Η αγάπη είναι και θέμα τύχης - Έρχεται το τέλος των dating apps;
Οι εφαρμογές γνωριμιών ήταν εδώ και χρόνια το πρώτο βήμα για τους singles που έψαχναν για ραντεβού ή την αληθινή αγάπη. Σήμερα, η κουλτούρα του φλερτ και των σχέσεων επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από αυτές. Ωστόσο, όλο και περισσότεροι χρήστες νιώθουν απογοήτευση, με αποτέλεσμα πολλοί να επιλέγουν να σταματήσουν προσωρινά τη χρήση τους, σύμφωνα με την DW.
Οι πιο γνωστές εφαρμογές γνωριμιών είναι: Tinder, OkCupid, Bumble, Hinge, όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.
«Διέγραψα όλες αυτές τις εφαρμογές», λέει ο 42χρονος Όιγκεν Χέρτσογκ (ψευδώνυμο), εργένης για πέντε χρόνια. «Οι άνθρωποι δείχνουν ένα πρόσωπο που δεν είναι πραγματικό. Όλοι θέλουν να λαμβάνουν μηνύματα, όμως δεν δεσμεύονται για μια συνάντηση. Δεν υπάρχει αληθινή επικοινωνία».
Η Γιοχάνα Βίντερ (ψευδώνυμο), χωρίς σύντροφο για επτά χρόνια, αναφέρει ότι «σπάνια πέρασα στο δεύτερο ραντεβού με κάποιον από το διαδίκτυο, καθώς δεν έχω γνωρίσει κάποιον που να δείχνει ευτυχισμένος με τη ζωή του». Παρατηρεί πως οι άντρες τείνουν να μοιάζουν μεταξύ τους, και φαίνονται ανώριμοι ή να περνούν κρίση μέσης ηλικίας.
Η ψυχοθεραπεύτρια Βέρα Σβάιγκερ θεωρεί ότι όσοι βιώνουν συνεχόμενες απογοητεύσεις αντιμετωπίζουν μια ψυχοφθόρα διαδικασία. Για ανθρώπους με προϋπάρχον άγχος απόρριψης ή θέματα αυτοεκτίμησης, η κατάσταση αυτή μπορεί να ενισχύσει τους φόβους τους. Η εύρεση του κατάλληλου συντρόφου στις εφαρμογές είναι εν πολλοίς θέμα τύχης και όχι απλώς ανανέωσης προφίλ.
Ορισμένοι χρήστες παραμελούν άλλες πτυχές της ζωής τους, όπως τα χόμπι και τους φίλους τους, καθώς πολλαπλασιάζουν τα ραντεβού, σημειώνει η Σβάιγκερ. Αυτή η εμπειρία ώθησε τη Ρίκε Σμιντ να αποφύγει τις εφαρμογές μετά τον χωρισμό της. «Για να αισθανθώ κάτι για κάποιον, χρειάζομαι πραγματική αλληλεπίδραση. Ούτε καν ρούχα δεν παραγγέλνω online», λέει.
Η πληθώρα επιλογών οδηγεί κάποιους να καθυστερούν τα όνειρά τους μέχρι να βρουν το «κατάλληλο» άτομο, κάτι που η Σβάιγκερ θεωρεί λανθασμένο. «Κάθε άνθρωπος πρέπει να ζει στο παρόν και να εστιάζει στο τώρα».
Η Βίντερ και ο Χέρτσογκ έχουν βρει ευχαρίστηση στις offline γνωριμίες τους, εκτιμώντας την αυτοεκτίμηση και την ανεξαρτησία τους. Όπως λέει η Σβάιγκερ, οι εφαρμογές μπορεί να προσφέρουν ευχάριστες εμπειρίες, αλλά αν δεν μας ωφελούν ψυχολογικά, τότε είναι ίσως η στιγμή για ένα διάλειμμα – χωρίς να σημαίνει ότι χάνεται η ελπίδα για αληθινή αγάπη.
ΠΗΓΗ: DW