NASA: Ποιοι είναι οι αστροναύτες που «κόλλησαν» στο διάστημα και θα γυρίσουν 80άχρονοι

Σοβαρά προβλήματα υγείας ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι δύο αστροναύτες που έχουν «κολλήσει» στο διάστημα και δεν αναμένεται να επιστρέψουν πριν από το 2025

Οι αστροναύτες της NASA Suni Williams, αριστερά, και Butch Wilmore καθ 'οδόν προς την εξέδρα εκτόξευσης στο Space Launch Complex 41 την Τετάρτη 5 Ιουνίου του 2024, στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα, για την απογείωση τους με την κάψουλα Boeing Starliner στον διεθνή διαστημικό σταθμό

AP Photo/Chris O'Meara, Αρχείο

Ο Μπουτς Γουίλμορ και Σούνι Γουίλιαμς, έμπειροι αστροναύτες ζουν τους τελευταίους μήνες στη «Ζώνη του Λυκόφωτος», καθώς ένα ταξίδι στο διάστημα διάρκειας 8 ημερών κατέληξε σε πολύμηνη παραμονή τους στο διάστημα με την επιστροφή τους να μετατίθεται για το ... 2025!

Έχουν περάσει σχεδόν έξι μήνες από τότε που τεχνικά προβλήματα καθήλωσαν τους αστροναύτες της NASA Μπουτς Γουίλμορ και Σάνι Γουίλιαμς στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η παρατεταμένη ωστόσο παραμονή τους στο διάστημα, σύμφωνα με ειδικούς ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους.

Πιο πρόσφατα, ένας πνευμονολόγος μιλώντας στην Daily Mail ότι οι πρόσφατες φωτογραφίες της Σούνι Γουίλιαμς δείχνουν ανησυχητικά σημάδια σχετικά με τη σωματική της διάπλαση.

«Αυτό που βλέπετε… είναι κάποιος που νομίζω ότι βιώνει το φυσικό άγχος της ζωής σε πολύ μεγάλο υψόμετρο, ακόμη και σε καμπίνα υπό πίεση, για παρατεταμένες περιόδους», είπε ο γιατρός.

«Τα μάγουλά της φαίνονται λίγο βυθισμένα – και συνήθως συμβαίνει όταν είχατε κάπως συνολική απώλεια σωματικού βάρους». Αυτό μπορεί να οφείλεται στις επιπτώσεις της ζωής στο διάστημα, με αποτέλεσμα να καίει περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνει, καθώς οι αστροναύτες καλούνται να τρώνε πολύ πάνω από το μέσο όρο με περίπου 3.500 θερμίδες την ημέρα - κυρίως κρέας - λόγω υψηλής άσκησης και δραστηριότητας.

«Το σώμα της πιθανότατα εργάζεται σκληρότερα για να κάνει βασικά πράγματα, επειδή η μερική πίεση του οξυγόνου είναι χαμηλότερη από ό,τι θα ήταν στο επίπεδο της θάλασσας».

Ποιοι είναι οι δύο αστροναύτες

Η Σάνι Γουίλιαμς είναι 59χρονη αστροναύτης από το Οχάιο, η οποία έχει πετάξει δύο προηγούμενες αποστολές στον ISS στα μέσα της δεκαετίας του 2000 και στις αρχές της δεκαετίας του 2010, προτού επιστρέψει στο διάστημα τον περασμένο Ιούνιο. Έχει εργαστεί στο παρελθόν με τη ρομποτική στο ISS.

Ο Μπάρι «Μπουτς» Γουίλμορ, είναι επίσης έμπειρος αστροναύτης που έχει πραγματοποιήσει δύο διαστημικές αποστολές στα τέλη της δεκαετίας του 2000 και στα μέσα της δεκαετίας του 2010, όπου έχει κάνει αρκετούς διαστημικούς περιπάτους. Ο 61χρονος κατάγεται από το Τένεσι.

Και οι δύο έμπειροι αστροναύτες έχουν περάσει μεγάλες αθροιστικές διάρκειες στο διάστημα, σύμφωνα με τη NASA. Κατά τη διάρκεια της πρώτης της αποστολής, η Γουίλιαμς, η οποία έχει περάσει συνολικά 322 ημέρες στο διάστημα, σημείωσε ένα γυναικείο ρεκόρ για τέσσερις διαστημικούς περιπάτους που ήταν συνολικά 29 ώρες και 17 λεπτά.

Ο Γουίλμορ είχε συνολικά 178 ημέρες στο διάστημα.

Πότε επιστρέφουν και γιατί θα είναι «80άχρονοι»

Το τρέχον σχέδιο της NASA είναι ένα σκάφος SpaceX Dragon να κάνει δοκιμές στον ISS για να παραλάβει τους δύ Wilmore και Williams — αλλά όχι μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με ειδικούς, αλλά και με βάση έρευνες οι αστροναύτες χάνουν μεταξύ 1% και 2% της οστικής πυκνότητας για κάθε μήνα που περνούν στο διάστημα.

Αυτό οφείλεται στην έλλειψη βαρύτητας που αφαιρεί την πίεση από τα πόδια τους όταν πρόκειται για ορθοστασία και περπάτημα. Κατά συνέπεια μπορεί σε οκτώ μήνες στο διάστημα, να υποστούν 10 έως 20 χρόνια οστικής απώλειας ακόμη και με άσκηση».

Όπως ισχυρίζεται ιδρυτής εταιρίας για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσς: «Θα μπορούσαν να έχουν τα οστά ενός ατόμου ηλικίας 75 έως 80 ετών όταν προσγειωθούν και αυτό θα μπορούσε να είναι πολύ επιζήμιο για αυτούς εάν καταλήξουν να έχουν κάταγμα σπονδυλικής στήλης ή ισχίου».

Οι αποστολές στον ISS διαρκούν συνήθως περίπου έξι μήνες, αλλά μερικές φορές οι αστροναύτες θα σταλούν εκεί για μικρότερες αποστολές.

Οι αστροναύτες που πηγαίνουν στις μεγαλύτερες αποστολές, μεταξύ τεσσάρων και επτά μηνών, είναι οι πιο αργοί για να ανακάμψουν, σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι, που συνέγραψε ο Δρ Στίβεν Μπόιντ.

«Όσο περισσότερο περνάτε στο διάστημα, τόσο περισσότερα οστά χάνετε», δήλωσε ο Boyd.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι αστροναύτες πηγαίνουν στο διάστημα μόνο τρεις ή τέσσερις φορές (αν όχι καθόλου) σε ολόκληρη την καριέρα τους και γιατί συχνά μεταφέρονται από την κάψουλα στην οποία προσγειώθηκαν πίσω στη Γη.