Αστρονόμοι ανακάλυψαν την πηγή μυστηριωδών ραδιοσημάτων από το διάστημα
Νέα έρευνα αποκάλυψε την πηγή των επαναλαμβανόμενων ραδιοσημάτων που εκπέμπονται από το διάστημα, τα οποία εντοπίστηκαν για πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια.
Το 2022, μια ομάδα αστρονόμων εντόπισε έντονες «εκρήξεις» ραδιοκυμάτων που εκπέμπονταν επανειλημμένα από το διάστημα, ωστόσο παρέμεναν προβληματισμένοι καθώς δεν ήξεραν ούτε από που προερχόταν, ούτε τι το προκαλούσε. Μέχρι που κατάφεραν να αναγνωρίσουν ένα.
Η αρχική ανακάλυψη
Το 2020, ο προπτυχιακός φοιτητής Tyrone O'Doherty ανακάλυψε μια «ιδιαίτερα ασυνήθιστη πηγή που ήταν ορατή στα δεδομένα από τις αρχές του 2018, αλλά είχε εξαφανιστεί μέσα σε λίγους μήνες», εξηγεί ο Stephen Khan σε άρθρο του στο The Conversation.
Διερωτώμενος αν η πηγή - που ονομάστηκε GLEAM-X J162759.5-523504 - θα μπορούσε να είναι ένα άστρο που εξερράγη ή ένα σημάδι σύγκρουσης στο διάστημα, ο Khan την εξερέυνησε βαθύτερα το 2022.
Η ομάδα διαπίστωσε ότι η πηγή εξέπεμπε σήματα κάθε 18 λεπτά με «ακριβώς την ίδια συχνότητα» και ήταν «κάτι που οι αστρονόμοι δεν είχαν δει ποτέ πριν».
Ενώ αναγνώρισαν ότι το σήμα προερχόταν από μια φυσική πηγή και ότι η πηγή των ραδιοκυμάτων είχε πιθανότατα ένα «ισχυρό μαγνητικό πεδίο» που βρισκόταν «σε απόσταση μικρότερη από μισό δευτερόλεπτο, πολύ μικρότερη (απόσταση) από τον Ήλιο μας», οι αστρονόμοι εξακολουθούσαν να μην μπορούν να καταλάβουν από πού ακριβώς προερχόταν το GLEAM-X J162759.5-523504 - μέχρι τώρα.
Εντοπίζοντας την πηγή του ραδιοφωνικού σήματος
Η ομάδα ξεκίνησε ένα νέο έργο, χρησιμοποιώντας το ραδιοτηλεσκόπιο Murchison Widefield Array στη Δυτική Αυστραλία για να σαρώσει τον ουρανό για ραδιοκύματα - «το οποίο μπορεί να παρατηρεί 1.000 τετραγωνικές μοίρες του ουρανού κάθε λεπτό».
Το τηλεσκόπιο βρήκε μια νέα πηγή - GLEAM-X J0704-37 - η οποία εκπέμπει ραδιοκύματα για ένα λεπτό κάθε 2,9 ώρες.
Το τηλεσκόπιο MeerKAT στη Νότια Αφρική βοήθησε στη συνέχεια να εντοπιστεί από πού προέρχονται αυτά τα ραδιοκύματα.
Αυτό που βρήκαν είναι ένας κόκκινος νάνος, αλλά όχι ακριβώς.
Εξήγηση πίσω από τα ραδιοκύματα
Τα κόκκινα αστέρια νάνοι είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος αστέρα στον Γαλαξία μας, αλλά δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι.
Συνδυάζοντας δεδομένα από τα τηλεσκόπια Murchison Widefield Array και MeerKAT, η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα δεν ήταν ο ίδιος ο κόκκινος νάνος αστέρας που εξέπεμπε τα ραδιοκύματα, αλλά «ένα αόρατο αντικείμενο που βρισκόταν σε δυαδική τροχιά μαζί του».
Ο Khan δήλωσε: «Με βάση προηγούμενες μελέτες της εξέλιξης των άστρων, πιστεύουμε ότι αυτός ο αόρατος ραδιοεκπομπός είναι πιθανότατα ένας λευκός νάνος, ο οποίος είναι το τελικό σημείο των μικρών έως μεσαίων άστρων, όπως ο δικός μας Ήλιος. Αν ήταν αστέρας νετρονίων ή μαύρη τρύπα, η έκρηξη που τον δημιούργησε θα ήταν τόσο μεγάλη που θα έπρεπε να έχει διαταράξει την τροχιά του».
Με λίγα λόγια, ο κόκκινος νάνος μπορεί να παράγει φορτισμένα σωματίδια παρόμοια με αυτά που παράγει ο Ήλιος. Αυτά τα φορτισμένα σωματίδια στη συνέχεια «χτυπούν» το μαγνητικό πεδίο του λευκού νάνου, το οποίο, όπως εξήγησε ο Khan, «επιταχύνθηκε, παράγοντας ραδιοκύματα».
Με πληροφορίες από Unilad