Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν σταματάτε να χρησιμοποιούμε τα social media
Είναι γεγονός πως ζούμε στην ψηφιακή εποχή. Οι περισσότεροι αν όχι όλοι έχουν πλέον λογαριασμό σε τουλάχιστον ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ενώ η πλειοψηφία των ανθρώπων ασχολείται για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στην ημέρα με το κινητό του τηλέφωνο.
Μια νέα έρευνα έρχεται να ρίξει φως σχετικά με το τι θα συνέβαινε στον εγκέφαλό μας αν σταματούσαμε να χρησιμοποιούμε τα social media. Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει η έρευνα οι περισσότεροι που έχουν επιχειρήσει να κάνουν ακόμη και ένα σύντομο διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποκτούν μια «ένεση» αυτοπεποίθησης.
Σύμφωνα με την Ana Lembke, η οποία ειδικεύεται στην ιατρική των εξαρτήσεων, οι άνθρωποι εθίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι ένα απλό like στις φωτογραφίες μας στο Instagram μπορεί να πυροδοτήσει την ντοπαμίνη, την ορμόνη της ευτυχίας του εγκεφάλου.
Ακόμη, σύμφωνα με άλλες έρευνες η παρακολούθηση πολλών μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να εξισορροπήσει τα επίπεδα ντοπαμίνης στον ανθρώπινο οργανισμό και να οδηγήσει τελικά σε εξάντληση καθώς πρέπει ο χρήστης κινητού πρέπει να αφιερώνει περισσότερο χρόνο σε αυτό για να αισθάνεται «φυσιολογικά».
Επομένως, αν αποφασίσει να κάνει ένα διάλειμμα από αυτόν τον κύκλο ντοπαμίνης, μπορεί να επιτρέψει στον εγκέφαλο να επαναφέρει τις οδούς ανταμοιβής και να σταματήσει την καταναγκαστική συμπεριφορά κατά τη χρήση του κινητού. Κάτι τέτοιο αποδεικνύεται και από μια μελέτη 65 κοριτσιών ηλικίας μεταξύ 10 και 19 ετών αποκάλυψε ότι εκείνα που έκαναν ένα τριήμερο διάλειμμα ανέφεραν ότι είχαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Ακόμη, η έρευνα αυτή διαπίστωσε ότι τα κορίτσια που συμμετείχαν στη μελέτη ένιωθαν μια «αίσθηση αποσύνδεσης», αλλά μιλώντας σε μια ομάδα WhatsApp με άλλους «τις έκαναν να αισθάνονται λιγότερο μόνες».
Τέλος, στο πλαίσιο της έρευνάς αυτής, 31 νεαροί ενήλικες ολοκλήρωσαν την αποτοξίνωση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διάρκειας δύο εβδομάδων, όπου η χρήση τους περιοριζόταν σε μόλις μισή ώρα κάθε μέρα. Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι ο περιορισμός της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα όσον αφορά τον εθισμό στα smartphone και άλλες επιδράσεις που σχετίζονται με την υγεία.