Αστρικό μεγαθήριο: Αστρονόμοι εντόπισαν γίγαντα έτοιμο να εκραγεί

Για πρώτη φορά, κατάφεραν να τραβήξουν μια μεγεθυμένη εικόνα ενός ετοιμοθάνατου άστρου σε έναν γαλαξία εκτός του δικού μας 

Αστρικό μεγαθήριο: Αστρονόμοι εντόπισαν γίγαντα έτοιμο να εκραγεί
1'

Το πρώτο κοντινό πλάνο ενός άστρου έξω από τον γαλαξία μας δείχνει έναν γίγαντα έτοιμο να εκραγεί!

Σύμφωνα με τους New York Times, οι αστρονόμοι ερευνούν ένα αστρικό μεγαθήριο στο Μεγαλύτερο Νέφος του Μαγγελάνου, έναν γαλαξία που περιστρέφεται σε απόσταση περίπου 160.000 ετών φωτός από τον Γαλαξία μας.

Σε ένα εντυπωσιακό επιστημονικό και τεχνολογικό κατόρθωμα, μια ομάδα αστρονόμων δήλωσε την Πέμπτη ότι κατάφερε να τραβήξει την πρώτη κοντινή φωτογραφία ενός άστρου σε έναν άλλο γαλαξία. Η εικόνα όχι μόνο αποτέλεσε ρεκόρ απόστασης για μια τέτοια κοσμική οικειότητα, αλλά το αστέρι, που διογκώνεται σαν υπερώριμο φρούτο, μοιάζει σαν να ετοιμάζεται να εκραγεί.

«Για πρώτη φορά, καταφέραμε να τραβήξουμε μια μεγεθυμένη εικόνα ενός ετοιμοθάνατου άστρου σε έναν γαλαξία εκτός του δικού μας Γαλαξία», δήλωσε ο Keiichi Ohnaka, αστροφυσικός από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Andrés Bello στη Χιλή, σε δελτίο τύπου του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου, μιας διεθνούς συνεργασίας που διαχειρίζεται μια φάλαγγα ισχυρών τηλεσκοπίων στη Χιλή.

Ο δρ Ohnaka και οι συνάδελφοί του περιέγραψαν τις παρατηρήσεις τους στο περιοδικό Astronomy and Astrophysics.

Το άστρο φέρει το όνομα WOH G64. Βρίσκεται στο Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου, έναν μικρό γαλαξία που περιστρέφεται γύρω από τον Γαλαξία μας σε απόσταση περίπου 160.000 ετών φωτός και είναι ορατός ως ένα μεγάλο νέφος φωτός στο νότιο ημισφαίριο. Το L.M.C. ήταν ο τόπος της τελευταίας μεγάλης έκρηξης σουπερνόβα που είδαν οι αστρονόμοι το 1987, ένα γεγονός γνωστό ως SN1987a.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή