Προσοχή στα email με ψεύτικα τιμολόγια - Πώς να προστατευθείτε από την νέα απάτη
Τα αληθοφανή τιμολόγια αποτελούν το νέο κόλπο των επιτήδειων για να αποσπούν μεγάλα χρηματικά ποσά από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων.
Μια νέα απάτη κάνει την εμφάνισή της στο διαδίκτυο με τους απατεώνες να προσποιούνται ότι είναι εκπρόσωποι γνωστών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, έχοντας ως στόχο να σας αδειάσουν τον τραπεζικό λογαρισμό.
Όπως διαπιστώνει το Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας (CSIi)τα υποψήφια θύματα λαμβάνουν emails με ψεύτικα τιμολόγια ή ειδοποιήσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, συνοδευόμενα από έναν εικονικό αριθμό RF (RF πληρωμής). Το email πιέζει τα θύματα να πληρώσουν άμεσα, προκαλώντας πανικό.
Βασικά Χαρακτηριστικά της Απάτης
Τα emails περιλαμβάνουν τιμολόγια ή ειδοποιήσεις για ληξιπρόθεσμες πληρωμές που συνοδεύονται από έναν αριθμό RF πληρωμής (ένα εικονικό σύστημα αναφοράς για συναλλαγές). Η αναφορά RF δίνει την ψευδαίσθηση ότι πρόκειται για έγκυρο οικονομικό έγγραφο, καθώς είναι κάτι που το κοινό γνωρίζει από επίσημα τραπεζικά έγγραφα.
Συνήθως περιλαμβάνουν και επιτακτικές φράσεις όπως «Άμεση πληρωμή» ή «Αποφύγετε τη διακοπή υπηρεσιών», δημιουργώντας αίσθηση πανικού και φόβου. Οι απατεώνες εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι η διακοπή μιας βασικής υπηρεσίας, όπως η κινητή τηλεφωνία ή το ίντερνετ, μπορεί να φέρει αναστάτωση, κάνοντας τα θύματα πιο επιρρεπή στις άμεσες αντιδράσεις.
Η τακτική αυτή εκμεταλλεύεται την εμπιστοσύνη που έχουμε σε μεγάλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες διαχειρίζονται τις πληρωμές μας μέσω παρόμοιων μηχανισμών (π.χ. RF πληρωμής). Τα θύματα, εν μέσω πανικού, ενδέχεται να αγνοήσουν τις λεπτομέρειες και να προχωρήσουν σε πληρωμή χωρίς να επαληθεύσουν την αυθεντικότητα του μηνύματος.
Πώς να προστατευτείτε:
- Πριν κάνετε οποιαδήποτε πληρωμή, ελέγξτε τη γνησιότητα του email.
- Επικοινωνήστε απευθείας με την εταιρεία σας μέσω επίσημων
καναλιών επικοινωνίας. - Μην ανοίγετε συνδέσμους ή συνημμένα από ύποπτα μηνύματα. Η καλύτερη άμυνα ενάντια σε τέτοιες απάτες είναι η ψυχραιμία και η ενημέρωση. Όσο περισσότεροι χρήστες γνωρίζουν για τέτοιες απάτες, τόσο λιγότερα θύματα θα υπάρχουν. Η συνεχής ενημέρωση για τους κινδύνους και τις τακτικές που χρησιμοποιούν οι απατεώνες μπορεί να συμβάλει
ουσιαστικά στην προστασία τους από αυτές τις απειλές.