Νορβηγία: Αυξάνει το όριο ηλικίας στα social media - H «δύσκολη μάχη» με τα 15χρονα

Μέτρα περιορισμού της χρήσης των socia media από ανήλικους εξετάζουν επίσης η Αυστραλία και η Γαλλία

Νορβηγία: Αυξάνει το όριο ηλικίας στα social media - H «δύσκολη μάχη» με τα 15χρονα
2'

Η Νορβηγία πρόκειται να επιβάλει ένα αυστηρό ελάχιστο όριο ηλικίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα 15 έτη, καθώς η κυβέρνηση ενέτεινε την εκστρατεία της κατά των τεχνολογικών εταιρειών που λέει ότι «παίζουν με το μυαλό μικρών παιδιών».

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός, Jonas Gahr Stοre, παραδέχτηκε ότι θα ήταν «μια δύσκολη μάχη», αλλά είπε ότι οι πολιτικοί πρέπει να παρέμβουν για να προστατεύσουν τα παιδιά από τη «δύναμη των αλγορίθμων».

Οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είπε ο ηγέτης των Εργατικών, χρησιμοποιούνται καταχρηστικά από τη βιομηχανία και θα μπορούσαν να κάνουν βλάψουν τους χρήστες.

Η σκανδιναβική χώρα έχει ήδη ένα ελάχιστο όριο ηλικίας 13 ετών. Παρόλα αυτά, περισσότερα από τα μισά εννιάχρονα, το 58% των 10χρονων και το 72% των 11χρονων είναι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με έρευνα της νορβηγικής αρχής μέσων ενημέρωσης.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εισαγάγει περισσότερες διασφαλίσεις για να αποτρέψει τα παιδιά να παρακάμψουν τους περιορισμούς ηλικίας – συμπεριλαμβανομένης της τροποποίησης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, ώστε οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να πρέπει να είναι 15 ετών για να συμφωνήσουν ότι η πλατφόρμα μπορεί να χειριστεί τα προσωπικά τους δεδομένα και να αναπτύξει επαλήθευση της ηλικίας ως εμπόδιο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο υπουργός για τα παιδιά και τις οικογένειες, Kjersti Toppe, στο Stavanger που συνάντησε γονείς που κάνουν εκστρατεία για αυστηρότερη ηλεκτρονική ρύθμιση για τα παιδιά, είπε ότι το μέτρο είχε επίσης σκοπό να βοηθήσει τους γονείς..

Είπε ότι η κυβέρνηση ερευνά μεθόδους επιβολής τέτοιων περιορισμών που δεν παρεμβαίνουν στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η απαίτηση για τραπεζικό λογαριασμό.

Η Αυστραλία ανακοίνωσε επίσης την απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για εφήβους και παιδιά, λέγοντας ότι θα τους μπλοκάρει από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες ψηφιακές πλατφόρμες. Το όριο ηλικίας δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, αλλά είναι πιθανό να είναι μεταξύ 14 και 16 ετών.

Η Γαλλία δοκιμάζει την απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στο σχολείο για μαθητές ηλικίας έως 15 ετών. Εάν είναι επιτυχής, θα μπορούσε να εισαχθεί σε εθνικό επίπεδο από τον Ιανουάριο.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή