Οι ειδικοί αποκαλύπτουν ότι το σύνδρομο Kessler απειλεί την ανθρωπότητα - Τι είναι
Το σύνδρομο Κέσλερ πήρε το όνομά του από τον Αμερικανό αστροφυσικό Ντόναλντ Κέσλερ - ο οποίος προειδοποίησε για πρώτη φορά για τους κινδύνους του το 1978 - και είναι μια αλυσιδωτή αντίδραση από συγκρούσεις διαστημικών σκουπιδιών
Οι φόβοι για το «σύνδρομο Κέσλερ» αυξάνονται, καθώς υπάρχουν περισσότερα από 130 εκατομμύρια κομμάτια διαστημικών σκουπιδιών σε τροχιά γύρω από τη Γη που θα μπορούσαν να συντριβούν σε δορυφόρους ανά πάσα στιγμή.
Το σύνδρομο Κέσλερ πήρε το όνομά του από τον Αμερικανό αστροφυσικό Ντόναλντ Κέσλερ - ο οποίος προειδοποίησε για πρώτη φορά για τους κινδύνους του το 1978 - και είναι μια αλυσιδωτή αντίδραση από συγκρούσεις διαστημικών σκουπιδιών.
Αυτό το θεωρητικό «φαινόμενο ντόμινο» θα δημιουργούσε έναν καταρράκτη πιο επικίνδυνων διαστημικών σκουπιδιών, καθώς κάθε σύγκρουση δημιουργεί περισσότερα συντρίμμια κατά τη σύγκρουση με όλο και περισσότερες τροχιακές πλατφόρμες, αυξάνοντας την πιθανότητα μελλοντικών συγκρούσεων.
Το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν ένα σύννεφο από διαστημικά σκουπίδια που θα περιέβαλλε τη Γη, μπλοκάροντας τα επίγεια τηλεσκόπια και διακόπτοντας τη λειτουργία όλων των τεχνολογιών που βασίζονται στους δορυφόρους, συμπεριλαμβανομένων των μετεωρολογικών προβλέψεων, του GPS και της τηλεόρασης.
Ο Paul Lynam, αστρονόμος του Αστεροσκοπείου Lick του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, δήλωσε ότι το γεγονός δεν θα είναι ένα «απομακρυσμένο, απόμακρο πράγμα», αλλά «θα επηρεάσει όλους στον πλανήτη». Και μια νέα μελέτη δείχνει ότι θα μπορούσε να συμβεί πριν από το 2050.
Αυτή τη στιγμή, σε χαμηλή γήινη τροχιά (LEO), περίπου 1.000 προειδοποιήσεις σύγκρουσης εκδίδονται καθημερινά για να ειδοποιήσουν τις τηλεπικοινωνίες, τις κυβερνήσεις, τους επιστήμονες και άλλους για τους κινδύνους για το υλικό τους.
Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι τα μεταλλικά διαστημικά συντρίμμια θα μπορούσαν επίσης να διαταράξουν τη μαγνητόσφαιρα της Γης, εκθέτοντας όλη τη ζωή σε θανατηφόρες κοσμικές ακτίνες.
Η πρώην φυσικός της NASA Sierra Solter-Hunt δήλωσε στη DailyMail.com ότι τα μεταλλικά σωματίδια από αυτούς τους θρυμματισμένους δορυφόρους, τους προωθητικούς πυραύλους και άλλα διαστημικά σκουπίδια θα μπορούσαν να «παραμορφώσουν ή να παγιδεύσουν το μαγνητικό πεδίο» που εμποδίζει τη διαφυγή της γήινης ατμόσφαιρας.
Αν και ο Solter-Hunt σημείωσε ότι πρόκειται για μια «ακραία περίπτωση», ένα τέτοιο στρώμα φορτισμένης μεταλλικής σκόνης θα μπορούσε να οδηγήσει σε «ατμοσφαιρική απογύμνωση» παρόμοια με την αρχαία μοίρα του Άρη και του Ερμή.
Αλλά τα αποτελέσματα θα ήταν αποκαλυπτικά, μετατρέποντας τη Γη στις άψυχες ερημιές που είναι σήμερα οι ουράνιοι γείτονές της.
'Όλα τα μεταλλικά σκουπίδια υψηλής αγωγιμότητας', όπως είπε στην DailyMail.com, 'όλα αυτά εγκαθίστανται σε μια περιοχή'.
Η περιοχή αυτή περιλαμβάνει την ιονόσφαιρα και την πλασμοσφαίρα, οι οποίες αποτελούνται ήδη από υψηλά φορτισμένα ιόντα συμπεριλαμβανομένων των αερίων οξυγόνου, υδρογόνου και ηλίου που στροβιλίζονται σε ένα ηλεκτρικά αγώγιμο πλάσμα: αποτέλεσμα του βομβαρδισμού από τις κοσμικές ακτίνες του ήλιου.
Ο Solter-Hunt σημείωσε ότι η ηλεκτρική και μαγνητική αλληλεπίδραση μεταξύ αυτών των ηλεκτρισμένων αερίων και ενός λεπτού νέφους μεταλλικών σκουπιδιών, όχι σε αντίθεση με οποιοδήποτε άλλο βραχυκύκλωμα μέσα σε πολύπλοκα και ελαττωματικά καλώδια, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια σειρά από δύσκολα προβλέψιμα και επικίνδυνα αποτελέσματα.
'Επειδή όλα αυτά τα μεταλλικά σκουπίδια συσσωρεύονται αρχικά μέσα σε ένα περιβάλλον πλάσματος', είπε, 'υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους αυτή η σκόνη και τα συντρίμμια μπορούν να προκαλέσουν φαινόμενα φόρτισης'.
'Νομίζω ότι πρέπει να σταματήσουμε αμέσως να χρησιμοποιούμε την ιονόσφαιρα και την ατμόσφαιρα ως κάδο απορριμμάτων της διαστημικής βιομηχανίας', συμβούλευσε η Solter-Hunt. 'Είναι εντελώς ανεξερεύνητο, εκτός από την εργασία μου και μερικές άλλες εργασίες που αρχίζουν να δημοσιεύονται'.
Αφού εργάστηκε στην ερευνητική ομάδα της NASA για το διαστημικό σκάφος Stardust που συλλαμβάνει κομήτες το 2012, ο Solter-Hunt πέρασε τρία χρόνια στο ερευνητικό εργαστήριο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.
«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε περίπου 10.000 δορυφόρους [σε τροχιά], αλλά σε 10 έως 15 χρόνια θα έχουμε πιθανότατα 100.000», σημείωσε ο Solter-Hunt.
'Μέχρι να φτάσουμε στους 100.000, νομίζω ότι μπορεί να είναι πολύ αργά', είπε, 'όσον αφορά αυτό το απρογραμμάτιστο πείραμα γεωμηχανικής που πρόκειται να συμβεί'.
Μόνο περίπου 40.500 κομμάτια από αυτά τα συντρίμμια είναι μεγαλύτερα από τέσσερις ίντσες, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). Η συντριπτική πλειονότητα έχει μήκος από 0,4 έως 0,04 ίντσες.
Όμως, τα περισσότερα από αυτά τα «διαστημικά σκουπίδια» κινούνται εξαιρετικά γρήγορα, πηδώντας τη Γη με ταχύτητα περίπου 18.000 mph ή σχεδόν επτά φορές ταχύτερα από μια σφαίρα που τρέχει, σύμφωνα με τη NASA.
Ενώ από το 1957 έχουν αναφερθεί μόνο 650 σοβαρά ατυχήματα σύγκρουσης, «ο αριθμός των αντικειμένων στο διάστημα που έχουμε εκτοξεύσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει αυξηθεί εκθετικά», σύμφωνα με τον πλανητικό επιστήμονα Vishnu Reddy.
'Αν δεν κάνουμε κάτι, κινδυνεύουμε άμεσα να καταστήσουμε ένα ολόκληρο τμήμα του γήινου περιβάλλοντος άχρηστο', προειδοποίησε ο Νταν Μπέικερ, διευθυντής του εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής και Διαστημικής Φυσικής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.
Αλλά σύμφωνα με τον Reddy, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στην Τούσον, ο κίνδυνος καταστροφικών διαστημικών σκουπιδιών είναι χειρότερος σε υψηλότερες και πιο σταθερές «γεωσύγχρονες τροχιές».
Ονομάστηκε έτσι επειδή οι δορυφόροι σε αυτό το ύψος αιωρούνται πάνω από μια θέση πίσω στη Γη, περιφερόμενοι σε τροχιά που συμβαδίζει με την περιστροφή του ίδιου του πλανήτη, η γεωσύγχρονη τροχιά (GEO) φιλοξενεί κυβερνητικούς και ιδιωτικούς δορυφόρους επικοινωνιών αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Κρίσιμα συστήματα, όπως οι δορυφόροι GOES της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) για την παρακολούθηση του καιρού, οι κατασκοπευτικές πλατφόρμες του Πενταγώνου, το DirectTV και το δορυφορικό ραδιόφωνο SiriusXM, όλα λειτουργούν στο GEO περίπου 22.236 μίλια μακριά στο διάστημα.
Και σε αντίθεση με τα σκάφη που βρίσκονται σε τροχιά στο LEO, οι διαστημικές πλατφόρμες στο GEO είναι απίθανο να καούν αβλαβώς καθώς θα πέσουν πίσω στη Γη σύντομα.