Αυτός είναι ο πιο ισχυρός υπερυπολογιστής στον κόσμο!
Tα νούμερα είναι παρανοϊκά. Δεν τα χωρά ο νους του ανθρώπινου νου. Ο Τιτάνας έχει μέγεθος μεγάλου δωματίου και καταναλώνει 9 Megawatt ηλεκτρικής ενέργειας. Οι επιδόσεις του φτάνουν τα 17,59 Petaflops, που σημαίνει 17,59 τετράκις εκατομμύρια πράξεις κινητής υποδιαστολής το δευτερόλεπτο. Αποτελείται από 18.688 κόμβους, καθένας από τους οποίους περιλαμβάνει έναν επεξεργαστή Opteron της AMD με 16 πυρήνες επεξεργασίας. Η μνήμη RAM του είναι 700 Terabytes. Ένα καλό desktop PC σήμερα έχει 8 Gigabytes RAM, αν θέλετε μια πρώτη σύγκριση.
Αλλά, βέβαια, ο «Τιτάνας» δεν είναι υπολογιστής γραφείου. Στο Εθνικό Εργαστήριο του Όουκ Ριτζ, όπου βρίσκεται, δουλεύει πάνω σε μια σειρά ερευνητικών προγραμμάτων, από κλιματικά μοντέλα μέχρι προσομοιώσεις πυρηνικών δοκιμών.
Είναι ο πιο σημαντικός εκπρόσωπος μιας νέας γενιάς υπερυπολογιστών, που πλέον χρησιμοποιούν τους επεξεργαστές γραφικών που μέχρι σήμερα βρίσκαμε στις κονσόλες για τα βιντεοπαιχνίδια. H αξιοποίηση των GPU, των επεξεργαστών γραφικών δηλαδή, που βρίσκουμε σε κονσόλες όπως το Xbox και σε κάρτες επιτάχυνσης γραφικών για PC, επιτρέπουν στο σύστημα να εκτελεί εκατομμύρια υπολογισμούς παράλληλα.
Για να καταλάβετε την διαφορά από τους συμβατικούς επεξεργαστές, ο «Τιτάνας» αποτελεί την αναβάθμιση ενός συστήματος που υπήρχε στο Όουκ Ριτζ, το οποίο ονομαζόταν Jaguar και χρησιμοποιούσε μόνο συμβατικούς επεξεργαστές. Η προσθήκη των GPU δεκαπλασίασε την ταχύτητα του, ενώ ο όγκος του παρέμεινε ίδιος και η κατανάλωση ενέργειας αυξήθηκε μόλις κατά 2 Megawatt, από τα 7 στα 9.
Σύμφωνα με τους υπεύθυνους Εθνικού Εργαστηρίου του Όουκ Ριτζ και της Cray, της εταιρείας που ανέλαβε να τον φτιάξει, αν η αναβάθμιση είχε γίνει με μόνο με συμβατικούς επεξεργαστές, ο «Τιτάνας» θα είχε τετραπλάσιο μέγεθος και θα κατανάλωνε περισσότερα από 30 Megawatt ηλεκτρικής ενέργειας.
Διαβάστε επίσης:
Τετραπύρηνος επεξεργαστής σε κινητό τηλέφωνο!
Το κβαντικό τσιπ που υπόσχεται να νικήσει τους χάκερς
Ο παλαιότερος υπολογιστής στον κόσμο άρχισε πάλι να λειτουργεί