηθήσει στην καλύτερη μελέτη των φαινομένων του ύπνου REM, όπως η υπνική παράλυση, οι εξωσωματικές εμπειρίες ή τα διαυγή όνειρα. Αυτό θα βοηθούσε και άτομα με δυσλειτουργίες του ύπνου και επαναλαμβανόμενους εφιάλτες.

Στη συνέχεια θα διευκολύνει την απευθείας επικοινωνία μεταξύ των εκπαιδευμένων συμμετεχόντων που ονειρεύονται διαυγώς σε πραγματικό χρόνο, θα επιτρέπει την αποθήκευση πληροφοριών από αυτά τα όνειρα, όπως και να λαμβάνουν πληροφορίες και οδηγίες μέσα σε αυτά, μεταξύ πολλών άλλων εφαρμογών. Αργότερα, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από απλούς ανθρώπους.

Λέτε στην επιστημονική σας δημοσίευση ότι με τις μεθόδους αυτές, θα πέσουν τα όρια μεταξύ των ονείρων και της φυσικής πραγματικότητας… Έχουμε δει την ταινία Inception… Τι εννοείτε ακριβώς; Πώς να το φανταστούμε;

Φανταστείτε ότι έχετε ένα «κουμπί» για τα διαυγή όνειρα. Το πατάς και βρίσκεσαι σε μια «υπερπραγματική» πραγματικότητα όπου μπορείς να δεις τα πράγματα ακόμα πιο καθαρά από ό,τι στον πραγματικό κόσμο, να μυρίσεις, να αγγίξεις, να φας, να βιώσεις πόνο και ευχαρίστηση, να γνωρίσεις κάποιον, να πας οπουδήποτε, να μάθεις νέες δεξιότητες, να εκπληρώσεις τις επιθυμίες και τα όνειρά σου, να λύσεις τα ψυχολογικά σου προβλήματα, να γνωρίσεις συγγενείς που έχουν πεθάνει και να μιλήσεις μαζί τους και χιλιάδες ακόμα περισσότερες δυνατότητες. Χωρίς κανόνες και περιορισμούς. Σαν ένα πλήρες, εσωτερικό σύμπαν, στο οποίο είσαι εσύ ο Θεός. Και αυτό θα το έχουν όλοι. Η ζωή όλων θα αλλάξει.

Που επικεντρώνετε τις έρευνές σας, αυτό το διάστημα;

Πάντα πραγματοποιούμε πολλές μελέτες ταυτόχρονα, αλλά ο απώτερος στόχος είναι να δημιουργήσουμε αυτό το… κουμπί.

Ο πραγματικός... ιθύνων νους της ανακάλυψης, η γάτα του εργαστηρίου της REMspace