Ανακαλύφθηκε το πρώτο διπλό αστέρι στη μαύρη τρύπα του Γαλαξία μας
Κοντά στην κεντρική μαύρη τρύπα του γαλαξία μας, τα αστέρια εκτίθενται σε τεράστιες βαρυτικές έλξεις. Για το λόγο αυτό, για πολύ καιρό θεωρούνταν απίθανο ότι τα δυαδικά αστρικά συστήματα θα μπορούσαν να σχηματιστούν και να επιβιώσουν σε αυτό το ακραίο περιβάλλον. Τώρα, για πρώτη φορά, οι αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει ένα τέτοιο δυαδικό αστρικό σύστημα κοντά στη μαύρη τρύπα του Τοξότη Α * στο κέντρο του Γαλαξία μας.
Το ζεύγος των άστρων είναι μόνο περίπου 2,7 εκατομμυρίων ετών και περιστρέφεται το ένα γύρω από το άλλο σχετικά στενά. Αυτό εμποδίζει τη διάλυσή τους από τις παλιρροιακές δυνάμεις της μαύρης τρύπας, αλλά τα δύο αστέρια θα συγχωνευθούν μεταξύ τους σε περίπου ένα εκατομμύριο χρόνια, όπως αναφέρουν οι ερευνητές. Υποψιάζονται ότι άλλα αντικείμενα που καλύπτονται από σκόνη στη μαύρη τρύπα κρύβουν παρόμοια ζεύγη αστεριών κατά τη διάρκεια ή λίγο μετά τη συγχώνευσή τους.
Το κέντρο του Γαλαξία μας είναι ένα ακραίο μέρος: η τεράστια βαρυτική επίδραση της υπερμεγέθους μαύρης τρύπας του Τοξότη Α * αναγκάζει τα κεντρικά αστέρια να περιστρέφονται γύρω από τη βαρυτική καταβόθρα της με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Οι τροχιές και το φως αυτών των αστεριών επηρεάζονται επίσης από την κοντινή μαύρη τρύπα. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, για πολύ καιρό θεωρούνταν σχεδόν αδύνατο για νέα αστέρια να σχηματιστούν στο κέντρο του Γαλαξία μας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι παλιρροιακές δυνάμεις του Τοξότη Α * θα πρέπει να διαλύσουν το μοριακό νέφος από το οποίο σχηματίζονται τα αστέρια πριν μπορέσουν να καταρρεύσουν σε ένα πρωτοαστέρι - τουλάχιστον αυτή είναι η υπόθεση. Αλλά το 2023, οι αστρονόμοι βρήκαν αρκετά νεαρά αστέρια σε άμεση γειτνίαση με τον Τοξότη Α*.
Αυτά τα νεαρά αστέρια είναι μόνο μερικές δεκάδες χιλιάδες ετών και εξακολουθούν να περιβάλλονται εν μέρει από τα κουκούλια σκόνης τους, όπως ανακάλυψε μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας. Πώς αυτά τα νεαρά αστέρια ήταν σε θέση να σχηματιστούν παρά την τεράστια βαρύτητα στη μαύρη τρύπα είναι ακόμα σε μεγάλο βαθμό ασαφές.
Όπως διαπίστωσαν οι αστρονόμοι, το δυαδικό αστρικό σύστημα αποτελείται από ένα αστέρι με μεγαλύτερη μάζα, που ζυγίζει περίπου 2,8 ηλιακές μάζες, και έναν μικρότερο συνεργάτη μόνο περίπου 0,73 ηλιακών μαζών.
Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι το βαρύτερο αστέρι είναι ένα λεγόμενο αστέρι Herbig-Ae / Be. Αυτοί οι πρωτοαστέρες δεν είναι ακόμη αρκετά πυκνοί και βαρείς για να αναφλέξουν τη σύντηξη υδρογόνου και να αντλήσουν την ενέργειά τους από τη συστολή τους μετά την πτώση μεγάλων ποσοτήτων ύλης. Χαρακτηριστικό γι 'αυτούς είναι ένα πυκνό κουκούλι σκόνης και αερίων. Ταξινομούν το μικρότερο νεαρό αστέρι ως αστέρι T-Tauri, πρόδρομο χαμηλότερης μάζας των αστέρων Herbig-Ae/Be.
Επί του παρόντος, τα δύο νεαρά αστέρια-εταίροι περιστρέφονται το ένα γύρω από το άλλο σε απόσταση περίπου 1,43 αστρονομικών μονάδων - αυτό αντιστοιχεί σε περίπου μιάμιση φορά την απόσταση μεταξύ του Ήλιου και της Γης. Αυτή η απόσταση, η οποία είναι πολύ μικρή για δύο αστέρια, τα εμποδίζει να διασπαστούν από τις παλιρροιακές δυνάμεις της κοντινής μαύρης τρύπας. Ωστόσο, ο Τοξότης Α* διαταράσσει την τροχιακή του ισορροπία αρκετά έντονα ώστε να φέρει τους δύο αστρικούς εταίρους όλο και πιο κοντά ο ένας στον άλλο και να τους παραμορφώσει, όπως εξηγούν οι αστρονόμοι. Σε περίπου ένα εκατομμύριο χρόνια, τα δύο νεαρά αστέρια θα μπορούσαν να συγχωνευθούν μεταξύ τους.