Νέα μελέτη εντοπίζει τις μυστικές μεταλλικές λεωφόρους της Γης κάτω από τις αρχαίες ηπείρους
Η έρευνα φωτίζει το πού και πώς πιθανόν να συγκεντρώνονται τα κρίσιμα μέταλλα
Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Macquarie στην Αυστραλία έχει εντοπίσει πιθανά σημεία για κρίσιμα μέταλλα που είναι απαραίτητα για την προώθηση μιας πράσινης οικονομίας.
Η μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία απαιτεί σημαντικά περισσότερα κρίσιμα μέταλλα— όπως ο χαλκός, σπάνιες γαίες και το κοβάλτιο — από όσα μπορεί να καλύψει η τρέχουσα προσφορά. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η έλλειψη, είναι απαραίτητο να ανακαλυφθούν νέοι μεταλλικοί πόροι που σχηματίζονται μέσω διαφορετικών γεωλογικών διεργασιών σε ανεξερεύνητες μέχρι σήμερα περιοχές.
Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2025, στο περιοδικό Nature, υπό την ηγεσία του Δρ. Chunfei Chen κατά τη διάρκεια της μεταδιδακτορικής του εργασίας με την ομάδα έρευνας της Γεωλογικής Εξέλιξης στο Πανεπιστήμιο Macquarie, φωτίζει το πού και πώς πιθανόν να συγκεντρώνονται τα κρίσιμα μέταλλα.
Η μελέτη προσδιορίζει τα περιθώρια των αρχαίων ηπειρωτικών πυρήνων ως υποσχόμενες θέσεις για αυτά τα κοιτάσματα μετάλλων και εξηγεί τους γεωλογικούς μηχανισμούς πίσω από τον σχηματισμό τους.
"Αυτοί οι πυρήνες είναι τα παχύτερα, σε σχήμα μπολ, τμήματα των τεκτονικών πλακών. Τα τήγματα που σχηματίζονται κάτω από τα κέντρα τους θα ρέουν προς τα πάνω και προς τα έξω προς τα άκρα, έτσι ώστε η ηφαιστειακή δραστηριότητα να είναι συχνή γύρω από τα άκρα τους", λέει ο Chen.
Ο ρόλος των πλούσιων σε ανθρακικά τήξεων στη συγκέντρωση μετάλλων Προηγούμενα πειράματα υψηλής πίεσης στην ομάδα Γεωλογικής Εξέλιξης έχουν δείξει ότι τα αρχικά τήγματα σε βάθος περίπου 200 χιλιομέτρων είναι πλούσια σε ανθρακικά άλατα αλλά περιέχουν πολύ λιγότερο πυρίτιο από τα περισσότερα τήγματα πετρωμάτων.
Τα νέα πειράματα του Δρ Chen και των συνεργατών του δείχνουν ότι αυτά τα τήγματα θα χάσουν πυρίτιο και θα γίνουν σχεδόν καθαρά ανθρακικά καθώς θα ρέουν προς τα πάνω και προς τα έξω κάτω από τους ηπειρωτικούς πυρήνες.
Ο διακεκριμένος καθηγητής Stephen Foley από τη Σχολή Φυσικών Επιστημών του Macquarie εξηγεί ότι η σύνδεση με τα κρίσιμα μέταλλα έγκειται σε αυτή την αλλαγή της σύνθεσης του τήγματος.
"Τα αρχικά τήγματα μπορεί να φέρουν πολλά κρίσιμα μέταλλα και θείο, αλλά τα νέα μας αποτελέσματα δείχνουν ότι αυτά αποβάλλονται από το τήγμα καθώς χάνει πυρίτιο. Αυτό προκαλεί συγκεντρώσεις κρίσιμων μετάλλων και θείου σε γραμμικές διατάξεις γύρω από τα άκρα των παχιών ηπειρωτικών πυρήνων", λέει ο καθηγητής Foley.
Η έρευνα επιβεβαιώνει επίσης ότι τα δείγματα μανδύα που φέρνουν στην επιφάνεια τα ηφαίστεια αυτών των περιοχών περιέχουν όντως περισσότερο θείο και χαλκό από ό,τι αλλού στις ηπείρους.
Αυτή η νέα εργασία εξηγεί τις πρόσφατες παρατηρήσεις ερευνητών του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας και της Geoscience Australia που διαπίστωσαν ότι κρίσιμα μέταλλα συσσωρεύονται γύρω από τις άκρες των πυρήνων των ηπείρων και φέρνει αυτές τις περιοχές στο επίκεντρο των μελλοντικών δραστηριοτήτων εξερεύνησης.