Τεχνητή νοημοσύνη: Ολόγραμμα γιατρού δίνει συμβουλές σε καρκινοπαθείς

Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης μπορούν πλέον να έχουν τον επιστήμονα ύψους δυο μέτρων μπροστά τους
Unsplash

Κάποτε φάνταζε αδύνατον, αλλά τώρα χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη οι ασθενείς και ειδικότερα οι καρκινοπαθείς, μπορούν να απευθύνονται στο ολόγραμμα του γιατρού τους χωρίς απαραίτητα να οφείλουν να ταξιδέψουν στο κοντινότερο κέντρο θεραπείας. Πρόκειται για μια διάσταση της τεχνητής νοημοσύνης έχει ήδη ξεσηκώσει αντιδράσεις για την αποτελεσματίκοτητά του, ενώ ταυτόχρονα δείχνει να υποβαθμίζει την εκ του σύνεγγυς επαφή και διάγνωση.

Οι ασθενείς με καρκίνο από το Τενεσί κάθονται μπροστά στο τρισδιάστατο ολόγραμμα γιατρού που βρίσκεται στο Μέμφις, 230 χιλιόμετρα μακριά. Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, μπορούν πλέον να έχουν τον επιστήμονα ύψους δυο μέτρων μπροστά τους, χωρίς να αναγκάζονται να κάνουν περιττές μετακινήσεις. Τους ακούει και τους συμβουλεύει για τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν με την θεραπεία τους.

«Δεν μπορώ να είμαι παντού ταυτόχρονα. Επομένως είναι μια απίστευτη ευκαιρία για μένα να νιώσω ότι μπορώ να προσεγγίσω και να φροντίσω τους ασθενείς στο Παρίσι (του Τενεσί), χωρίς να χρειάζεται να οδηγώ εκεί μία φορά την εβδομάδα», σχολίασε ειδικός ογκολόγος.

Η πλατφόρμα που λειτουργεί στο Κέντρο Έρευνας για τον καρκίνο στο Μέμφις, κοστίζει 27 χιλιάδες ευρώ.

Η ίδια τεχνολογία έχει χρησιμοποιηθεί για αθλητικές και τηλεοπτικές εκδηλώσεις. Είναι όμως η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται στην υπηρεσία της ιατρικής, με την προσδοκία πως θα βοηθήσει ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο.

Εξομολόγηση μέσω τεχνητής νοημοσύνης

Φανταστείτε έναν κόσμο στον οποίο ο πιστός θα μπορεί να εξομολογείται στον Ιησού. Χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη κάτι τέτοιο είναι τώρα εφικτό. Την ίδια ώρα όμως δεν είναι λίγοι όσοι κάνουν λόγο περί ασέβειας.

Το εν λόγω πείραμα τεχνητής νοημοσύνης Deus in Machina που γίνεται στο παρεκκλήσι του Αγίου Παύλου, στη Λουκέρνη της Ελβετίας. Όσοι στέκονται απέναντι στον… «Ιησού» καλούνται να μην αποκαλύπτουν προσωπικές πληροφορίες αλλά και να αποδέχονται ότι αναλαμβάνουν το ρίσκο να μιλήσουν σε ένα avatar.

Στους δύο μήνες που διεξάγεται το πείραμα, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν καταφύγει εκεί για να εξομολογηθούν.

Σχετικές ειδήσεις