Kids@safety - ασφαλής χρήση νέων τεχνολογιών

Το κινητό τηλέφωνο και το διαδίκτυο είναι σημαντικά στις μέρες μας και αποτελούν ένα σπουδαίο κομμάτι της ζωής των παιδιών μας.

Η συνεχής πρόοδος της τεχνολογίας και ιδιαίτερα η διείσδυση της ευρυζωνικότητας έχει δώσει νέες διαστάσεις στο κινητό τηλέφωνο αλλά και στο διαδίκτυο δημιουργώντας ταυτόχρονα προβληματισμούς στους γονείς για το κατά πόσο και ποιους περιορισμούς θα πρέπει να θέτουν στη χρήση τους καθώς και το πώς θα πρέπει να εκπαιδεύουν τα παιδιά ώστε να χρησιμοποιούν υπεύθυνα και με ασφάλεια την τεχνολογία.

Η Κάτια Αρώνη, 42 ετών και μητέρα ενός αγοριού 10 ετών μας λέει σχετικά: «Σε αντίθεση με εμάς τους ενήλικες, βλέπω το παιδί μου αλλά και γενικά τη νέα γενιά να είναι απόλυτα εξοικειωμένη με τις τεχνολογίες, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές, να βρίσκονται ένα βήμα πιο μπροστά στα τεχνολογικά θέματα. Μάλιστα όλο και πιο συχνά ακούω από πολύ νεαρά παιδιά να διαθέτουν προσωπικό mail αλλά και προφίλ στο facebook, ενώ πολλά συνομιλούν σε chat rooms ή παίζουν διαδικτυακά παιχνίδια με ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο. Αρκετοί συμμαθητές του Παύλου ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία.

Όταν παρατήρησα ότι ο γιός μου χρησιμοποιεί το Internet τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα, ένιωσα ανησυχία. Φυσικά δε μπορώ να στερήσω στο παιδί μου το δικαίωμα στην πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και ταυτόχρονα διασκεδαστικό εργαλείο όπως το διαδίκτυο. Ωστόσο οι κίνδυνοι που καραδοκούν είναι πολλοί. Έχω εγκαταστήσει φίλτρα γονικού ελέγχου στον υπολογιστή, ο οποίος βρίσκεται στο σαλόνι μας και όχι στο δωμάτιο του Παύλου και ελέγχω πάντα το ιστορικό των περιηγήσεων του. Περισσότερο όμως συζητάμε μαζί του και ο πατέρας του κι εγώ ώστε να γνωρίζουμε τι απασχολεί το παιδί μας».

Αναγνωρίζοντας την αγωνία των γονιών για τις νέες τεχνολογίες, οι περισσότερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών αλλά και κρατικοί φορείς έχουν πάρει την πρωτοβουλία να παρέχουν συμβουλές για την προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο καθώς και χρήσιμα εργαλεία ελέγχου. Αν θέλετε να ενημερωθείτε περισσότερο για το πώς να κατευθύνετε το παιδί σας να χρησιμοποιεί σωστά το διαδίκτυο επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες www.kidsatsafety.gr, www.saferinternet.gr καθώς και www.cyberkid.gr.

Γιατί ασφάλεια δεν είναι η απαγόρευση αλλά η γνώση.