Η NASA προέβαλε βίντεο με μια γάτα στο διάστημα να... κυνηγάει το λέιζερ

Οι περισσότεροι χρήστες του διαδικτύου θα συμφωνούσαν ότι δεν υπήρχε καλύτερο βίντεο από αυτό

Τα πλοία που περνούσαν τη νύχτα χρησιμοποιούσαν κώδικα Μορς που στέλνονταν με τη βοήθεια φαναριών και παραθυρόφυλλων για να επικοινωνούν. Η ίδια βασική αρχή επέτρεψε στη NASA να επικοινωνήσει με την Psyche, την αποστολή της σε έναν αστεροειδή πλούσιο σε μέταλλα στην κύρια ζώνη.

Ωστόσο, το «φως» ήταν θερμότητα, και αντί να μπορούν να δουν ο ένας τον άλλον, η Psyche είναι 240 εκατομμύρια μίλια μακριά από τη Γη. Σημαντικό να τονιστεί ότι ο ρυθμός μετάδοσης των δεδομένων εξακολουθεί να είναι καλύτερος από την ταχύτητα που είχε το διαδίκτυο τις παλιές εποχές.

Το κατόρθωμα αυτό ήταν μέρος της κορύφωσης της πρώτης φάσης του πειράματος Deep Space Optical Communications της NASA. Η Psyche μεταφέρει έναν πομποδέκτη με λέιζερ που είναι συντονισμένο σε μια συγκεκριμένη συχνότητα υπέρυθρου φωτός, η οποία μπορεί επίσης να μεταδοθεί και να ληφθεί από δύο επίγειους σταθμούς που βρίσκονται στην Καλιφόρνια.

Η υπέρυθρη συχνότητα που επέλεξε ο σχεδιαστής της αποστολής στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA είναι πολύ υψηλότερη από τις τυπικές επικοινωνίες ραδιοσυχνοτήτων που χρησιμοποιούνται για αποστολές στο βαθύ διάστημα. Σε αυτή την περίπτωση, υψηλότερη συχνότητα σημαίνει επίσης υψηλότερο ρυθμό δεδομένων.

Στο πλαίσιο των εργασιών της Φάσης Ι, το πείραμα μετέδωσε δεδομένα από και προς τη Psyche με τον εκπληκτικό ρυθμό των 267 megabits ανά δευτερόλεπτο, όταν το διαστημικό σκάφος βρισκόταν τόσο μακριά όσο ο Άρης, όταν ο Κόκκινος Πλανήτης βρίσκεται πιο κοντά μας. Αυτό ισοδυναμεί με μια τυπική ενσύρματη ευρυζωνική σύνδεση εδώ στη Γη.

Αλλά έγινε στο διάστημα - με λέιζερ.

Βίντεο υπερ-υψηλής ευκρίνειας με μια γάτα

Τον Ιούνιο, η Psyche έφτασε σε ένα νέο σημείο ορόσημο όσον αφορά την απόσταση από τη Γη - 390 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Αυτό ισοδυναμεί με την πιο μακρινή απόσταση που μπορεί να φτάσει η Γη με τον Άρη. Κατά τη διάρκεια αυτού του «παραθύρου», οι χειριστές κατάφεραν να διατηρήσουν μια σύνδεση λήψης 6,25 megabits ανά δευτερόλεπτο.

Αν και αυτό είναι λίγο πιο αργό από τον μέγιστο ρυθμό δεδομένων που πέτυχε στην κοντινότερη απόσταση, εξακολουθεί να είναι πιο πάνω από τον ίδιο ρυθμό δεδομένων μιας σύνδεσης ραδιοσυχνοτήτων με την ίδια ισχύ εξόδου.

Στο πλαίσιο αυτής της δοκιμής της Φάσης Ι, τι άλλο θα έστελνε η NASA από το διαστημικό της σκάφος εκτός από ένα βίντεο με γάτες - στην προκειμένη περίπτωση, ένα βίντεο υπερ-υψηλής ευκρίνειας με μια γάτα ονόματι Taters να κυνηγά έναν κόκκινο δείκτη λέιζερ για 15 δευτερόλεπτα συνεχόμενα. Ως απόδειξη της ιδέας για μια γραμμή επικοινωνίας υψηλής ταχύτητας, το μεγαλύτερο μέρος του διαδικτύου θα συμφωνούσε ότι πρόκειται για μια καλή χρήση του εύρους ζώνης.

Τελικά, η τελευταία επιτυχής σύνδεση τον Ιούνιο ήταν το τέλος της πρώτης φάσης δοκιμών του συστήματος.

Η ομάδα έργου απέδειξε με σαφήνεια ότι, όπως αναμενόταν, η μείωση του ρυθμού δεδομένων επικοινωνίας ήταν ανάλογη με το αντίστροφο τετράγωνο της απόστασης μεταξύ της Γης και της Psyche. Με άλλα λόγια, ο ρυθμός δεδομένων μειώνεται ακόμη πιο γρήγορα όσο αυξάνεται η απόσταση μεταξύ του διαστημικού σκάφους και του σταθμού βάσης.

Μια δεύτερη φάση του πειράματος θα συνεχιστεί τον Νοέμβριο, όταν ο πομποδέκτης λέιζερ θα ενεργοποιηθεί ξανά. Σε εκείνο το σημείο, θα αποδειχθεί ότι το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει για περισσότερο από ένα χρόνο, και τελικά, το σύστημα θα τεθεί σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία αργότερα το 2024.

Η Psyche έχει προγραμματιστεί να φτάσει στον αστεροειδή-στόχο της το 2029, οπότε η ομάδα θα έχει άφθονο χρόνο να προετοιμάσει το σύστημά της για λειτουργία πριν από αυτό το χρονικό διάστημα. Υπάρχει επίσης ένα εφεδρικό σύστημα επικοινωνίας ραδιοσυχνοτήτων στη Psyche σε περίπτωση που το σύστημα λέιζερ αποτύχει.

Με πληροφορίες από sciencealert

Σχετικές ειδήσεις