Συναρπαστικό μυστήριο στο διάστημα: Μαύρη τρύπα αναβοσβήνει και κανείς δεν ξέρει γιατί
Η μαύρη τρύπα είναι γνωστή ως 1ES 1927+654, έχει τη μάζα ενός εκατομμυρίου ήλιων και βρίσκεται σε έναν γαλαξία περίπου 100 εκατομμύρια μίλια μακριά
Μια μυστηριώδης μαύρη τρύπα έχει συναρπάσει τους επιστήμονες καθώς έχει αρχίσει να συμπεριφέρεται ακόμη πιο περίεργα.
Η υπερμεγέθης μαύρη τρύπα στέλνει λάμψεις που έχουν αυξηθεί σε ταχύτητα. Οι αστρονόμοι λένε ότι δεν έχουν δει ποτέ κάτι παρόμοιο πριν.
Η μαύρη τρύπα είναι γνωστή ως 1ES 1927+654, έχει τη μάζα ενός εκατομμυρίου ήλιων και βρίσκεται σε έναν γαλαξία περίπου 100 εκατομμύρια μίλια μακριά.
Το 2018, το παρακολούθησαν να εξαφανίζεται ξαφνικά, πριν επιστρέψει λίγους μήνες αργότερα - κάτι που ήταν πρωτοφανές.
Οι επιστήμονες το παρακολουθούσαν από τότε «επειδή ήταν τόσο όμορφο», δήλωσε η συν-συγγραφέας Erin Kara, αναπληρώτρια καθηγήτρια φυσικής στο MIT. «Τότε παρατηρήσαμε κάτι που δεν έχουμε δει ποτέ πριν».
Οι ερευνητές λένε ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι λάμψεις ακτίνων Χ βγαίνουν από την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα με αυξανόμενη συχνότητα, μειώνοντας τον χρόνο από τα 18 λεπτά σε κάθε 7 λεπτά, κάτι πρωτοφανές.
«Δεν έχουμε δει ποτέ αυτή τη δραματική μεταβλητότητα στο ρυθμό με τον οποίο αναβοσβήνει», δήλωσε η Megan Masterson, μεταπτυχιακή φοιτήτρια φυσικής στο MIT που βοήθησε στην ανακάλυψη. «Αυτό δεν έμοιαζε απολύτως με μια κανονική μαύρη τρύπα».
Οι αστρονόμοι δεν είναι σίγουροι γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό. Η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι υπάρχει ένας περιστρεφόμενος λευκός νάνος που κινείται αργά προς την άκρη της μαύρης τρύπας - κάτι που σημαίνει ότι αιωρείται στην άκρη της, χωρίς να πέφτει μέσα.
«Αυτό θα ήταν το πιο κοντινό πράγμα που γνωρίζουμε γύρω από οποιαδήποτε μαύρη τρύπα», δήλωσε η Masterson. «Αυτό μας λέει ότι αντικείμενα όπως οι λευκοί νάνοι μπορεί να είναι σε θέση να ζήσουν πολύ κοντά σε έναν ορίζοντα γεγονότων για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα».
Αν συμβαίνει αυτό, ο λευκός νάνος θα έστελνε βαρυτικά κύματα. Αυτό σημαίνει ότι η θεωρία θα μπορούσε να ελεγχθεί παρακολουθώντας τους με μελλοντικά παρατηρητήρια.
Τα ευρήματα αναφέρονται σε ένα νέο άρθρο, «Milli-Hertz Oscillations Near the Innermost Orbit of an Extreme Supermassive Black Hole», που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.