Φουκουσίμα: Ρομπότ ανασύρει το πρώτο λιωμένο καύσιμο από πυρηνικό αντιδραστήρα
Ένα τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ επέστρεψε με ασφάλεια με ένα μικροσκοπικό κομμάτι λιωμένου καυσίμου που συνέλεξε από το εσωτερικό ενός από τους τρεις κατεστραμμένους αντιδραστήρες του πληγέντος από το τσουνάμι πυρηνικού σταθμού Fukushima Daiichi στην Ιαπωνία, για πρώτη φορά μετά την κατάρρευση του 2011.
Σύμφωνα με το Associated Press, η εταιρεία Tokyo Electric Power Company Holdings, η οποία διαχειρίζεται το εργοστάσιο, δήλωσε το Σάββατο ότι το ρομπότ «έκοψε» με επιτυχία ένα κομμάτι περίπου 5 χιλιοστών από τα συντρίμμια που βρίσκονται στον πυθμένα του πρωτεύοντος δοχείου συγκράτησης του αντιδραστήρα Νο 2.
Το ρομπότ «telesco», με τη μπροστινή του λαβίδα να κρατάει ακόμα το λιωμένο κομμάτι καυσίμου, επέστρεψε στο περιφραγμένο δοχείο για ασφαλή αποθήκευση, αφού οι υπάλληλοι φορώντας στολή προστασίας από επικίνδυνα υλικά το έβγαλαν από το δοχείο περιορισμού νωρίτερα το Σάββατο.
Η επιστροφή του δείγματος σηματοδοτεί την πρώτη φορά που λιωμένο καύσιμο ανασύρεται από το δοχείο περιορισμού. Όμως η αποστολή δεν έχει τελειώσει μέχρι να βεβαιωθεί ότι η ραδιενέργεια του δείγματος είναι κάτω από ένα καθορισμένο πρότυπο και μέχρι να τοποθετηθεί με ασφάλεια σε ένα δοχείο.
Το Fukushima Daiichi έχασε τα βασικά συστήματα ψύξης του κατά τη διάρκεια του σεισμού και του τσουνάμι του 2011, προκαλώντας κατάρρευση στους τρεις αντιδραστήρες του. Εκτιμάται ότι 880 τόνοι θανάσιμα ραδιενεργών λιωμένων καυσίμων παραμένουν σε αυτούς και η TEPCO έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από ρομποτικές εξερευνήσεις για να καταλάβει πώς να «αφοπλίσει» το εργοστάσιο.
Ο επικεφαλής του εργοστασίου Akira Ono δήλωσε ότι μόνο αυτό το μικροσκοπικό δείγμα μπορεί να παρέχει δεδομένα-κλειδιά για τον σχεδιασμό της στρατηγικής παροπλισμού, την ανάπτυξη της απαραίτητης τεχνολογίας και των ρομπότ και την αναδρομική μάθηση του τρόπου με τον οποίο εξελίχθηκε το ατύχημα.
Η κυβέρνηση και η TEPCO έχουν θέσει ως στόχο ένα διάστημα 30 έως 40 ετών για τον καθαρισμό του Fukushima Daiichi, το οποίο οι ειδικοί λένε ότι είναι υπερβολικά αισιόδοξο και θα πρέπει να επικαιροποιηθεί.