Ανάδειξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας μέσα από το NANOTEXNOLOGY 2
Αυτό τόνισαν σήμερα σε Συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Επιστημονικού Πολυγεγονότος NANOTEXNOLOGY 2012.
Μιλώντας ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου και Διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, τόνισε ότι στη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου λαμβάνουν μέρος 124 νέοι από 30 διαφορετικές χώρες του κόσμου από την Κορέα έως την Ινδία, από την Πορτογαλία και τη Βραζιλία έως τη Φιλανδία και το Ιράν.
Στη φετινή διοργάνωση του NANOTEXNOLOGY 2012 που διοργανώνεται στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» στις εγκαταστάσεις της HELEXPO παίρνουν μέρος περισσότεροι από 700 επιστήμονες από όλο τον κόσμο συζητώντας θέματα αιχμής πάνω στη Νανοτεχνολογία, τον τομέα των Οργανικών Ηλεκτρονικών και της Νανοϊατρικής.
Οι εκδηλώσεις που ξεκίνησαν στις 30 Ιουνίου και θα διαρκέσουν έως τις 7 Ιουλίου περιλαμβάνουν:
• τη 2η Διεθνή Έκθεση για τις Nανοτεχνολογίες και τα Οργανικά Ηλεκτρονικά “NΑΝΟΤΕΧNOLOGY 2012 Expo” (2-6 Ιουλίου),
• το 5ο Διεθνές Συμπόσιο για τα Εύκαμπτα Οργανικά Ηλεκτρονικά“ISFOE12” (2-5 Ιουλίου),
• το 9ο Διεθνές Συνέδριο για τις Νανοεπιστήμες και Νανοτεχνολογίες “NN12” (3-6 Ιουλίου) και
• το 6ο Διεθνές Θερινό Σχολείο για τις Νανοεπιστήμες & Νανοτεχνολογίες, τα Οργανικά Ηλεκτρονικά και τη Νανοϊατρική “ISSON12” (30 Ιουνίου-7 Ιουλίου).
Φέτος θα πραγματοποιηθούν παράλληλα συνέδρια Νανοηλεκτρονικής, Νανοιατρικής, Βιοηλεκτρονικής, Νανοεπιστημών και Νανοϋλικών, ενώ διοργανώνονται παράλληλες ημερίδες για τον πολλά υποσχόμενο τομέα των νανοφωτοβολταϊκών, στρογγυλά επιστημονικά τραπέζια για θέματα των τελευταίων εξελίξεων της παρεμβατικής ιατρικής και διμερείς συναντήσεις ερευνητών και επιχειρηματιών.
«Μέχρι το τέλος του 2020 εκτιμάται ότι συνολικά ο τζίρος σε προϊόντα Νανοτεχνολογίας θα φτάσει το 1.5-2 τρις ευρώ σε προϊόντα Νανοτεχνολογίας. Ήδη η περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας έχει ενταχθεί στο σχεδιασμό της Ευρώπης για τεχνολογική ανάπτυξη στο πλαίσιο των χρηματοδοτήσεων των περιοχών καινοτομίας στην Ευρώπη για την περίοδο 2014-2020. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης συγκεκριμένων περιφερειών της Ευρώπης στο οποίο η Θεσσαλονίκη και γενικά η Κεντρική Μακεδονία πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο», εξήγησε ο καθ. Λογοθετίδης.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Helexpo AE κ. Πάρις Μαυρίδης δήλωσε ότι το Συνέδριο αναδεικνύει τη Θεσσαλονίκη σε «Συνεδριούπολη», συμπληρώνοντας ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες διεθνοποιούν την περιοχή συμβάλλοντας στην επιχειρηματική και επιστημονική της πρόοδο.
Ο επικεφαλής του τμήματος Bioelectronics του «Centre Microelectronique de Provence» του Ecole Nationale Superieure des Mines de Saint Etienne στη Γαλλία, καθηγητής Γιώργος Μαλλιαράς, αναφέρθηκε στα εμφυτεύματα Βιοηλεκτρονικής, ενός νέου τομέα της Νανοτεχνολογίας, τα οποία τοποθετούνται στον εγκέφαλο μεταφέροντας ηλεκτρικά σήματα. Η έρευνα στον τομέα αυτό προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και θα χρειαστεί μία 10ετία μέχρι να έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα, ενώ μέχρι τώρα σε όλο τον κόσμο έχουν γίνει ήδη 100.000-200.000 εμφυτεύσεις μόνο στον κλάδο των κοχλιακών εμφυτευμάτων.
Ο καθηγητής Ιωάννης Καλλίτσης από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών αναφέρθηκε στη συνεργασία όλων των ερευνητικών φορέων και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Νανοτεχνολογίας στην Ελλάδα και ο κ. Jürgen Kreis, Business Development Director της εταιρείας AIXTRON SA, έκανε αναφορά στην δραστηριότητα της εταιρείας που ξεκίνησε ως spin off το 1993 για να φθάσει σήμερα να έχει σημαντικό μερίδιο (70%) της παγκοσμιας αγοράς σε εξοπλισμούς και προϊόντα οργανικών ηλεκτρονικών (φωτισμός, φωτοβολταϊκά, oled οθόνες) σε Ασία και Αμερική. Ανέφερε επίσης, ότι η εταιρεία AIXTRON συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα με το εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN και τα επόμενα χρόνια προβλέπεται να επενδύσει σε αυτό, σε έρευνα και τεχνολογία.
«Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων έρχεται μέσα από τη συμμετοχή σε τέτοια συνέδρια. Εδώ μπορεί να αποκτηθεί η απαραίτητη γνώση που θα δώσει την προστιθέμενη αξία στα προϊόντα. Είναι καιρός να αξιοποιήσει ο επιχειρηματικός κόσμος την καινοτομία και τα αποτελέσματα της έρευνας που προκύπτουν από τα Ελληνικά Ιδρύματα. Ο τομέας των οργανικών ηλεκτρονικών, που δεν αφορά μόνο τα νέου τύπου φωτοβολταϊκά, εξελίσσεται τώρα και η Ελλάδα διαθέτει την τεχνογνωσία για να προχωρήσει στην αξιοποίησή τους, κατακτώντας τη διεθνή αγορά» τόνισε ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας, ο επιχειρηματίας Βασίλης Θωμαΐδης. Υπογράμμισε, ακόμη, ότι το Συνέδριο NANOTEXNOLOGY 2012 είναι μια σημαντική αφορμή για να ανατραπεί η δυσμενής εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, καθώς το επίπεδό του είναι από τα υψηλότερα σε παγκόσμια κλίμακα και συμμετέχουν σε αυτό 700-800 ερευνητές καθώς και εκπρόσωποι φορέων από 53 χώρες.
Το NANOTEXNOLOGY 2012 υποστηρίζεται από την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και άλλους ελληνικούς και ξένους οργανισμούς, τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας, τη Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, καθώς και από το Δήμο Θεσσαλονίκης.