Η μεγάλη «μετανάστευση» - Από το «απαγορευμένο» TikTok στο RedNote

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο «πρόσφυγες TikTok» συρρέουν στο RedNote της Κίνας, ως μία εναλλακτική λύση, ενόψει της απαγόρευσης της δημοφιλούς εφαρμογής στις ΗΠΑ

Η μεγάλη «μετανάστευση» - Από το «απαγορευμένο» TikTok στο RedNote

Εικονίδια για τις εφαρμογές smartphone Xiaohongshu και TikTok εμφανίζονται στην οθόνη ενός smartphone στο Πεκίνο 

AP Photo/Andy Wong
6'

Με το μέλλον του TikTok να διαγράφεται δυσοίωνο για τους Αμερικανούς χρήστες, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο κινείται προς την κατεύθυνση της απαγόρευσής του, μία περίεργη «μετανάστευση» είναι σε εξέλιξη.

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο «πρόσφυγες TikTok» συρρέουν στο RedNote της Κίνας, ως μία εναλλακτική λύση, εξαιρετικά δημοφιλή εφαρμογή κοινωνικών μέσων στην ασιατική χώρα.

Η εφαρμογή, που σημαίνει "Little Red Book", που συχνά συντομεύεται από τους χρήστες των ΗΠΑ σε RedNote, ανέβηκε στην πρώτη θέση στο App Store της Apple στις ΗΠΑ την Τρίτη.

Ιδρύθηκε το 2013, η Xiaohongshu είναι μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων της Κίνας με 300 εκατομμύρια χρήστες, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία Qian Gua. Περιγράφεται ως η απάντηση της Κίνας στο Instagram, η εφαρμογή έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής για την ανταλλαγή συμβουλών σχετικά με τα ταξίδια, το μακιγιάζ και τη μόδα.

Αλλά ενώ κάνει θραύση στην κινεζική αγορά, δεν έχει κερδίσει μεγάλη προβολή πέρα από τον κινεζόφωνο κόσμο. Τουλάχιστον μέχρι τώρα.

TIK.jpg

Γιατί το Xiaohongshu είναι παντού;

Το Xiaohongshu αυξάνεται σε δημοτικότητα παγκοσμίως την ίδια εβδομάδα που το TikTok θα μπορούσε ενδεχομένως να βγει εκτός σύνδεσης στις ΗΠΑ.

Οι λήψεις του Xiaohongshu από κινητά στις ΗΠΑ σχεδόν τριπλασιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα, σε σύγκριση με τις επτά προηγούμενες ημέρες, δήλωσε στο CNN την Τρίτη η εταιρεία πληροφοριών αγοράς Sensor Tower με έδρα το Σαν Φρανσίσκο.

Μέσα σε διάστημα δύο ημερών, περισσότεροι από 700.000 νέοι χρήστες εντάχθηκαν στο Xiaohongshu, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο άτομο κοντά στην εταιρεία.

Μέχρι την Τετάρτη, το hashtag «TikTok πρόσφυγας» είχε συγκεντρώσει σχεδόν 250 εκατομμύρια προβολές και πάνω από 5,5 εκατομμύρια σχόλια. Πολλοί από τους Αμερικανούς χρήστες στους οποίους είχαν ενταχθεί ως πράξη ανυπακοής κατά της κίνησης της Ουάσινγκτον στο TikTok.

«Η κυβέρνησή μας είναι έξω από το μυαλό τους αν νομίζουν ότι θα υποστηρίξουμε αυτήν την απαγόρευση του TikTok», δήλωσε ένας χρήστης που ονομάζεται Heather Roberts σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο Xiaohongshu, το οποίο έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 45.000 likes. «Απλώς πηγαίνουμε σε μια νέα κινεζική εφαρμογή και εδώ είμαστε».

«Αυτό είναι πολύ καλύτερο από το TikTok», δήλωσε ένας άλλος αυτοαποκαλούμενος «πρόσφυγας» σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα. «Οι Αμερικανοί έρχονται εδώ... Λυπάμαι που θα μας μισήσετε, αλλά υπόσχομαι ότι θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε».

Πώς αλληλεπιδρούν Κινέζοι και Αμερικανοί χρήστες στην πλατφόρμα

Η ξαφνική μετανάστευση των χρηστών των ΗΠΑ στο Xiaohongshu δημιούργησε μια απίθανη πλατφόρμα για τους Κινέζους και τους Αμερικανούς χρήστες να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

«Θέλω απλώς να σας διαβεβαιώσω ότι θέλουμε να προσπαθήσουμε να βρούμε έναν τρόπο να επικοινωνήσουμε μαζί σας, να σεβόμαστε την κοινότητά σας», είπε ένας χρήστης. "Θέλουμε να είμαστε καλοί επισκέπτες."

Ορισμένοι Αμερικανοί αρχάριοι έχουν απευθύνει έκκληση στους συμπατριώτες τους να σέβονται τους Κινέζους χρήστες στην πλατφόρμα.

«Απλά ένα γρήγορο μήνυμα για τους Αμερικανούς χρήστες που έρχονται εδώ: Σας παρακαλώ, μην φέρετε την πολιτική εδώ. Θέλουμε να διασκεδάσουμε εδώ, θέλουμε να απολαύσουμε εδώ και θέλουμε να δείξουμε σεβασμό στους ανθρώπους που είναι ήδη εδώ», έγραψε ένας χρήστης.

Οι περισσότεροι Κινέζοι χρήστες καλωσόρισαν θερμά τους νεοφερμένους, με μερικούς να μοιράζονται ακόμη και εκπαιδευτικά βίντεο για να βοηθήσουν τους νέους «πρόσφυγες TikTok» να πλοηγηθούν στην εφαρμογή.

«Αυτή θα μπορούσε να είναι μια ιστορική στιγμή», σχολίασε ένας Κινέζος χρήστης. «Νιώθω ότι έχουν αλλάξει τόσα πολλά σε μια στιγμή. Οι απλοί άνθρωποι από τις δύο χώρες μας δεν έχουν συνδεθεί ποτέ πραγματικά πριν ... Ελπίζω ότι όλοι μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτή τη σύντομη ευκαιρία για να συμμετάσχουν σε ουσιαστικές ανταλλαγές ιδεών».

Ένα άτομο εκμεταλλεύτηκε ακόμη και την ευκαιρία που παρουσιάστηκε από την εισροή Αμερικανών για να ζητήσει βοήθεια με την αγγλική εργασία του, που συγκέντρωσε πάνω από 2,000 likes.

Ο Ivy Yang, αναλυτής τεχνολογίας της Κίνας και ιδρυτής της συμβουλευτικής εταιρείας Wavelet Strategy, δήλωσε ότι οι νέοι Αμερικανοί χρήστες «δημιούργησαν απροσδόκητα μια από τις πιο οργανικές μορφές πολιτιστικής ανταλλαγής μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια».

«Οι χρήστες βρίσκουν δημιουργικούς τρόπους να ξεπεράσουν τα γλωσσικά εμπόδια, να πλοηγηθούν στις πολιτισμικές διαφορές και να συνυπάρξουν με συναρπαστικούς τρόπους», πρόσθεσε. «Αυτή η οικοδόμηση της κοινότητας που συμβαίνει σε πραγματικό χρόνο θα μπορούσε να έχει διαρκή αντίκτυπο και είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος».

Για μια σύντομη περίοδο το 2021, παρόμοιες ανταλλαγές παρατηρήθηκαν επίσης στην εφαρμογή κοινωνικών μέσων Clubhouse, όπου Κινέζοι και Αμερικανοί χρήστες συμμετείχαν σε διάλογο χωρίς λογοκρισία για ευαίσθητα θέματα σε εικονικά δωμάτια συνομιλίας, προτού παρέμβουν οι Κινέζοι λογοκριτές για να μπλοκάρουν την εφαρμογή.

Από την Τρίτη, μόνο ένα «πολύ μικρό ποσοστό» των αναρτήσεων από Αμερικανούς νεοφερμένους στο Xiaohongshu άγγιξε ευαίσθητα θέματα στην Κίνα, όπου ο διαδικτυακός λόγος λογοκρίνεται προσεκτικά, σύμφωνα με ανάλυση της εταιρείας πληροφοριών μέσων ενημέρωσης PeakMetrics.

Οι διαφορές Xiaohongshu - TikTok

Το Xiaohongshu δεν σχεδιάστηκε για αγγλόφωνους, ενώ το TikTok δεν βρίσκεται καθόλου στην Κίνα.

Το όνομα του Xiaohongshu θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια αναφορά σε ένα κόκκινο βιβλίο με αποσπάσματα από τον ιδρυτή της κομμουνιστικής Κίνας, Μάο Τσε Τουνγκ.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής είναι ο αλγόριθμος περιεχομένου της, ο οποίος επικεντρώνεται στα ενδιαφέροντα των χρηστών και όχι στα άτομα που ακολουθούν. Ορισμένοι χρήστες λένε ότι αυτό προωθεί πιο πρωτότυπο περιεχόμενο και μειώνει την κυριαρχία ισχυρών επιρροών.

Η εταιρεία πίσω από την εφαρμογή, Xingin Information Technology, ιδρύθηκε από τον Charlwin Mao και τη Miranda Qu και εδρεύει στη Σαγκάη.

Το TikTok ανήκει στην κινεζική εταιρεία διαδικτύου ByteDance και προσαρμόστηκε για ένα παγκόσμιο κοινό. Το TikTok δεν είναι επίσης προσβάσιμο στην Κίνα, όπου μια αδελφή εφαρμογή, η Douyin, εξυπηρετεί την εγχώρια αγορά.

Ποιες άλλες εφαρμογές δέχονται Αμερικανούς «πρόσφυγες»

Το Lemon8, μια εφαρμογή κοινότητας τρόπου ζωής που ανήκει επίσης στην ByteDance, κατατάσσεται επί του παρόντος ως η δεύτερη εφαρμογή με τις περισσότερες λήψεις στο κατάστημα της Apple στις ΗΠΑ.

Το Lemon8 έχει παρόμοια λειτουργία κοινής χρήσης βίντεο με το TikTok. Με πρότυπο το Instagram και το Pinterest, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ το 2023.

Δεν είναι σαφές εάν η επικείμενη απαγόρευση του TikTok μπορεί επίσης να θέσει σε κίνδυνο τις δραστηριότητες του Lemon8 στις ΗΠΑ.

Ο νόμος των ΗΠΑ που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο πέρυσι αναφέρει ότι η απαίτηση απόσυρσης ή απαγόρευσης θα ισχύει γενικά για όλες τις εφαρμογές που ανήκουν ή λειτουργούν από την ByteDance, πράγμα που σημαίνει ότι παρόλο που το Lemon8 δεν αναφέρθηκε ρητά στο καταστατικό, η απαγόρευση μπορεί επίσης να επεκταθεί στην πλατφόρμα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή