Τερατώδης μαύρη τρύπα «αποκοιμήθηκε», αφού «παράφαγε» τεράστιο μέρος του γαλαξία

Η μαύρη τρύπα εντοπίστηκε όταν το σύμπαν ήταν μόλις 800 εκατομμυρίων ετών.

Μια τεράστια μαύρη τρύπα φαίνεται να έχει φάει τόσο πολύ που αποκοιμήθηκε, λένε οι επιστήμονες.

Κατάπιε τόσο μεγάλο μέρος της μάζας από τον περιβάλλοντα γαλαξία του που έχει αδρανοποιηθεί, λένε οι ερευνητές.

Έχει μείνει με μια τεράστια μάζα, περίπου 400 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου μας. Το τεράστιο μέγεθός του σημαίνει ότι αποτελεί ένα τεράστιο τμήμα του γαλαξία του, αντιπροσωπεύοντας το 40% της μάζας του, σε σύγκριση με το τυπικό 0,1%.

Το τεράστιο μέγεθός του σήμαινε ότι θα μπορούσε να εντοπιστεί τόσο μακριά στο σύμπαν που προήλθε από την πρώιμη εποχή του κόσμου. Η μαύρη τρύπα εντοπίστηκε όταν το σύμπαν ήταν μόλις 800 εκατομμυρίων ετών.

Παρά το τεράστιο μέγεθός της, ωστόσο, η μαύρη τρύπα έχει πλέον σταματήσει σε μεγάλο βαθμό να τρώει. Τώρα καταπίνει τον γαλαξία γύρω του μόλις στο 1% του θεωρητικού του ορίου.

Αυτό υποδηλώνει ότι μπορεί να κάναμε λάθος σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους αναπτύσσονται οι μαύρες τρύπες: δεν πιστεύαμε προηγουμένως ότι μία από τόσο νωρίς στο σύμπαν θα ήταν τόσο μεγάλη, αλλά τώρα τόσο αργά αναπτυσσόμενη.

Η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι περνούν περιόδους ταχείας ανάπτυξης και στη συνέχεια αδράνειας, πιστεύουν οι ερευνητές.

«Παρόλο που αυτή η μαύρη τρύπα είναι αδρανής, το τεράστιο μέγεθός της μας επέτρεψε να ανιχνεύσουμε», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Ignas Juodžbalis από το Ινστιτούτο Κοσμολογίας Kavli του Cambridge.

«Η αδρανής κατάστασή της μας επέτρεψε να μάθουμε και για τη μάζα του γαλαξία που τη φιλοξενεί. Το πρώιμο σύμπαν κατάφερε να παράγει μερικά απόλυτα τέρατα, ακόμη και σε σχετικά μικροσκοπικούς γαλαξίες.