Η... κρίση των άστρων
Η νύχτα είναι όλο και πιο σκοτεινή. Τουλάχιστον σε σχέση με μερικές εκατοντάδες ή χιλιάδες χρόνια. Γιατί; Γιατί το σύμπαν γερνάει και μαζί του τ' αστέρια. Όσο πιο μακριά φεύγουμε χρονικά από το Big Bang, τόσο πιο μικρά και πιο αδύναμα γίνονται τα αστέρια.
Μια ομάδα αστρονόμων διαπίστωσε ότι ο ρυθμός δημιουργίας νέων άστρων βρίσκεται αυτήν την στιγμή στο το ένα τριακοστό αυτού που ήταν κάποτε. Και αυτή η μείωση θα συνεχιστεί χωρίς σταματημό από εδώ και πέρα. Το σύμπαν δηλαδή περνάει την δική του... κρίση. Σήμερα μόνο το 3% των άστρων που γεννήθηκα μετά το Big Bang συνεχίζει να υπάρχει!
Οι ερευνητές από την Πορτογαλία, τη Βρετανία, την Ολλανδία, την Ιταλία και την Ιαπωνία, με επικεφαλής τον Ντέιβιντ Σομπράλ του ολλανδικού πανεπιστημίου του Λάϊντεν δημοσίευσαν τα συμπεράσματά τους στο επιστημονικό περιοδικό "Monthly Notices".
Σύμφωνα με την Big Bang Theory, τα άστρα άρχισαν να σχηματίζονται πριν από 13,4 δισεκατομμύρια χρόνια ή περίπου 300 εκατ. χρόνια μετά το Big Bang. Πολλά από αυτά ήταν εκατοντάδες φορές μεγαλύτερα από τον Ήλιο. Όμως αυτά τα υπερμεγέθη άστρα «γερνούσαν» πολύ γρήγορα, εξαντλώντας σε σύντομο χρόνο τα πυρηνικά καύσιμά τους και, τελικά, διαλύονταν σε μια θεαματική έκρηξη σούπερ-νόβα. Αντίθετα, τα άστρα με μικρότερη μάζα είχαν και έχουν πάντα πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, λάμποντας επί δισεκατομμύρια χρόνια. Ένα μεγάλο μέρος της σκόνης και των αερίων των προηγούμενων αστρικών εκρήξεων ανακυκλώνονται μέχρι σήμερα για να σχηματίσουν νέα άστρα. Ο δικός μας Ήλιος, για παράδειγμα, θεωρείται άστρο τρίτης γενιάς.
Η νέα μελέτη, με τη χρήση μερικών από τα πιο μεγάλα και δυνατά τηλεσκόπια του κόσμου κατάφερε να πετύχει την πληρέστερη μέχρι σήμερα καταγραφή γαλαξιών. Αναλύοντας το φως από διάφορα νέφη σκόνης και αερίων σε αυτούς τους γαλαξίες όπου γεννιούνται νέα άστρα, οι αστρονόμοι κατάφεραν να υπολογίσουν το ρυθμό σχηματισμού των άστρων διαχρονικά. Έτσι, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η γέννηση νέων άστρων στο σύμπαν συνολικά μειώνεται συνεχώς κατά τα τελευταία 11 δισεκατομμύρια χρόνια (πιο πίσω στο χρόνο δεν μπορούν να δουν ούτε αυτά τα τηλεσκόπια). Και ο σημερινός ρυθμός παραγωγής νέων άστρων είναι 30 φορές μικρότερος από εκείνον που υπήρχε στο πιο παλιό χρονικό σημείο που μπόρεσαν να φτάσουν οι επιστήμονες. Οι αστρονόμοι υπολογίζουν ότι αν αυτός ο πτωτικός ρυθμός συνεχιστεί, τότε στην υπόλοιπη ιστορία του σύμπαντος δεν θα σχηματιστούν παρά 5% περισσότερα άστρα.
Σύμφωνα με την έρευνα τα περισσότερα άστρα γεννήθηκαν από 11 ως 9 δισεκατομμύρια χρόνια πριν από σήμερα, αλλά από τότε δημιουργήθηκα λιγότερα άστρα σε σχεδόν τον πενταπλάσιο χρόνο! Αυτό που δεν έχουν ακόμη απαντήσει οι επιστήμονες είναι η προφανής ερώτηση που έρχεται στο στόμα όλων μας. "Γιατί συμβαίνει αυτό;". Μετά την ανακάλυψη του φαινομένου, η ομάδα του Ντέιβιντ Σομπράλ έχει ήδη ξεκινήσει τις μελέτες της για να μάθει την αιτία του...
Διαβάστε επίσης:
Οι αστρονόμοι εντόπισαν γιγάντια άστρα-βαμπίρ
Εντυπωσιακό: Μια εικόνα με 84 εκατ. αστέρια!
Επιστήμονες έδωσαν απάντηση: Πόσα είναι συνολικά τα αστέρια;