Η Μεγάλη Βρετανία δοκίμασε για πρώτη φορά ειδικό τύπο λέιζερ μάχης με... ελληνικό όνομα

To σύστημα Miysis είναι ικανό να ανιχνεύει εισερχόμενους πυραύλους

Λέιζερ ικανά να καταρρίψουν πυραύλους δοκιμάστηκαν με επιτυχία σε βρετανικά αεροσκάφη για πρώτη φορά, αναφέρει η Daily Mail.

Το υπουργείο Άμυνας της χώρας ανέφερε ότι νέα «λέιζερ αεράμυνας» κατέστρεψαν το 100% των στόχων κατά τη διάρκεια ζωντανών βολών στη Σουηδία.

Διευκρινίζεται ότι το σύστημα Miysis, με όνομα που ακούγεται σαν την ελληνική λέξη μύησις, είναι ικανό να ανιχνεύει εισερχόμενους πυραύλους, να τους παρακολουθεί και να εκτοξεύει ακτινοβολία λέιζερ με την «υψηλότερη ακρίβεια».

«Οι απειλές αντιμετωπίζονται πιο γρήγορα από όσο μπορείτε να διαβάσετε αυτή τη φράση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Νωρίτερα φέτος, το Ηνωμένο Βασίλειο δοκίμασε επιτυχώς το ενεργειακό λέιζερ κατευθυνόμενου DragonFire στη Σκωτία, ικανό να χτυπά και να κόβει στόχους με την ταχύτητα του φωτός.

Πώς λειτουργούν τα συστήματα λέιζερ

Τα λέιζερ Miysis λειτουργούν όπως οι παραδοσιακές φωτοβολίδες, «μπερδεύουν» τα συστήματα καθοδήγησης πυραύλων και κατευθύνουν αυτούς τους πυραύλους μακριά από τους στόχους τους. Αναπτύσσονται για εγκατάσταση σε βρετανικά μεταφορικά αεροσκάφη A400M και αναγνωριστικά αεροσκάφη Shadow R2.

Το υπουργείο Άμυνας είπε ότι οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν στο χώρο δοκιμών Vidsel στη Σουηδία, κατά τη διάρκεια των οποίων εκτοξεύτηκαν ταυτόχρονα πύραυλοι αναζήτησης υπέρυθρης ακτινοβολίας.

Τα λέιζερ σχεδιάζονται και αναπτύσσονται στο πλαίσιο της συνεργασίας Team Pellonia, η οποία περιλαμβάνει τις Leonardo UK, Thales UK και το Εργαστήριο Επιστήμης και Τεχνολογίας Άμυνας του Υπουργείου Άμυνας.

Ο υπουργός Άμυνας John Healey σχολίασε την εξέλιξη: «Ο εντοπισμός, η παρακολούθηση και η εξάλειψη των απειλών από τον αέρα σε δευτερόλεπτα είναι κρίσιμης σημασίας για να αποκτήσουμε πλεονέκτημα έναντι εκείνων που θα προσπαθούσαν να μας βλάψουν. Εξοπλίζουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για να διασφαλίσουμε την ασφάλειά τους και να τους δώσουμε πλεονέκτημα κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων».

Τα λέιζερ λέγεται ότι παρέχουν «την καλύτερη στην κατηγορία τους προστασία τελευταίας γενιάς» με «πλήρη λειτουργική ανεξαρτησία». Πιστεύεται ότι η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να προσφερθεί σε «εξαγωγικούς πελάτες».

Μετά την πρώτη τέτοια δοκιμή με το όπλο DragonFire, αναφέρθηκε ότι το κόστος εκτόξευσης τέτοιων λέιζερ είναι «συνήθως λιγότερο από 10 £ ανά βολή», επιτρέποντάς τους να αντικαταστήσουν ακριβούς πυραύλους σε μια σειρά αποστολών.